Armutlu badem unlu nefis tart çay saati sofralarına çok yakışıyor, dondurma veya krema ile servis edebilirsiniz.
Servis: 22 cmlik altı çıkartılabilen tart kalıbında
Hazırlama süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 15 + 25 dakika
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıba sürmek için
75 gr tereyağı, oda ısısında
175 gr un, elenmiş
3 yumurta sarısı
60 gr toz şeker
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
3 adet santa maria cinsi armut
1 limon suyu
Frangipane için malzemeler:
125 gr tereyağı, oda ısısında
100 gr toz şeker
1 yumurta + 1 yumurta sarısı
125 gr badem unu
2 yemek kaşığı elenmiş un
1 yemek kaşığı şeffaf kahve likörü, opsiyonel
Üzerine:
100 gr kayısı reçeli
1 yemek kaşığı su
Yapılışı:
*Kalıbın tabanına ve yanlarına tereyağı sürün.
*Unu karıştırma kabına alın, tereyağı, yumurta sarıları, toz şeker, tuz ve vanilya özütünü ekleyip iyice karıştırın. Hamuru unlanmış tezgaha alarak elinizle bir kaç dakika yoğurun, gerekirse 1 -2 yemek kaşığı su ekleyin (hamur hafif yapışkan kıvamda olmalı). Hamuru disk haline getirerek streç filme sarıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.
*Armutların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartarak herbirini 8 parçaya bölün ve limon suyu sıkılmış kaba alın (armutların kararmamaları için).
*Hamuru fırın kağıdı üzerinde 27 cm çapında açarak yağlanmış kalıba geçirin, kenarlarını merdaneyle geçerek düzeltin, dibine çatal ile delikler açın. Sertleşmesi için 15 -20 dakika buzdolabında bekletin (akşamdan hazırlayıp ertesi gün pişirebilirsiniz).
*Frangipane için; Tereyağı ve şekeri mikserle kremamsı hale gelene kadar 3-4 dakika çırpın. Yumurta ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın, en son badem unu ve unu, dilerseniz şeffaf kahve likörünü ekleyip karıştırın. Kalıptaki tart hamurunun üzerine yayın, armut dilimlerini üzerine yerleştirin.
*10 dakika önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirip ısıyı 180 dereceye düşürün ve 25-30 dakika daha üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Kayısı reçelini tel süzgeçten geçirin, 1 yemek kaşığı su ekleyip benmari usulü ısıtın.
*Tartı fırından çıkardıktan sonra ılınınca üzerine fırça yardımıyla kayısı reçeli suyundan sürün, yanında krema ile servis edin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın