Bayram arifesinde herkeste olduğu gibi bizim evde de tatlı bir telaş vardır daima… Çocuklarımın sevdiği yemekler & tatlılar için alışverişler günler evvelden planlanıp yapıldı elbette.
Çocukluk yıllarımızda olduğu gibi bayramlık mendiller olmasa da büyüklerimizi yad ederek sembolik bayram harçlıkları halen devam eder bizim evde;) Sabah erkenden kalkılır, büyüklerin elleri öpülür ve keyifli sohbetler eşliğinde sofralar kurulup bayramlık lezzetlerin tadına bakılır. Kahvaltı sonrası mutlaka kahve eşliğinde geleneksel bayram tatlısına geçilir.
Geleneklerimizi devam ettirebiliyorsak ne mutlu bizlere…
Bayram hazırlıklarımız içinde olan geçen aylarda sayfamda paylaştığım nefis el açması böreği hikayesiyle anlatmıştım. Önceki tarifte bahsettiğim gibi komşum sevgili Emel hanımın büyüklerinden öğrendiği gibi birlikte yapmıştık.
Bayram sofralarına çok yakışacak lezzeti yarım ölçü kullanarak kendi yaptığım haline ve deneyimlerime birlikte bakalım…
Tam ölçülü tarife buradan ulaşabilirsiniz.
☑️Un + nişasta karışımıyla hamurları daha pratik açtım.
☑️Böreği pişirmeden dilimlere ayırmak servis kolaylığı sağladı.
☑️Hamuru stand mikserde hamur karıştırma aparatını kullanarak yoğurdum👌benim gibi bilek gücünüz kuvvetli değilse mikser kullanın, hatta hamurun kıvamı daha iyi oldu diyebilirim 🙌 stand mikseriniz yoksa elde yoğurarak yapılabilecek gibi tarif veriyorum🤗
Servis: 30 cm çapında yuvarlak fırın tepsisi
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
Yarım kg un, 4-4,5 su bardağı
1,5 su bardağı su, 300 ml
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı un + yarım su bardağı nişasta, hamurları açarken kullanmak için
İç malzemesi:
Yarım kg ıspanak (yıkayıp suyunu tamamen süzdükten sonra 1 çay kaşığı tuz ekleyip kabaca doğrayarak elinizle ovalayın).
Hamurların arasına sürmek için;
175 gr tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı, tepsiye sürmek için
Yapılışı:
*Geniş bir yoğurma kabına elenmiş un ve tuzu alarak harmanlayın. Yavaş yavaş suyu eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz!
*Yaklaşık 10 dakika yoğurduktan sonra hamurun üzerine temiz bir mutfak bezi kapatarak yarım saat kadar dinlendirin (dinlenen hamur güzel bir kıvam alacak ve kolaylıkla açılacaktır).
*Dinlenen hamuru 40 eşit parçaya ayırıp fotoğraftaki gibi bezeler yapın.
*Her bir bezeyi unlanmış tezgahta oklava ile yemek tabağı boyutunda açın, (kolay açabilmek için un + nişasta karışımından kullanın). Açtığınız hamurların yapışmamaları için unlanmış ayrı bir yere serin (fırın tepsilerinin kenarlarına sıraladım).
*Tereyağını eritip zeytinyağını ekleyerek karıştırın ve ılınması için kenarda bekletin.
*Pişireceğiniz tepsiye 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün.
*Tezgaha un serpip tabak boyutunda açılmış hamurlardan bir tanesini tezgaha alın, üzerine 1 yemek kaşığı yağ karışımından sürerek bir hamur daha yerleştirin. Toplamda 20 tanesini bu şekilde hazırlayarak üst üste yerleştirin (en üstteki hamura yağ sürmeden) oklava ile tepsi boyutunda açın.
*Oklava yardımıyla hamuru tepsiye yerleştirin. Üzerine ıspanağı serpin.
*Diğer 20 hamura da aynı işlemi uygulayıp tepsi boyutunda açtıktan sonra ıspanakların üzerine yerleştirin, alttaki hamuru kıvırarak üstteki hamura sabitleyin (bu arada tereyağı & zeytinyağı karışımının 2 yemek kaşığını en üste sürmek için ayırın).
*Ayırdığınız yağ karışımını da en üste sürün, fotoğraftaki gibi ortasını yuvarlak kalıpla dibine kadar kesin, yanlarını istediğiniz boyutta dilimlere ayırın.
*10 dakika önceden 170-180 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 45-50 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
Sevdiklerinizle keyifli bayram sofralarında afiyetle tüketmeniz dileğiyle…
Bir yanıt yazın