Düdüklü tencerede kabuğuyla birlikte pişen bu lezzetli marmelatın tarifini, geçen senelerde kıymetli bir büyüğümden öğrenmiştim. Kelimelerle anlatamayacağım kadar muhteşem bir tadı var. Portakal, greyfurt , elma ve limon suyu ile pişirilen marmelatı, kaymak ile birlikte tatlı olarak sunabilirsiniz. Kahvaltıda da taze keçi peyniriyle çok iyi uyum sağlıyor.
Hazırlama süresi: 30-35 dakika
Pişirme süresi: Düdüklü tencerede 10 dakika + 35 dakika
Malzemeler:
5 adet sıkmalık portakal
1 greyfurt
1 limon
1,5 kg ayva
2 elma
1,5 su bardağı su
1,5 kg toz şeker
5-6 adet karanfil
1 çay kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Öncelikle portakal, greyfurt ve limonun suyunu sıkıp düdüklü tencereye alın.
*Ayvaların kabuklarını soymadan 4 e bölün, ortasındaki sert bölümünü kesip atın ( çekirdeklerini pişerken kullanmak için ayırın). Kabuklarıyla birlikte rondodan geçirin, kararmamaları için önceden sıktığınız meyve sularının üzerine döküp karıştırın.
*Elmaların da kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartın ve rondodan geçirip ayvalara ekleyin, karıştırın.
Üzerine 1,5 su bardağı su ilave edin, ayvaların çekirdeklerini de ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın, ocağa alın, kaynama noktasına geldikten sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ocağı kapatın, tencerenin düdüğü inene kadar bekleyin. Tamamen soğuduktan sonra tencerenin kapağını açın.
*Bu aşamada şekeri, karanfilleri ve tereyağını meyveli karışıma ekleyin, tencerenin kapağı açık olarak orta ateşte ara sıra karıştırarak 35 dakika kadar pişirin, limon tuzunu ekleyin, 2-3 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. Karanfilleri ve ayva çekirdeklerini çıkartın. Sıcakken kavanozlara doldurun, soğuyunca kapağını sıkı bir şekilde kapatın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Püf noktaları:
* Soğuduktan sonra koyu kıvamlı tatlı lezzetinde bir reçel oluyor.
* Reçel yaparken mutfaktan ayrılmayın.
* Marmelat pişerken tencerenin dibine yapışmaması için ara sıra karıştırın.
Bir yanıt yazın