Davet sofralarında et ve tavuk yemeklerine leziz bir eşlikçi olan Bademli Dereotlu Pilav’ı yılbaşı soframızda sevgili dostlarımız Oli ve Simon için hazırlamıştım. Tadına doyamadıkları pilavı o geceden sonra sık sık onlarda veya bizim evde mutlaka birlikte yaparız.
Simon’ın Londra’dan gelen, uzunca bir süre Jamie Oliver ile çalışan kardeşi şef Matt’in hazırladığı Tajin‘e eşlik eden pilav çok beğenildi.
Geçen aylarda HThayat yemek tarifleri sayfam için yazdığımda deneyen bir çok kişiden gelen övgülere de çok mutlu olmuştum. Dün de İnstagram’da yapılış aşamalarını paylaşırken gelen mesajlar üzerine mutlaka burada da olmalı diyerek bol fotoğraflı haliyle paylaşıyorum.
Tarif sonundaki notlar bölümüne göz atmayı unutmayın 😉
Malzemeler:
2 su bardağı baldo pirinç
1 tatlı kaşığı tuz, pirinci ıslatmak için
2 çorba kaşığı sıvı yağ (fındık yağı)
75 gr kabuksuz badem
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
50 gr kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın, arzu ederseniz
2 su bardağı sıcak su
Yarım demet dereotu
Yapılışı:
*Pirinçlerin üzerine dört parmak aşacak gibi sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin, 1 saat kadar bekletin.
*Bu arada sıvı yağı geniş bir tencereye alıp orta ateşte ısıtın, bademleri ekleyerek pembeleşene kadar kavurun. Bademleri tencereden alın ve doğranmış soğanları kalan sıvı yağda 2-3 dakika kavurun.
*Pirinci bol suda yıkayıp süzün ve tenceredeki soğanlara ekleyin, 3-4 dakika kadar arada karıştırarak kavurun. Tereyağı, kavrulmuş badem, kuş üzümü, tuz, arzu ederseniz 1 çay kaşığı tarçın ve 2 su bardağı sıcak suyu da ekleyerek karıştırın, kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak 15-20 dakika kadar pilav tamamen suyunu çekene kadar pişirin.
*Ocağı kapattıktan sonra incecik doğranmış dereotunu pilava ilave edin, karıştırmadan üzerine kağıt havlu yerleştirip, tencerenin kapağı kapalı olarak 10 dakika kadar demlendirin. Daha sonra 1-2 kere karıştırıp, sıcak olarak servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Eğer elinizde kabuklu badem varsa 4-5 saat sıcak suda bekletin, bu süre sonunda kabukları kolayca soyulacaktır.
* Pilavın tane tane olması için daima 1 saat kadar tuzlu suda ıslatın ve nişastasının çıkması için bol suda yıkayın.
*Pilav pişerken asla karıştırmamalı! Pişirip demlenme işlemi bittikten sonra kenardan içeri doğru karıştırın.
*Benzer bir tarifim Sofra Dergisinde de yayınlanmıştı. Basmati pirinç ve soğan tercih etmeyenler için hazırladığım diğer tarifime de pilavlar bölümünden ulaşabilirsiniz.
* Blogda vermek istediğim tariflerden biri olan Tajin Kuzey Afrika mutfağından, et ve kuru meyvelerle yapılan ve özel tajin tenceresinde kısık ateşte uzun sürede pişirilen lezzetli bir yemek.
Bir yanıt yazın