Baklava yufkalı lezzetler;
Sofra Dergisi Editörü Sevgili Selma ile baklava yufkasıyla tatlı ve tuzlular yapalım diye sözleşince tatlı olarak ilk aklıma gelen dilber dudağıydı.
4. sıradaki hazır baklava yufkalı tatlının tarifinden önce anılarla dolu hikayesinden kısaca bahsetmek isterim;
Beni çocukluk yıllarıma götüren şerbetli tatlıyı annem sıklıkla yapardı, o zamanlar bugünkü gibi kesme kalıpları yoktu, babamın annemin istediği ölçüde yaptırdığı kalıbı getirdiği günü dün gibi hatırlarım. Babam tatlıyı çok sevdiğinden evde özellikle şerbetli tatlılar hiç eksik olmazdı, annemin kat kat açtığı incecik yufkalarla yaptığı hala tadı damağımda olan nefis tatlıyı Sofra Dergisi’nde konumuz hazır baklava yufkası olduğundan hazır yufkayla yaptım, ilerleyen zamanlarda annem gibi elde açma yufkayla da yaparak sizlerle paylaşmak kısmet olur inşallah…
Hazır baklava yufkasıyla kolaylıkla hazırlayabileceğiniz kıyır kıyır lezzetini beğeneceğiniz tatlıyı deneyin derim…
Servis: 12 Adet
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Malzemeler:
15 adet baklavalık yufka
100 gr tereyağı, eritilip köpüğü alınmış
Yarım çay bardağı sıvı yağ, 40 ml
75 gr antep fıstığı
Şerbeti:
200 ml ilk su bardağı ölçüsüyle;
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1/4 limon suyu
Yapılışı:
*Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz; Su ve şekeri tencereye alın, orta ateşte şeker eriyene kadar ara sıra karıştırın, kaynamaya başlayınca 10 dakika pişirip limon suyunu ekleyin, 2-3 dakika sonra ocağı kapatarak soğuması için kenara alın.
*Eritilip köpüğü alınmış tereyağına sıvı yağı ekleyip hazırda bekletin.
*Yufkaların iki tanesini pişirme kağıdı serilmiş düz bir zemine üst üste yerleştirin. İkinci yufkadan itibaren her kata fırça ile tereyağı & sıvı yağ karışımından sürerek tüm yufkaları üst üste yerleştirin (toplamda 15 kat yufka olacak).
*8 cm çapındaki yuvarlak kalıp ile yufkaları kesin, aralarına antep fıstığı yerleştirip diğer tarafı üzerine kapatarak yağlanmış tepsiye alın, üzerlerine fırça ile kalan yağ karışımını sürün. Kenarlardan kalanları buzdolabı poşetine koyarak kenara alın (kalan yufkaları değerlendirdiğim keçi peynirli tart tarifimi bir sonraki paylaşımımda bulabilirsiniz).
*170 derecede 10 dakika önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
*Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra sıcakken şerbeti soğuk olarak üzerlerine dökün. Şerbeti çekince Antep fıstığı ve arzu ederseniz kaymak ile servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın