Annelerden kızlarına nostaljik lezzetler dedik ama oğulları da unutmadık elbette🤗😍Anne lezzetleri unutulmasın, nesilden nesile geçsin ve anılar paylaşılsın diye Sg İmalathane sahibesi sevgili Selda ile uzun zamandan beri planladığımız projemizi geçen haftalarda hayata geçirip Sg imalathane nin sıcacık ortamında yemekler pişirip misafirlerimizle anılarımızı paylaştık…
Sevgili Dalia annesi ve kızı Sigal, hatta annesi kendi annesinden hatıra kolyesini takıp gelmişti. Yani dört nesil bir arada nasıl tatlılardı anlatamam🤗
Çok kıymetli büyüğüm Öznur hanım kızı Aslı ile katıldılar etkinliğimize, can dostum arkadaşım Yıldız ve diğer misafirlerimiz de aramızdaydılar🤗
Kızım Burçak ve Oğlum Hakan da elbette her zamanki gibi yanımdaydılar❤️
Anne lezzetleri dedik, kalpler ve çiçeklerle süsleyerek sevgimizi kattık salataya ve hazırladığım tüm yemeklere❤️
Başta sevgili Selda olmak üzere şef Cihan ve Derya’ya teşekkürlerimle🤗🙏❤️
Tariflerimin bazıları blogda zaten var. Olmayanları, hatta blogda olanları da burada paylaşayım ki evlerinize misafirler davet ettiğinizde ne yapacağım diye düşünmenize gerek kalmadan, tek sayfada hazırda elinizin altında bulunsun🤗
Oradaki tatlı telaştan bazılarının fotoları güzel olmamış ama en azından fikir olsun diye paylaşıyorum affınıza sığınarak🤗
Menümüzde neler mi vardı🤗
✨Adı ‘Çemen’ ama içinde çemenin zerresi yok😉annemden bana benden çocuklarıma🤗
✨Sarımsaklı tereyağlı ekmekcikler🍃🥖
***
✨Antep usulü kuru dolmalar💜💚❤️
✨5-Süzme Yoğurtlu Meze
***
✨Köfte çanağında muskatlı patates🍗🥔
✨Bademli dereotlu pirinç pilavı🌿🥘
✨Üç renkli biber sote🌶💚❤️💛
✨Anne salatası🍃❤️🍃
***
✨Kalburabastı💛
✨Kahve☕️
✨Ev yapımı vişne likörü🍒 (tarife buradan ulaşabilirsiniz)
1-Çemen🌶🍃🥫🧀🥖
Çemende kullandığım biber salçasını Antep’ten getirtmiştim. Eğer bulabilirseniz çok daha lezzetli oluyor.
Servis: 8 kişilik
Malzemeler :
250 gr. beyaz peynir
100 gr. ceviz içi,1 su bardağı kadar, iri dövülmüş
75 gr. tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
2 – 3 diş sarmısak, ezilmiş
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tepeleme çorba kaşığı kuru nane
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı :
*Geniş bir kaseye beyaz peyniri alıp çatal yardımı ile ezin. Diğer malzemeleri ilave edin ve çatal ile tüm malzemeleri eşit oranda dağılana kadar karıştırın.
*Kavanozda, kapağı sıkıca kapalı olarak buzdolabında1 hafta kadar saklayabilirsiniz.
***Ayrıca tuz koymanıza gerek kalmıyor, peynirin tuzu yeterli oluyor.
2-Sarımsaklı Tereyağlı Ekmekcikler🍃🥖
Evde sıklıkla yaptığım yemek öncesi iştah açıcı bir lezzet olan minik ekmekleri bazen baget ekmeklerle, bazen de bu defa yaptığım gibi ciabatta ekmeğini dilimleyerek hazırlarım.
Çeşitli baharatları bir araya getirerek harmanlayabileceğiniz karışıma ayrıca Fransa’ın güney bölgesine ait bir baharat karışımı olan ‘’herb de provence’’ bulabilirseniz lezzetini daha da artırabilirsiniz.
Tereyağı ve sarımsağı temel malzemeler olarak kullanıp damak tadınıza uygun baharatları ekleyin derim.
Malzemeler:
1 er çay kaşığı kekik, kuru nane, pul biber, susam, çörek otu, herb de provence, sarımsak tozu
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak, ezilmiş
1 adet ciabatta ekmek, ince dilimlenmiş
Yapılışı:
*Baharatları havanda dövüp hazırda bekletin.
