Hamurunda balkabağı, içinde çikolata ve tarçın, üzerindeki streusel (crumble) ile lezzet şöleni.
Doğu Avrupa ülkelerinde geleneksel olarak Paskalya’da bol çikolatalı ve mayalı hamurla yapılan, Fransızların Brioş’unu andıran, tereyağlı tatlı bir ekmek çeşiti. Hatta benzeri Güney Avrupa’da meyveli olarak yapılıyor ve ‘’Panettonne’’ diye adlandırılıyor.
Hikayeye göre ‘’Bobka’’ veya ‘’Baba’’ olarak da bilinen Babka’nın anlamı dünya literatüründe ‘’grandmother’’ olarak geçiyor. Polonya’lı bir büyükannenin bu mayalı ekmeği ailesi için görev haline getirmesiyle bu ismi alıyor.
Bir çok ülkede kendi geleneklerine göre farklı çeşitlerde yapılan bu leziz ekmeğin balkabaklı ve çikolatalı tarifini geçen kış gördüğümde kesinlikle yapmalıyım derken bir türlü kısmet olmamış ama aklım hep bu çikolatalı ekmekte kalmıştı.Yanılmıyorsam Amerika’da balkabaklı en iyi on tarif arasındaydı.
Geçen hafta ilk denememde lezzetini çok beğendik ama sizlerle tarifi paylaşmak için bir kere daha yapmam gerekiyordu. Nihayet bugün ikinci denemede aynı lezzete ulaşınca paylaşmam şart oldu. Yapılışı zor değil, sadece biraz dikkat ve emek istiyor. Kolaylıkla yapılabilmesi için bol fotoğraflı bir anlatım olacak.
Orjinal tarifte Bojon Gourmet- Pastry şefi Alanna Taylor çavdar unu ile beyaz unu yarı yarıya kullanarak yapmış. Katkısız çavdar unu elimde olmadığından tamamını beyaz un ve kendi yorumumla hazırladım.
Aşağıda verdiğim malzemelerle gram ölçülerine bire bir uyarak yaparsanız aynı lezzeti yakalayacağınızdan eminim.
Hamur, tarçınlı çikolata dolgusu ve streusel (crumble) ile 3 aşamada yaptığım ekmeğin malzemelerini her zamankinden farklı olarak yapılış sıralarına göre veriyorum. Tarifte hepsi bir aradaydı, her bölüm malzemesi için başa dönmek biraz zorladı beni açıkçası. Lezzetine doyamadığımız ekmeğimizin tarifine geçelim.
Notlar:
- Blogda yazdığım ilk tariflerimden biri olan Babka‘yı üzerine crumble eklemeden de yapabilirsiniz. Yeniden hazırlayıp yapılış aşamalarının fotolarını çekerek tarif sonuna ekledim. İnstagram sayfamda paylaştığımda yapanlardan övgüler aldığım Babka‘yı deneyin derim.
- Elinizde balkabağı yoksa yerine 100 ml krema veya süt kullanabilirsiniz.
Servis: 10*28 cmlik baton dikdörtgen kalıpta
Hazırlama, mayalanma süresi: 2 saat
Pişirme süresi: 50-60 dakika
1.AŞAMA
Balkabaklı hamur için malzemeler:
1/4 cup + 2 çorba kaşığı süt (85 gr)
1 paket kuru maya (7 gr), instant olarak satılanlardan
1/2 cup balkabağı püresi (130 gr)
1 büyük yumurta, oda ısısında
2 çorba kaşığı tereyağı (30 gr) oda ısısında
3 çorba kaşığı esmer şeker (25 gr)
3/4 çay kaşığı tuz
3 cup beyaz un (420 gr)
1 cup ekstra beyaz un hamuru yoğururken ve açarken kullanmak için
1 yumurta, hamurun üzerine sürmek için
Hamurun Hazırlığı:
*Öncelikle sütü ılık hale gelene kadar ısıtın, hamuru yoğuracağınız kaba alın. Balkabağı püresini ilave edin, karıştırın. Üzerine yumurta, tereyağı, şeker ve tuzu ekleyerek karıştırın.
*3 cup (420 gr) una kuru mayayı ekleyin, eleyerek sıvı karışıma yavaş yavaş ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Hamuru kaptan unlanmış tezgaha alın, elinize yapışmaması için üzerine az miktarda un serperek 10 dakika yumuşak ve elastik hale gelene kadar iyice yoğurun.
*Yoğurma kabına biraz un serperek hamuru kaba alın, üzerini strech film ile hava almayacak şekilde kaplayın, ılık bir yerde mayalanması için bekletin, yaklaşık 1 saatte hamur iki katı hacime ulaşmış olmalı!
Hamur kabarırken içine kullanacağımız çikolata ve tarçınlı dolguyu yapabiliriz, hem de vakitten kazanmış oluruz;)
Çikolatalı dolgu için malzemeler:
280 gr bitter çikolata, ince doğranmış
1 çorba kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı deniz tuzu
1/4 cup esmer şeker (40 gr)
1/4 cup soğuk tereyağı (55 gr) küp doğrayıp buzdolabında bekletin
Yapılışı:
*Doğranmış çikolata, tarçın, deniz tuzu ve esmer şekeri rondoya alın, soğuk tereyağını ilave edin, birkaç dakika malzemeler kalın yığın haline gelene kadar rondoyu çalıştırın. Çikolata dolgusunu kenarda bekletin.
*Bu arada baton (dikdörtgen) kalıba her tarafını kaplayacak şekilde fırın kağıdı serin.Ben sadece tereyağı sürerek yaptım ama kalıptan çıkarmak için soğumasını bekledim ve kenarlarından, kalıbı ve ekmeği zedelemeden bıçakla kontrol ettim. Size nasıl kolay geliyorsa öyle yapın.
*Şimdi iki katı hacime ulaşmış hamurumuzu unlanmış tezgaha alalım. Merdane yardımıyla 50cm boyunda, 35 cm eninde açalım, hamurun merdaneye ve tezgaha yapışmaması için arada biraz un serpelim (slikon altlık kolaylık sağlıyor).
*Çikolata dolgusunu hamurun üzerine eşit olacak şekilde yayın.
*Fotoğraftaki gibi eninden başlayarak rulo yapın, hamurun yırtılmamasına dikkat edin.
*Rulo yaptığınız hamuru dikkatlice yarım saç örgüsü şeklinde 2 defa dolayın ve üçüncüde iki ucunu altına kıvırarak baton fırın kabına alın. *İkinci kabarma işlemi için üzerini streç film veya temiz buzdolabı poşetiyle hava almayacak gibi kaplayın. Ilık yerde 30 dakika hamur kalıp yüksekliğine gelene kadar bekletin.
3. AŞAMA
Ekmeğimiz (babka) kabarana kadar streusel (crumble karışımı) malzemeleri ve yapılışına başlayalım.
Streusel malzemeleri:
1/2 cup tam buğday unu (55 gr)
1/4 cup esmer şeker (40 gr)
1/4 çay kaşığı deniz tuzu
1/4 cup soğuk tereyağı (55 gr), küp kesilmiş
Yapılışı:
*Tam buğday un, esmer şeker, tuz ve tereyağını rondoya alın, çalıştırın. Kırılmış fındık kıvamına gelince rondoyu kapatın ve streuseli kullanıma hazır halde buzdolabında bekletin.
*Baton kalıpta kabarmış olan ekmeğin üzerine çırpılmış yumurtayı fazla bastırmadan fırça yardımıyla sürün ve buzdolabında beklettiğiniz streuseli üzerine serpin.
İşimiz bitti:)) Şimdi pişirme zamanı;)
*5 dakika önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 50-60 dakika kahverengi olana kadar pişirin. Fırının kapağını açmadan kızarıp kızarmadığını kontrol edin. İlk yarım saatte üzeri kızarmışsa fırının derecesini 150 ye alın. Fırın ısıları markalara göre farklılık gösterebilir, kek pişirdiğiniz ısı en idealidir.
*Fırından çıkardıktan sonra soğuyana kadar kalıpta bekletin. Servis tabağına alın. Testere uçlu büyük bıçak ile ince keserek servis yapın. Kalan bölümü (eğer kalırsa) her bir dilimi ayrı buzdolabı poşetine alıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Servisten önce hafifçe ısıtıp ilk günkü lezzetinde ve tabi ki bir bardak sıcacık demlenmiş çay ile afiyetle tüketebilirsiniz.
Anlatması biraz uzun sürdü ama hazırlama ve pişirme aşamaları anlatmaktan daha kolay ve keyifli, herkes kolaylıkla yapabilsin diye kendi rekorumu kırarak tam 19 fotoğraf, hepsi zahmete değecek bu tarif için:)
Afiyetle sevgiyle kalın…
Ahu der ki
Cook lezzetliydi bayildimm👍🏻👏🏻 Emegine saglik Mujgan abla👌🏻😘😘
Chez Maman der ki
Teşekkür ederim Ahucuğum 🙂 Lezzetini beğenmene mutlu oldum.
buket cengiz der ki
Müjgancım beni çok heyecanlandıran bir tarif oldu bu.Hemen balbakabağını not alıyorum ve dışarı çıktığımda alıp yapacağım Ellerine sağlık canım 💟 💕 💟
Chez Maman der ki
Buketciğim öncelikle beğendiğin için çok teşekkür ederim. Yaptıktan sonra yorumlarını bekliyorum canım:)
Asli gok der ki
Muhtesem mutlaka deneyecegim!
Chez Maman der ki
Çok teşekkür ederim, sağolun:) Hazırlaması da çok keyifli bu lezzetli ekmeği yaptığınızda yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiler