Tarif defterimden;
Defterimdeki ilk tariflerden biri olan yapılışı pratik tatlıyı en klasik haliyle hazırlıyorum. Şerbetini de kaynatmadan sadece karıştırarak şekerin erimesini sağlıyoruz.
Hemen her evde bulunan malzemelerle kolaylıkla yapılabilecek tadına doyulmayan leziz tatlıya kaymak ve Antep fıstığı çok yakışıyor.
Servis: 28 cm lik kare fırın kabında
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30-35 dakika
Malzemeler:
Orta boy Türk kahvesi fincanı ölçüsüyle;
3 yumurta
3 fincan şeker
2 fincan yoğurt
1 fincan sıvı yağ
6 fincan un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tereyağı + 1 yemek kaşığı un, fırın kabı için
Şerbeti:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
3,5 bardak şeker
4,5 bardak su
Üzerine:
2 yemek kaşığı Antep fıstığı tozu
100 gr kaymak
Yapılışı:
*Yumurta ve yoğurdu 30 dakika önceden oda ısısına çıkartın.
*Fırın kabının dibine ve yanlarına tereyağı sürüp un serpin, unun fazlalığı silkeleyin (ön hazırlıklar işimizi kolaylaştıracaktır).
*Yumurta ve şekeri beyaz köpükler oluşana kadar yaklaşık 3-4 dakika çırpın. Yoğurt ve sıvı yağı ilave edip karıştırın. Un ve kabartma tozunu eleyerek sıvı karışıma eklerken bir yandan homojen hale gelene kadar mikserle 2-3 dakika daha çırpın. Hamuru kalıba dökerek üzerini spatula ile düzeltin.
*10 dakika önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
*Kek fırında pişerken bu arada şerbet için su ve şekeri derin bir kaba alarak şeker eriyinceye kadar karıştırın (şerbeti kaynatmıyoruz! sadece şeker eriyene kadar karıştırıyoruz).
*Keki fırından alarak 2-3 dakika ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti üzerine dökün (şerbetin 1 su bardağı kadarını servis öncesi dökmek için ayırın).
*Tatlımız tamamen soğuyunca buzdolabına alıyoruz (soğukken daha lezzetli oluyor). Servis öncesi dilimlere ayırıp kalan şerbeti üzerine dökün. Antep fıstığı ve kaymakla servis edin.
Sevdiklerimize kucaklaşacağımız günlerin çabucak gelmesi dileğiyle afiyetle, sağlıkla ve sevgiyle kalın…