*Tereyağını sos tavasına alıp kısık ateşte eritin. Tereyağı eriyince zeytinyağı, sarımsaklar ve baharatları ilave edip 2-3 dakika sarımsak ve baharatların aromalarının yağlara geçmesi için pişirin (yanmamasına dikkat etmeli!).
*Dilimlenmiş ekmekleri fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye yerleştirip üzerlerine fırça yardımıyla karışımdan sürün.
*5 dakika önceden 200 derecede ısıtılmış fırında ekmeklerin kenarları kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
*Sıcakken, çemen veya arzu ettiğiniz herhangi bir meze ile servis edin.
3-Antep Usulü Zeytinyağlı Karışık Kuru Dolmalar💜💚❤️
Malzemeler:
30 adet kuru patlıcan
15 adet kuru kabak
15 adet kuru dolmalık biber
İç harcı:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
1 su bardağı zeytinyağı
8 adet küçük boy kuru soğan
2,5 su bardağı dolmalık pirinç, ılık suda 10 dakika bekletilmiş
2 yemek kaşığı antep biber salçası
1 yemek kaşığı antep domates salçası
1 baş sarımsak, ezilmiş
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
1 su bardağı sumak (tane olanlardan) + 2 su bardağı kaynar su
3 su bardağı kaynar su
1 limon suyu
Yapılışı:
*Patlıcanları derin ve geniş bir tencereye alıp üzerlerini dört parmak aşacak gibi su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakın. Patlıcanlar yumuşayana kadar yaklaşık 15-18 dakika haşlayıp suyunu süzdürdükten sonra soğuk sudan geçirip süzgeçe alın.
*Kabak ve biberleri ayrı kaplara alarak üzerlerini aşana kadar kaynar su ekleyip üzerlerini kapatın (kabak ve biberler çabuk yumuşadığından kaynatmaya gerek kalmadan 10 dakika sıcak suda bekletmek yeterli olacaktır). Yumuşadıktan sonra aynı patlıcanlar gibi soğuk sudan geçirip süzgeçe alın.
*Bu arada derin bir kaseye sumağı alıp 2 su bardağı kaynar su ekleyerek demlenmesi için kenarda bekletin.
İç harç hazırlığı:
*Kuru soğanların kabuklarını soyup tavla zarı boyutunda doğrayın.
*Zeytinyağının yarısını geniş bir tavaya alıp doğradığınız soğanların 3/4 kadarını ilave ederek orta ateşte pembeleşene kadar ara sıra karıştırarak yaklaşık 7-8 dakika kavurun (soğanların 1/4 kadarını sonra ekleyeceğiz).
*Salçaları soğanlara ilave edip karıştırın. Üzerlerine bol suda yıkayıp süzdürdüğünüz pirinçleri ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
*Ocağı kapatıp sarımsak, kenara ayırdığınız soğanlar, tuz ,karabiber ve toz kırmızı biberi de ekleyip karıştırın.
*İç harcı patlıcanlardan başlayarak yarılarından az olacak gibi doldurup fotoğraftaki gibi ağızlarını kapatın.
*Tencerenin dibine sırayla önce doldurduğunuz patlıcanları, sonra kabak ve biberleri yerleştirin.
*Demlenen sumağın suyunu tel süzgeçten geçirerek dolmaların üzerine dökün (tanelerini atın).
*3 su bardağı kaynar suyu da ekleyip üzerlerine kalan yarım bardak zeytinyağının yarısını (1/4 bardak) gezdirin. Tencenin kapağını kapatıp orta ateşe ayarladığınız ocağa alın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 50 dakika pişirin. Ara sıra suyunu kontrol edin, bitmişse sıcak su ilave edin.
*Ocağı kapattıktan sonra üzerlerine limon suyu ve kalan çeyrek bardak zeytinyağını gezdirip 15-20 dakika demlendirdikten sonra servis tabağına geçirin.
Bildiğimiz yufka ile hazırlanan gül böreğini yemek davetlerimde her bir yufkayı 8 eşit üçgenler halinde kesip küçük porsiyonlar halinde yapma sebebim sadece başlangıç olmalı ki ana yemeğe yer kalsın.
Etkinlikte çiriş otu ve ıspanağı soteleyerek taze köy peyniri ilavesiyle yaptım. İç malzemesini isteğinize göre değiştirebilirsiniz.
