Kestane ve çikolatanın buluşmasıyla ziyafet sofralarına yakışacak kadar lezzetli ve görsel olarak şık bir pasta oluyor. Kış mevsiminde kestaneler pazarlarda bol miktarda varken vaktiniz olduğunda benim yaptığım gibi kestaneleri haşlayıp dondurucuda saklayabilirsiniz. 15 dakikada hazırladığım pastanın üzerini krema ile süsleyip, yanında çikolatalı çilekler ve badem krokanla lezzetini tahmin edin 😉
Kestane Püresi, Bademli Krokan, Krema ve Çikolatalı Çilek tariflerini çeşitli tatlılarda kullanabilmeniz için aşağıda ayrı bölümler halinde yazdım. Kolay gelsin…
Servis: 28*12 cmlik baton kalıpta
Hazırlama süresi: 15 dakika
Malzemeler:
300 gr bitter kuvertür çikolata
200 gr tereyağı
1 kg kestane püresi
120 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı)
100 gr badem krokan (yarım su bardağı) + 2 çorba kaşığı üzerini süslemek için
1/3 su bardağı acıbadem likörü veya konyak, isterseniz ekleyebilirsiniz.
Yapılışı:
*Öncelikle kalıbı strech film veya temiz bir buzdolabı poşetiyle yanlarından taşacak şekilde kaplayın.
*Geniş bir tavaya çikolatayı ve tereyağını alın, kısık ateşte eritin. Çikolatalı karışım ılındıktan sonra kestane püresi, pudra şekeri, badem krokan ve arzu ederseniz acıbadem likörü veya konyağı ilave edin, karıştırın.
*Karışımı baton kalıba boşaltın üzerini düzeltin, soğuduktan sonra üzerini buzdolabı poşeti ile kapatın. Hazırlama aşamasında yumuşak kıvamlı olan pasta soğuduktan sonra sertleşiyor, endişelenmeyin! Buzdolabında bir gece bekletin.
*Pastayı servis tabağına alın, üzerini krema ve badem krokanla süsleyin, çikolatalı çileklerle servis yapın.
Kestane püresi:
1,5 kg kestane
4 lt su
*Kestanelerin dış kabuklarını keskin bir bıçakla hafifçe yarın, geniş bir tencereye alın ve üzerlerini aşacak şekilde su ekleyin. Su kaynamaya başladıktan sonra kestaneleri 10 dakika haşlayın, tencereyi ateşten alın, 3’er-4’er tane kestaneyi sudan alıp kabuklarını soyun (kestanelerin kolay soyulabilmeleri için sıcak olmaları gerekir, su ılındıkça ısıtın)
*Kestanelerin tamamını soyduktan sonra boş bir tencereye alın, üzerlerini kaplayacak kadar su ilave edin. 50-60 dakika kestaneler tamamen yumuşayıncaya kadar haşlayın.
*Haşlanan kestanelerin suyunu süzgeçte süzdürün, sıcakken çatalla ezin. İstediğiniz zaman kullanmak üzere kilitli poşetlerde derin dondurucuda saklayın.
Badem Krokan:
200 gr badem
1 su bardağı esmer şeker
*Öncelikle fırın kağıdından fırın tepsisi boyutunda kesip tezgahta bekletin.
*Bademleri teflon bir tavada orta ateşte 4-5 dakika arada karıştırarak kavurun, esmer şekeri ekleyin, ocağın altını kısık ateşe alın, tavayı sallayarak şekerin bademlerin üzerine eşit yayılmasını sağlayın. Şeker eriyene kadar tavayı ocakta tutun ve bu esnada kaşık kullanmayın!
*Şeker tamamen eriyince tavadaki karamelize olmuş bademleri fırın kağıdının üzerine aktarın. Soğuduktan sonra robotta veya havanda iri parçalara ayırın.
*Bir çok tatlı, kurabiye, kek ve pastalarda kullandığım, tatlılara lezzet katan krokanı aynı yöntemle fındıkla da yapabilirsiniz. Sadece dikkat etmeniz gereken püf noktası şeker eridikten sonra ocaktan hemen alın ki karamelin tadı acı olmasın!!!
Krema:
100 ml krema, yarım paket
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
*Kremayı derin bir çırpma kabında mikserin yüksek deviri ile 3-4 dakika çırpın, pudra şekeri ve vanilyayı ekleyin, 2-3 dakika daha çırpın. Buzdolabında yarım saat beklettikten sonra hazır hale gelen kremayı diğer yaptığınız tatlıların süslemelerinde de kullanabilirsiniz.
Çikolatalı çilek:
120 gr bitter kuvertür çikolata
4-5 çorba kaşığı süt
20-22 adet yıkanıp kurulanmış çilek
*Fırın tepsisini fırın pişirme kağıdı ile kaplayın.
Aşağıda tarifini verdiğim yöntemlerin biriyle hazırladığınız çikolata sosuna batırın, tepsiye alın ve soğumaya bırakın.
Çikolatayı 3 ayrı şekilde erittiğim yöntemden hangisi size uygunsa öyle yapın.
1-Mikrodalda fırınınız varsa cam bir kaba çikolata ve sütü alın, üzerini strech filmle kaplayın, 850 watt ayarında 30 saniye ısıtın, çatal yardımıyla homojen bir hale gelene kadar karıştırın.
2-Ocakta yapacaksanız sütü ve çikolatayı sos tenceresine alın, çok kısık ateşte eritin, yukarıdaki gibi homojen bir hale gelene kadar karıştırın.
3-Veya çikolata ve sütü sos kabıyla ocakta su dolu kaynayan çaydanlık üzerine oturtun, 3-4 dakikada çikolata eriyecektir
Afiyetle, sağlıkla ve sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın