Geçen yıllarda fransız arkadaşım Emilie bu lezzetin fotosunu gönderip beğeneceğim bir tatlı yaptığını ve benim için ayırdığını söylemişti. Tadına baktığım andan itibaren aklımdan çıkmayan böğürtlenli grateni defalarca pişirmeme rağmen bir türlü istediğim gibi fotoğraf kareleri yakalayamadığım için tarifi paylaşmamıştım 🙁 Eh bu fotolar da pek iyi çıkmadı ama daha iyisi çekilene kadar burada bulunsunlar 😉
Beyaz un yerine badem unuyla hazırlandığından glütensiz beslenenler için de uygun olan grateni bu defa elimde yeterli böğürtlen kalmadığından kabın ortalarına doğru mavi yemiş (blueberry) ile doldurdum.
Orjinal adı Gratin de Mûres olan lezzetin JDF Cuisine’den alındığını belirtmek isterim.
Servis: 25 cm lik yuvarlak fırın kabı
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
Malzemeler:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
400 gr böğürtlen
120 gr toz şeker, Yarım su bardağı + 1 yemek kaşığı
100 gr badem unu, 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı
3 yumurta, iri boy
200 ml krema, 1 kutu
1 paket vanilya
2 tatlı kaşığı rom, isteğe bağlı
1 tatlı kaşığı tereyağı, kaba sürmek için
Yapılışı:
*Böğürtlenleri yıkayıp sularının süzülmeleri için temiz bir peçete üzerine serin.
*Tereyağını fırın kabının her tarafına sürüp böğürtlenleri tek sıra halinde yerleştirin ( çok fazla kenarlara yerleştirmeyin ki keserken dağılmasınlar fotoğraftaki gibi✌️).
*Fırın ısısını 180 dereceye ayarlayın.
*Yumurta ve toz şekeri derin bir karıştırma kabına alıp 2-3 dakika el mikseri ile çırpın. Badem unu ve vanilyayı yavaş yavaş ekleyip mikserin düşük hızıyla çırpın. Krema ve arzu ederseniz romu da ilave edip karışım homojen bir kıvam alana kadar çırparak böğürtlenlerin üzerine akıtın (akışkan kıvamlı bir hamur oluyor).
*Isıtılmış fırında 35-40 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Tamamen soğuduktan sonra yanında 1 top vanilyalı dondurma ile servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Kısa bir not:
*Pişirip soğuttuktan sonra buzdolabında bekletirseniz çok daha lezzetli oluyor.
Bir yanıt yazın