Tarif defterimden;
Çeşitli baharatların çok yakıştığı leziz kırmızı mercimek çorbası…
Üzerine tereyağı ve zeytinyağında yakılmış sosu ve bol limon suyu ile lezzetli bir çorba oluyor…
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Malzemeler:
200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
1 bardak kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 küçük kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 diş sarımsak, ezilmiş
Yarımşar çay kaşığı kimyon, pul biber, garam masala, karabiber, zerdeçal, toz zencefil
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı biber ve domates salçası (karışık)
5 bardak et suyu
1 limon suyu
Sosu için;
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
*Mercimeği bol suda yıkayıp suyunu süzdürün (suyu duru olana kadar yıkanmalı!).
*Zeytinyağı ve tereyağını derin bir tencereye alın, kısık ateşte soğanlar pembeleşene kadar kavurun, sarımsak, baharatlar, tuz ve salçaları ilave edip karıştırın. Yıkanmış mercimeği ve et suyunu ekleyip karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın, kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı aralık olarak mercimekler eriyene kadar kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişen çorbayı püre haline gelene kadar blenderden geçirin. Limon suyunu ekleyip karıştırın.
*Sosu için; Yağları küçük bir sos tenceresine alın, orta ateşte köpük oluşana kadar kızdırın. Nane ve pul biberi ekleyip ocağı kapatın.
*Çorbayı kaselere pay ederek üzerlerine sosu gezdirin.
Kısa notlar:
*Basınçlı tencerede yapacaksanız tüm malzemeleri yukarıdaki sırayla ekledikten sonra (sadece et suyu miktarını bir bardak eksilterek) tencerenizin kullanma kılavuzuna göre kaynama noktasına gelince 5 dakika pişirmek yeterli oluyor.
*Mercimek çorbasını pişirdikten sonra eğer çok koyu olursa dilediğiniz kıvama gelene kadar kaynar su ekleyebilirsiniz.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın