Muharrem ayında hemen her evde yapılan aşureyi pişirmek emek ve özen ister, yapılışı zaman alsa da sonuç her zaman uğraşmaya değecek kadar muhteşem olur. İçine konulan temel malzemeler; buğday, kuru fasulye, nohut, üzüm, kayısı ve incir haricinde damak tadına göre eklemeler yapılabilir.
Annem kız çocukları olanların mutlaka yapması gerekir, hiç olmazsa bir cezvede buğdayı haşla cam önüne gelen kuşlara yem olarak ver derdi. İçine en az 7 çeşit malzeme konulacak ve 7 komşu ile paylaşılacak diye de öğüt verirdi. Herkesin evinde bereketli bir ay olması dileğiyle, her zaman aynı ölçülerle yaptığım ve herkesin çok beğenerek yediği aşuremizin tarifine geçelim.
Malzemeler: asure4
Yarım kg aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
800 gr toz şeker
15 adet kuru kayısı
10 adet kuru incir
200 gr kuru İzmir üzümü
2 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı gül suyu
10 adet karanfil
Üzerini süslemek için:
Ceviz içi, fındık, kuş üzümü, hindistan cevizi rendesi, dolmalık fıstık, badem, antep fıstığı, tarçın ve nar taneleri.
Yapılışı:
*Öncelikle akşamdan buğdayı, kuru fasulye ve nohutu ayrı ayrı kaplarda üzerlerini dört parmak aşacak şekilde sıcak su ile ıslatın.
*Ertesi gün buğdayı bol suda yıkayın, büyük bir tencereye alarak üzerini 4 parmak aşacak gibi su ekleyip haşlayın, suyu azaldıkça sürekli kaynar su ekleyin, üzerine eklediğiniz su 4 parmağı geçmesin (bu arada üzümleri suda ıslatın, kayısı ve incirleri yıkayıp doğrayın) buğdayları orta ateşte yaklaşık 1,5 -2 saat helmeleninceye kadar pişirin, yani buğdayların patlayıp açılmaları gerekir.
*Buğday pişerken kuru fasulye ve nohutları da ayrı tencerelerde haşlayın, nohutların kabuklarını soyun. Buğdayların üzerine nohut ve kuru fasulyeleri ekleyin 10 dakika kadar orta ateşte birlikte pişirin, gerekirse biraz daha kaynar su ilave edin ama çok sulu olmamasına dikkat edin, su malzemelerin üzerinde 4 parmağı aşmasın. Üzüm, kayısı ve incirleri tencereye ekleyin, karanfillerin tepe kısımlarını parmaklarınızın arasında ezip ekleyin, 15 dakika kadar pişirdikten sonra portakal kabuğu rendesi ve şekeri ilave edip karıştırın, şeker eriyince ocağı kapatın, en son gül suyunu ekleyin. Aşure sıcakken servis kaselerine pay edin. Şimdi sıra en keyifli bölümüne geldi, biraz ılındıktan sonra üzerlerini ceviz, fındık, kuş üzümü, badem, fıstık, nar taneleri… evde olan malzemelerle zevkinize göre süsleyin.
Afiyetle, bereketi bol olsun..
Not:
*İçine koyduğumuz meyvelerin kendi şekerleri olduğundan 800 gr toz şeker orta kararda tatlılık için yeterli oluyor.
Bir yanıt yazın