Tarif defterimden;
Ayva ve yaban mersini ile hazırladığım çay saatlerine çok yakışan nefis lezzetlerden biri…
Yaz mevsiminde yapabileceğiniz Mürdüm Erikli Cobbler tarifime buradan ulaşabilirsiniz.
Servis: 25 cm çapında ve 6 cm derinliğinde yuvarlak fırın kabında
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı tereyağı, fırın kabına sürmek için
Ayvalı taban için;
1 kg ayva + 1/2 limon suyu
1/2 bardak su, 100 ml
1/2 bardak toz şeker, 85 gr
5 karanfil
1/2 limon suyu
1 çubuk tarçın
100 gr yaban mersini
1/2 bardak su + 1 yemek kaşığı mısır nişastası
Hamuru için;
200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
1,5 bardak un, 185 gr
1/2 bardak toz şeker, 85 gr
1 paket kabartma tozu, 10 gr
1 paket vanilya, 5 gr
1 tutam tuz
75 gr tereyağı, soğuk ve küpler halinde kesilmiş
1 yumurta
1/2 kutu krema, 100 ml
Üzerine;
1 yemek kaşığı esmer şeker
Yapılışı:
Ayvalı taban için;
*Fırın kabının tabanına ve yanlarına tereyağı sürün.
*Ayvaların kabuklarını soyup küp küp doğrayarak yarım limon suyu eklenmiş suya alın (kararmamaları için). Limonlu sudan çıkartarak tencereye aktarın, üzerine yarım bardak su, toz şeker, karanfil, yarım limon suyu ve çubuk tarçını ilave ederek orta ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak ayvalar hafifçe yumuşayana kadar 5-6 dakika pişirin. Karanfil ve çubuk tarçını çıkartıp atın. Yaban mersinini ekleyin. Yarım bardak suya mısır nişastasını ekleyip karıştırın, meyvelerin üzerine aktarırken bir yandan hızlıca karıştırıp ocağı kapatın.
*Ayvalı karışımı yağlanmış fırın kabına yayın.
Hamuru için;
*Un, toz şeker, kabartma tozu, vanilya ve tuzu rondoya alıp bir tur çekin. Tereyağını ekleyip kırıntı haline gelene kadar rondoyu kısa aralıklarla çalıştırın. Yumurta ve kremayı küçük bir kapta el çırpıcısı ile çırpın. Yumurtalı karışımı rondodaki unlu tereyağlı karışıma ilave edip homojen kıvam alana kadar çalıştırın (hamur koyu kek kıvamında oluyor).
*Hamurdan kaşık dolusu alarak meyvelerin üzerine yerleştirin, pişerken yayılacaklarından dolayı üzerlerine bastırmayın!
*Esmer şekeri üzerlerine serpiştirip 10 dakika önceden 190 derece fanlı ayarda ısıtılmış fırına sürüp 25 dakika pişirin. (ilk 15 dakika sonra üzerleri kızarmaya başlamışsa fırın ayarını 180 dereceye düşürün).
*Pişen cobbleri fırından aldıktan sonra ılınınca tek başına veya yanında dilerseniz krema veya vanilyalı dondurma ile servis edin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın