Turunçgillerden keskin aromalı mis gibi kokan bir meyve olan bergamotun kabuğu reçel, kek, pasta gibi bir çok yerde kullanılıyor. Earl Grey çaya da bu kabuklardan elde edilen yağ ile tat veriliyor.
Bugüne kadar farklı yörelerden gelen ve üç çeşitini bildiğim bergamot cinslerinin her birinin şekilleri farklı olmakla birlikte aromaları aynı.
Bodrum’daki dostlarımın gönderdiği kalın kabuklu ve yeşilimsi renktekileri küp şeklinde doğrayarak bir türlü tarifini vermeye fırsat bulamadığım reçelini yaparım, kabuğunun sert bölümünü de buzlukta saklayıp çay veya keklere aroma vermesi için kullanırım.
Selanik’ten getirdiğim turuncu kabuklu olanlarına karanfil saplayarak likör yapmışlığım vardır.
Aşağıda tarifini verdiğim reçelde kullandıklarım ince kabuklu, sarı renkli armutumsu yapısıyla biraz da limona benzeyen türü.
Bergamot kabuklarını rulo yapıp iplere dizerek pişirdiğim reçelin hazırlık süresi biraz uzun olsa da verdiğim emeğe değecek kadar nefis aromalı ev yapımı katkısız bir reçel oluyor. Kolay anlaşılabilmesi için bol fotoğraflı anlatımla tarifimize başlayalım…
Malzemeler:
10 adet bergamot kabuğu
1,5 kg toz şeker
3 su bardağı su (200 ml bardak ölçüsüyle)
Yarım çay kaşığı tereyağı
1,5 çay kaşığı limon tuzu
Bergamutları dizmek için ip
Yapılışı:
*Bergamotların kabuklarını rendenin ince tarafıyla hafifçe rendeleyip yıkayın.
*Her bir bergamotun kabuğunu 4 e bölün, her bir çeyrek kabuğu da dörde bölün. Yani bir bergamottan 16 ince dilim oluyor. Ben daha ince tercih ettiğimden böyle yaptım, daha kalın isterseniz her bir çeyrek kabuğu 2 ye veya 3 e bölebilirsiniz.
*Dilimleri sıkıca rulo yapıp iplere dizin ve iplerin iki ucunu düğümleyin. ‘’İpe dizme esnasında ruloların açılmaması için sıkıştırmak gerek!’’
*Büyük bir tencereye rulo yapıp ipe dizdiğiniz bergamotları alın ve üzerini aşacak şekilde su ekleyin. Ocakta açık ateşte kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika haşlayın.
*Haşlanan bergamotları soğuk suya alın, bu aşamadan sonra kabuklarının acısını çıkarmak için üç gün boyunca ara sıra suyunu değiştirin (en az 10 defa bu suyu değiştirdim). Bergamotların 3 dilimini rulo yapmadan diğerleriyle birlikte haşladım (tadına bakmak için). Eğer tadına baktığınızda acı değilse reçel pişmeye hazır hale gelmiş demektir.
*Şeker ve suyu derin bir reçel tenceresine alın, orta ateşte kaynamaya başlayınca tereyağı ve bergamotları iplerinden çıkarmadan ilave edip 30 dakika pişirin (20. dakikadan itibaren bergamot kabukları saydamlaşmaya başlayacaktır). Limon tuzunu ekleyip 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocağı kapatın.
*Büyükçe bir servis kaşığı yardımıyla pişen reçel rulolarını bir kaba aktarın, ılındıktan sonra iplerden sıyırın. Bergamotları şerbetiyle birlikte cam kavanozlara alın, kapaklarını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Süreyya der ki
Tarifiniz çok anlaşılır şekilde ,henüz yapmadım ama yapıncada yeni yorumumu yazarım
Chez Maman der ki
Uzun zamandan beri aynı şekilde hazırladığım ve aylarca bozulmadan saklanabilen bir reçel tarifim.
Beğeniniz için teşekkür ederim🙏Yorumunuzu bekliyorum, sevgilerimle🤗
Ada der ki
Henüz yapmadım yarın inşallah aslında kolay portakal reçeli gibi aradaki fark 3 gün değiştirip beklemek 🤗 Geçen hafta Kumkumat reçeli yaptım harika oldu 😋
Chez Maman der ki
Merhaba,
Portakal reçeli gibi sadece bergamot kabuklarını acımsı tadından arındırmak için üç gün bekletiyoruz. Kumkuat reçelini beğenmenize sevindim🤗
Kolay gelsin, sevgiler🤗
Gül der ki
Merhaba, kabuğun rendelenmesi hakkında püf noktası var mıdır? İki seferdir yapıyorum. Yerken acı yok ama ince sert bir katman oluyor.
Chez Maman der ki
Gül hanım merhaba, bergamot kabuğunun dış parlak bölümü kalmayacak gibi rendelenmeli. Dış kabuk piştikçe sertleşir.
Umarım yardımcı olmuşumdur. Sevgilerimle…
Gül der ki
çok teşekkür ederim.
Chez Maman der ki
Rica ederim…
Ömer der ki
Ellerinize sağlık Chez hanım, pek hoş duruyorlar.
Bergamotu pek seven biri olarak ( organik yağlarını cild bakımı ve ev-oda havalandırmasında buhurdanlık ile ailecek kullanırız ) müsadenizle şunu sormak isterim: Bergamot meyvesini nereden temin edebiliriz acaba ? Bilindik online satış mağazaları olsun nereye baktıysam bulamadım. Hazır reçelleri satılıyor, fakat ne yazık ki bir kısmının içine glikoz şurubu katıyorlarmış. Ondan ötürü diğer hazırlara da itimadım kalmadı. Kimisi ürünün içine ne kattığını hiç yazmıyor bile. Çünkü bazıları etiketinde ” şeker ilâvesiz ” şeklinde geçerken tadları bayağı bir tatlıymış.
Kolaylıklar dilerim.
Chez Maman der ki
Ömer Bey merhaba,
Benim de naçizane önerim hazır reçel alınmaması yönündedir. Bundan dolayı mevsimindeki meyvelerle katkısız reçeller tercihimdir daima. Herkes evde kolaylıkla yapabilsin, hazır alınmasın diye reçeller bölümünde 20 adet ayrıntılı verdiğim tarif var.
bergamutları portakalbahcem.com sitesinden sipariş verebilirsiniz.
Teşekkür ederim…
Ömer der ki
Cevabınız için çok teşekkür ederim Chez hanım, sitede bergamotları görünce öyle sevindimki bilemezsiniz. Ardından hem meyvesinden hem de reçellerinden sipariş verim, dün de elimize ulaştılar. Bergamot reçeli, nasıl diyim, herkesin beğenerek tadabileceği bir reçel değil. Fakat dişleriniz reçeldeki o meyve kabuklarına geçtikçe bergamotun o eşsiz tadı sarıveriyor dil ve damağı. Tekrardan çok teşekkür ederim, ellerinize sağlık. Nice güzel tariflere 🙂
Meliha der ki
Tazemasa sitesınde var :)bugün aldım
Chez Maman der ki
Reçel hazırlıklarına başladınız değil mi? Kolay gelsin 🙂