Servis: 16 adet
Hazırlama süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 30-35 dakika
Malzemeler:
300 gr çiriş otu
300 gr ıspanak
150 gr taze köy peyniri
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
2 yufka
Yarım su bardağı zeytinyağı, 100 ml
Yarım su bardağı su, 100 ml
Üzerine sürmek için:
1 yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı, eritilmiş
Yapılışı:
*Çiriş otlarını tepelerinden keserek yapraklarını ayırın. Yarım çay bardağı sirke ilave edilmiş suda yarım saat bekletin. Daha sonra yıkayıp süzdürerek ince doğrayın.
*Ispanakları da bol suda yıkayıp sularını süzdürerek incecik doğrayın.
*Geniş bir tavaya zeytinyağını alıp ocağı orta ateşe ayarlayın. Yağ ısınınca çiriş otlarını ilave ederek 5-6 dakika soteleyin. Ispanakları da tavaya alıp çiriş otlarıyla birlikte 2-3 dakika soteledikten sonra ocağı kapatın. Ilınınca peynir, karabiber ve pul biberi ilave edip karıştırın. Karışımı 16 eşit parçaya ayırın.
*Fırın tepsisine fırın kağıdı serip kenarda bekletin.
*Yufkanın birini temiz bir tezgaha serin. Zeytinyağı ve suyu derin bir kaseye alıp karıştırın, bu karışımın yarısını fırça yardımıyla yufkanın üzerine sürün.
*Yufkayı üçgenler olacak gibi 8 eşit parçaya bölün. Elde ettiğiniz üçgen parçaların geniş yerlerine iç harcı serperek gevşek olarak rulo yapıp sararak uçlarını suya batırıp yapıştırın.
*İkinci yufkaya da aynı işlemi uygulayarak fırın tepsisine yerleştirin.
*Fırın ısısını 180 dereceye ayarlayın.
*Yumurta ve eritilmiş tereyağını küçük bir kasede çırparak fırça yardımıyla böreklerin her tarafına sürün. Üzerlerine susam, çörek otu veya haşhaş tohumları serperek kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Kolay tarif;
Lezzeti içinde saklı olan ve ferahlatıcı tadıyla yaz sofralarımızın vazgeçilmez mezesinin yapılışı da çok kolay…
Servis: 4-6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Malzemeler:
500 gr süzme yoğurt
1 paket taze peynir, 200 gr lık paketlerde satılanlardan
8 adet kornişon turşu
1 adet kapya biber
8 sap taze soğanın yeşil yaprakları (ince olanlardan tercih edin)
5-6 sap dereotu
2-3 sap fesleğen
1 çay kaşığı sarımsak tozu
Yarım çay kaşığı tuz
Üzerine;
Fesleğen yaprakları
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
*Kornişonları minik tavla zarı formunda doğrayıp süzgeçe alın.
*Kapya biberleri yıkayıp kuruladıktan sonra kornişonlar gibi doğrayın.
*Taze soğan, dereotu ve fesleğeni de yıkayıp kurulayarak incecik doğrayın.
*Tüm malzemeleri derin bir kaba alıp karıştırın.
*Mezeyi servis tabağına geçirip üzerine zeytinyağı gezdirerek kırmızı toz biber ve fesleğen yapraklarıyla süsleyin.
*Servis yapana kadar streç film ile kaplayarak buzdolabında saklayın.
6- Fırında Köfte Çanağında Muskatlı Zerdeçallı Patates🍗🥔
Servis:18 adet
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 20+10 dakika
Köfte için malzemeler:
750 gr orta yağlı dana kıyma (kasabınızdan döş ve antrikot bölümünden karışık hazırlamasını isteyin)
1 orta boy kuru soğan, rendelenmiş
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Muskatlı zerdeçallı patates için malzemeler:
7-8 adet patates, yaklaşık 800 gr
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Yarım çay kaşığı muskat
Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
Az karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı süt
100 gr İzmir tulum peyniri, rendelenmiş
***100 gr mozarella, rendelenmiş
Yapılışı:
*Kıyma, rendelenmiş kuru soğan, karabiber ve tuzu geniş bir kaba alarak iyice yoğurup üzerini streç film ile kaplayarak buzdolabında dinlenmeye bırakın. Bu arada muskatlı zerdeçallı patates hazırlıklarına başlayalım.
*Patateslerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra tencereye alın. Üzerlerini dört parmak aşacak gibi su ilave edip kaynamaya bırakın. 25 dakika kadar haşlayın. Bu süre sonunda çatal kolay batıyorsa pişmiş demektir.
*Pişen patateslerin suyunu tamamen süzüp (1 çay bardağını ayırın) tekrar tencereye alın. Tereyağı, muskat, toz zerdeçal, karabiber, tuz, süt ve kenara ayırdığınız haşlama suyunu ekleyip patates ezicisi veya çatalla püre haline getirin. En son tulum peynirini ekleyip karıştırın (malzemelerin iyice karışabilmesi için patates sıcakken ezilmeli!).
