Geçen yıllarda İstanbul trafiğinde akşamüstü eve dönmeye çalışırken bir yandan akşam yemeği için planlar yapıyordum ki tam bu sırada karşı komşum sevgili Emel hanım Arnavut Böreği yaptım size de tattırmak isterim diye aramıştı. Eve geldiğimde kocaman bir tabak içinde doyumluk böreği verirken yanında yoğurtla yememizi tavsiye etmişti.
O güne kadar hazır olanları tatmışlığım vardı, hatta Balkan ülkeleri seyahatlerimizde bir çok yerde yemiştik ama Emel hanımın yaptığı börek bugüne kadar yediklerim içinde en lezzetlilerinden biri diye rahatlıkla söyleyebilirim👌😋💯
Böreği büyüklerinden öğrendiği usulde yapan Emel hanımın ailesi eski Yugoslavya’dan 1900 lü yıllarda mübadelelerle Türkiye’ye göç etmiş, elbette yemek kültürlerini de beraberlerinde getirmişler. Tadı halen damağımda kalan böreği uzun zamandan beri birlikte yapalım diye sözleşmiştik ki geçen haftaya kısmet oldu.
Benim için çok değerli olan ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri büyüklerimden öğrendiğim şekliyle zaman zaman paylaşmayı ne çok önemsediğimi biliyorsunuz. Bu da o tariflerden biri olarak burada bulunsun ve unutulmasın🤗
Biraz dikkat ve özenle sizlerin de kolaylıkla yapabileceğiniz Arnavut Böreğini Emel hanımın annesinden öğrendiği hali ve verdiği püf noktalarıyla nasıl yaptığımıza bakalım birlikte…
Tarif sonundaki notlar bölümüne göz atmayı unutmayın😉
Servis: 40 cm çapında yuvarlak fırın tepsisi
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
1 kg un, elenmiş
3 su bardağı su, 600 ml
1 su bardağı un, hamurları açarken kullanmak için
İç malzemesi:
1 kg ıspanak (yıkayıp suyunu tamamen süzdükten sonra 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kabaca doğrayarak elinizle ovalayın).
Hamurların arasına sürmek için;
350 gr tereyağı
1 büyük çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı, tepsiye sürmek için
Yapılışı:
*Geniş bir yoğurma kabına elenmiş un ve tuzu alarak harmanlayın. Yavaş yavaş suyu eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz! (su ve un miktarlarını biraz artırıp azaltabilirsiniz).
*Yaklaşık 10 dakika yoğurduktan sonra hamurun üzerine temiz bir mutfak bezi kapatarak yarım saat kadar dinlendirin (dinlenen hamur güzel bir kıvam alacak ve kolaylıkla açılacaktır).
*Dinlenen hamuru 40 eşit parçaya ayırıp fotoğraftaki gibi bezeler yapın.
*Her bir bezeyi unlanmış tezgahta oklava ile yemek tabağı boyutunda açın. Açtığınız hamurların yapışmamaları için unlanmış ayrı bir yere serin (fırın tepsilerinin kenarlarına sıraladık).
*Tereyağını eritip zeytinyağını ekleyerek karıştırın ve ılınması için kenarda bekletin.
*Pişireceğiniz tepsiye 1 yemek kaşığı tereyağı sürün.
*Tezgaha un serpip tabak boyutunda açılmış hamurlardan bir tanesini tezgaha alın, üzerine 1 yemek kaşığı yağ karışımından sürerek bir hamur daha yerleştirin. Toplamda 20 tanesini bu şekilde hazırlayarak üst üste yerleştirin (en üstteki hamura yağ sürmeden) oklava ile tepsi boyutunda açın.
*Oklava yardımıyla hamuru tepsiye yerleştirin. Üzerine ıspanağı serpin.
*Diğer 20 hamura da aynı işlemi uygulayıp tepsi boyutunda açtıktan sonra ıspanakların üzerine yerleştirin (bu arada tereyağı & zeytinyağı karışımının 2 yemek kaşığını en üste sürmek için ayırın).
*Ayırdığınız yağ karışımını da en üste sürüp 10 dakika önceden 170-180 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 45 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Ilındıktan sonra dilimlere ayırıp servis tabağına alın.
Notlar:
*Emel hanım bakır tepsi ile yapmamızı önerdi ama elinizde yoksa herhangi bir fırın tepsisi de kullanabilirsiniz.
*Yukarıda tarifini verdiğim miktarla kocaman bir tepsi börek oldu, miktarı yarım ölçü yaparsanız 28 cm lik yuvarlak tepsi yeterli olacaktır. Ama biz kalabalık bir aileyiz veya evde börek partisi yapacağız ya da bu kadar uğraşmışken doya doya yemek istiyoruz derseniz bizim yaptığımız gibi yukardaki ölçüyü kullanın😋👌💯
Afiyetle sevgiyle kalın🤗
Bir yanıt yazın