Yeni keşifler;
Balkabağı çekirdeklerinin karamelize edilmiş halinin, bir pastaya nasıl da yakıştığını yedikten sonra anladık. Alt katında balkabağı püresi ve baharatlar ile yumuşacık bir kek, orta katında labne ve krem peynirle hazırlanan kreması, üstünde karamelize çekirdekler ile görsel ve lezzet olarak doyumsuz bir tad ortaya çıktı. Yapılışı biraz zaman alıyor ama çok lezzetli bir pasta oluyor. Denemeye değecek kadar muhteşem, özelikle davet sofralarında yemekten sonra, tatlı olarak kahve ile birlikte ikram edebilirsiniz.
Sarah Jampel’in Food52 de yayınladığı tarifi, verilen ölçülerden çok daha az tereyağ ve pudra şekeri kullanarak yaptığım haliyle paylaşıyorum.
Servis: 25 cm çapında, kelepçeli kek kalıbında
Hazırlama süresi: 2 saatten fazla
Pişirme süresi: 50-55 dakika
Balkabağı Hazırlığı:
1 kg kabukları soyulmuş balkabağını 3-4 cm lik dilimlere ayırın, yıkayın, geniş bir çelik tencereye alın, 1 çay bardağı su ilave edin, tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin. Ocağı kapatın, blendır yardımıyla püre haline getirin. Soğumaya bırakın. 1 cup + 2 çorba kaşığı püreyi kek için ayırın. Kalan püreyi buzdolabı poşetlerinde, buzdolabının derin dondurucu bölümünde saklayıp, daha sonra, kurabiye, kek, çorba yapımı gibi birçok yerde kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
1+ 2/3 cup un
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
1 çorba kaşığı dolusu tarçın
1 çay kaşığı muskat, rendelenmiş
4 adet karanfil, havanda dövülmüş
1 cup + 2 çorba kaşığı balkabağı püresi
1 cup sıvıyağ ( fındık yağı kullandım )
1+ 1/3 cup toz şeker
3/4 çay kaşığı tuz
3 adet iri boy yumurta, oda sıcaklığında, sarıları ve beyazları ayrılmış
Kreması için:
30 gr tereyağ, oda sıcaklığında, küçük parçalara ayrılmış
80 gr labne peynir, oda sıcaklığında
160 gr krem peynir, oda sıcaklığında
1 cup pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tarçın
Karamelize kabak çekirdeği için:
1 çorba kaşığı toz şeker
1/2 cup kabuksuz kabak çekirdeği
1 çorba kaşığı tereyağ
Kekin yapılışı:
Öncelikle düz bir zemine fırın pişirme kağıdını yayın, kelepçeli kek kalıbının alt tablasını kağıdın üzerine yerleştirin, etrafını kalem ile çizin ve kesin. Kalıbın her tarafına 1 tatlı kaşığı kadar tereyağ sürün ve kağıdı yerleştirin. Bu işlem kekin piştikten sonra kolayca kalıptan çıkmasını sağlıyor.
Şimdi kekin hamurunu hazırlamaya başlayabiliriz.
Derin bir kaba, un, kabartma tozu, karbonat, tarçın, muskat ve karanfili eleyerek alın, karıştırın, bir kenarda bekletin.
Derin bir karıştırma kabına, balkabağı püresi, sıvıyağ, toz şeker ve tuzu alın. Mikser ile orta devirde çırpın. Yumurta sarılarını birer birer ekleyerek çırpmaya devam edin. Daha önce hazırladığınız kuru malzemeleri yumurtalı karışıma ilave edin, mikserin düşük deviri ile homojen bir kıvam alana kadar çırpın.
Fırının ısı ayarını 175 dereceye alın.
Yumurta aklarını beyaz köpükler oluşana kadar mikserin yüksek deviri ile 5-6 dakika kadar çırpın.
Köpük haline gelen yumurta aklarını kek hamuruna yavaş yavaş ilave edin, spatula yardımı ile dışardan içeri doğru dikkatli bir şekilde karıştırın.
Kek hamurunu daha önce hazırladığınız kalıba dökün, üzerini spatula ile düzeltin. Kalıbı fırın tepsisine alın ve ısıtılmış fırında 55-60 dakika kadar pişirin. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
Fırın sıcaklık ayarını her zaman kek pişirdiğiniz ısıda yapın, fırınların pişirme süreleri farklı olabilr.
Keki tamamen soğuyana kadar kalıptan çıkartmayın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın, yağlı kağıdı ayırıp atın, keki servis tabağına alın.
Kremanın yapılışı:
Tereyağ, labne peynir ve krem peyniri derin ve dar bir karıştırma kabına alın, 3-4 dakika kadar pürüzsüz olana kadar mikserin yüksek deviri ile çırpın, pudra şekeri ve tuzu ekleyin, 4-5 dakika çırpın, tarçını ekleyin, 1 dakika kadar daha çırpın. Yoğun ve koyu kıvamlı bir krema oluyor. Buzdolabına alın.
Karamelize kabak çekirdeğinin yapılışı:
Yaklaşık 30*30 cm genişliğinde yağlı fırın kağıdını düz bir zemine alın.
20-22 cm çapında bir tavaya 1 çorba kaşığı toz şekerini dökün, karıştırmadan, şeker açık kahverengi olana kadar kısık ateşte pişirin.Saydam ve pürüzsüz olabilmesi için hiçbir şekilde kaşık kullanmayın. 1 çorba kaşığı tereyağ ekleyin, kaşıkla hızlıca karıştırın.Tereyağ eriyince kabuksuz kabak çekirdeklerini ilave edin, bu aşamada kaşıkla karıştırarak karamelin çekirdeklere yapışmasını sağlayın. Ocağı kapatın, karamelli çekirdek karışımını,tavadan fırın kağıdına aktarın. soğuyana kadar bekletin.
Nihayet pastanın en keyifli bölümüne geldik:)
Süslemesi:
Kremayı spatula yardımıyla ortadan başlayarak kekin üzerine alın, kenarlarına doğru yayın, koyu kıvamlı bir krema olduğu için yanlardan dökülmüyor. Üzerini düzeltin.
Karamelize edilmiş çekirdekleri, kremanın üzerine serpin. Pastayı servis yapana kadar buzdolabında bekletin.
Afiyet olsun
Dip not: Tarifi yazmak yapmaktan daha fazla vakit aldı:((
Elimden geldiği kadar ayrıntılı yazmaya çalıştım. Uğraşmaya değer çok lezzetli bir pasta oluyor.Yapmanızı tavsiye ederim:)
Bir yanıt yazın