*Hazırladığınız köfte harcından mandalina büyüklüğünde parçalar koparın, herbirini yuvarlayıp çanaklar hazırlayarak fırın kabına dizin. Patates püresini çanakların içlerine yerleştirin (1 er dolu yemek kaşığı yeterli olacaktır).
*10 dakika önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Bu süre sonunda köfteleri fırından çıkarıp üzerlerine rendelenmiş ***mozarella peynirini serperek tekrar fırına verin. Peynirler eriyip üzerleri kızarana kadar 10 dakika daha pişirin.
*Sıcakken servis edin…
Notlar:
*Köfte çanaklarını mümkün olduğu kadar ince açın ki dışları kızarırken içleri de pişsin.
*Köfte çanakları ve patates püresini pişmeye hazır hale getirdikten sonra buzdolabında 4-5 saat bekletebilirsiniz. Önceden hazırlamak kolaylık sağlayacaktır.
*Ekmek ilave etmeden sadece soğan, karabiber ve tuz ile hazırladığım köftenin lezzetli olması için kıymasının biraz yağlı olması gerektiğini söylemeliyim. Fırında pişerken yağları eriyip tepside kalacaktır.
*Yukarıda verdiğim ölçü 6 kişilik, kişi başı 3 er köfte ve yanında sotelenmiş sebzeler ve pilav ile gayet doyurucu oluyor.
*Patates püresi kalırsa sıkma torbasına alıp ceviz boyutunda yuvarlaklar halinde fırın kağıdı serilmiş ayrı bir tepsiye yerleştirerek köftelerle birlikte fırında pişirebilirsiniz.
7-Bademli dereotlu pirinç pilavı🌿🥘
Servis: 6 kişilik
Hazırlama, pişirme süresi: 30 dakika
Malzemeler:
2 su bardağı baldo pirinç
1 tatlı kaşığı tuz, pirinci ıslatmak için
2 çorba kaşığı sıvı yağ (fındık yağı)
75 gr kabuksuz badem
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 çorba kaşığı tereyağı
50 gr kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın, arzu ederseniz
2 su bardağı sıcak su
Yarım demet dereotu
Yapılışı:
*Pirinçlerin üzerine dört parmak aşacak gibi sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin, 1 saat kadar bekletin.
*Bu arada sıvı yağı geniş bir tencereye alıp orta ateşte ısıtın, bademleri ekleyerek pembeleşene kadar kavurun. Bademleri tencereden alın ve doğranmış soğanları kalan sıvı yağda 2-3 dakika kavurun.
*Pirinci bol suda yıkayıp süzün ve tenceredeki soğanlara ekleyin, 3-4 dakika kadar arada karıştırarak kavurun. Tereyağı, kavrulmuş badem, kuş üzümü, tuz, arzu ederseniz 1 çay kaşığı tarçın ve 2 su bardağı sıcak suyu da ekleyerek karıştırın, kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak 15-20 dakika kadar pilav tamamen suyunu çekene kadar pişirin.
*Ocağı kapattıktan sonra incecik doğranmış dereotunu pilava ilave edin, karıştırmadan üzerine kağıt havlu yerleştirip, tencerenin kapağı kapalı olarak 10 dakika kadar demlendirin. Daha sonra 1-2 kere karıştırıp sıcak olarak servis yapın.
Notlar:
*Eğer elinizde kabuklu badem varsa 4-5 saat sıcak suda bekletin, bu süre sonunda kabukları kolayca soyulacaktır.
* Pilavın tane tane olması için daima 1 saat kadar tuzlu suda ıslatın ve nişastasının çıkması için bol suda yıkayın.
*Pilav pişerken asla karıştırmamalı! Pişirip demlenme işlemi bittikten sonra kenardan içeri doğru karıştırın.
*Benzer bir tarifim Sofra Dergisinde de yayınlanmıştı. Basmati pirinç ve soğan tercih etmeyenler için hazırladığım diğer tarifime de pilavlar bölümünden ulaşabilirsiniz.
Et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışan biber sote için biberleri yıkayıp doğradıktan sonra buzdolabında bekletip servisten hemen önce pratik bir şekilde pişirebilirsiniz.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama, pişirme süresi: 20 dakika
Malzemeler:
1 adet kırmızı biber
1 adet sarı biber
4 adet köy biberi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı sarımsak tozu
Yapılışı:
*Biberleri yıkayıp ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın. Uzun şeritler halinde doğrayın.
*Zeytinyağını vok tavasına alarak açık ateşe ayarladığınız ocakta ısıtın. Yağ ısınınca biberleri ilave edip ara sıra karıştırarak yaklaşık 10 dakika soteleyin. Tuz ve sarımsağı ilave edip karıştırdıktan sonra sıcakken servis edin.
Salataya bu ismi verme nedenim salatayı iştahlı hale getirerek çocuklara ve salata yememek için direnen büyümeyen çocuklar içindi 😉
Yeşilliği, domatesi, peyniri ve portakallı sosu ile tek başına bile hafif bir öğün olarak tüketebilirsiniz bu leziz ve sağlıklı salatayı.
Bu arada salatada kullandığım fesleğenlerin balkonumda yetiştirdiklerimden olduğunu belirtmeliyim🍃
Servis: 6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Malzemeler:
1 adet atom salata
6 adet çeri domates
6 adet sarı şeker domates
10 adet kırmızı şeker domates
3 adet koyu kırmızı zebra domates
2-3 sap taze nane
2-3 sap taze fesleğen
3 dilim taze köy peyniri
1 adet alabaş veya turp
Sosu için:
1 portakal
Yarım limon
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı bal
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kurutulmuş reyhan
Yapılışı:
*Atom salata, domatesler, nane ve fesleğeni yıkayıp kurulayın. Atom salatayı elinizle iri parçalara bölün, domatesleri doğrayıp geniş bir servis tabağına alın. Üzerine domates, nane ve fesleğenleri gelişigüzel yerleştirin. Peynir, alabaş veya turpları minik kurabiye kalıplarıyla keserek salatanın üzerine serpiştirin.
*Sos malzemelerini cam bir kavanoza alarak kapağını sıkıca kapatıp iyice çalkalayın ve servisten hemen önce salatanın üzerine gezdirin.
Kısa bir not:
*Daha önceki salata tariflerimde bahsettiğim gibi lezzetli salatalar elde etmek için yeşillikler yıkandıktan sonra iyice kurutulmalı!
Tarife geçmeden önce yerken ağızda dağılan kıyır kıyır lezzette kalburabastının büyüklerimden öğrendiğim püf noktalarına göz atın derim🤗
☑️Öncelikle hamur kulak memesinden daha yumuşak olacak!
☑️Fırında yavaş yavaş pişecek ve gevrek olacak ki yerken ağızda dağılan bir lezzet olsun!
☑️Şerbeti soğuk, tatlı sıcak olacak!
Yukarıdaki kurallar Sevgili halama ait🤗
Hazırlama süresi: 30 35 dakika
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
250 gr tereyağı, eritilmiş
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İç harcı için:
1 su bardağı ceviziçi
1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
Yapılışı:
*Öncelikle şerbeti hazırlayın, şeker ve suyu bir tencereye alın, orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika pişirin, limonu ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin, ocağı kapatın soğuması için kenarda bekletin.
*Geniş bir kaba eriyip soğumuş tereyağını alın, üzerine zeytinyağı, yumurta, yoğurt ve sirkeyi ekleyin karıştırın. Unun 1 su bardağı kadarına kabartma tozu ve tuzu ekleyerek harmanlayın, sıvı karışıma eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın, bu işlemi kabartma tozunun topak olup bir yerde kalmasını önlemek için yapıyorum, daha sonra undan azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
*Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın, çay tabağı büyüklüğünde açın, kalbura veya rendenin üzerine alın, iri çekilmiş ceviz ve tarçın karışımından 1 tatlı kaşığı kadar üzerine serpin, rulo şeklinde sararak kalburdan alın, 5 dakika önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika üzerleri pembeleşene kadar pişirin.
*Fırından aldıktan 1-2 dakika sonra soğuk şerbeti üzerine gezdirin.
Notlar:
*Kalburabastıyı bir gün önceden pişirebilirsiniz. Ertesi gün, 130 dereceye ayarlanmış fırında 7-8 dakika kadar ısıtıp , üzerine soğuk şerbeti dökebilirsiniz.
*Piştikten sonra şerbetini dökmeden dondurucuda 1-2 ay sakladığım zamanlar da oluyor, tatlı krizine girenlere kalburabastıyı fırında ısıtıp, kavanozda sakladığım şerbetle 10 dakikada afiyetle yemeye hazır hale getiriyorum😉
Sevdiklerinizle keyifli ve lezzetli sofralarda afiyette olmanız dileğiyle…
Bir yanıt yazın