Sofra Dergisi 2019 Temmuz ayı sayısı için bol domatesli lezzetlerden oluşan ”Altın Elma Domates” başlıklı ve ”Domatesli Kabak Spagetti”nin de kapak yıldızı olduğu 6 tarif hazırlamıştım. Konu domates olunca bulabildiğim her çeşitte ve boyutta çeşit çeşit, renk renk kilolarca almıştım.
Sevgili Selma Şen’in düzenlediği ve sevgili Erkin Ön’ün fotoğraflarını çektiği bu görsel şöleni ve sevgili Selma’nın domatesin tarihçesiyle ilgili verdiği değerli bilgileri tariflerin içine sıkıştırmak istemedim açıkçası:)
Tarifler sırayla ayrı bölümlerde olacak elbette;)
*Yıllarca haşlanarak ve kızartılarak yendikten sonra çiğ olarak da tat verdiği keşfedilen, bu keşifle birlikte meyve mi sebze mi tartışmalarına konu olan ”Altın Elma” yani domates, sos ve salçası yapılarak her mevsimde mutfaklarda yerini alır.
*Sağlığa son derece faydalı olan, girdiği her yemeğe renk ve tat katan domatesi mevsiminde en lezzetli haliyle değerlendirmek gerekir.
*Patlıcangiller familyasından olan domatesin ana vatanı Güney ve Orta Amerika’dır.
*İlk olarak Peru ve Meksika’da yetiştirilen domatesi Avrupa’ya İspanyol kaşifler getirmiş.
*Bolivya ve Peru’da doğal olarak yetişen domates İnka ve Mayalar tarafından yemeklerde kullanılmış.
*Aztekler domatese ”tomoti” diyorlardı.
*İtalyanlar, ilk yetiştirildiği zamanlardaki sarı renginden dolayı domatesi ”pomodoro” yani altın elma olarak adlandırmışlar.
*Fransızların domatese verdikleri ilk ad ise, aşk elmaları anlamına gelen ”pommes d’amour’‘.
*Bizde ilk kullanılan domates ise ”kavata’‘ denilen yeşil bir domates türü.
*Bir dönem domates ülkemizde ”Frenk badincanı” olarak da adlandırılmış.
Mevsimindeki sebze meyveleri tüketmeye özen göstermeniz dileğiyle afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın