Sofra Dergisi Ocak 2019 sayısında yayınlanan tariflerimden biri…
Baharatlı balkabağı püresi ve labneli kremalı pudingin buluşmasıyla ortaya çıkan, davet sofralarına çok yakışan lezzetli bir tatlı…
Balkabağını bir gün önceden fırınlayıp püre yaparak buzdolabında saklayabilirsiniz. Ertesi güne sadece pudingi hazırlayıp iki lezzeti bir araya getirerek tatlıyı tamamlamak kalır.
Servis: 6 kişilik
Hazırlama pişirme süresi: 1 saat
Malzemeler:
Balkabağı püresi için:
1 kg balkabağı, ayıklanmış ölçü
2 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı muskat, rendelenmiş
Yarım çay kaşığı karanfil tozu
1 çay kaşığı tarçın
Puding için:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
1 lt süt
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı buğday nişastası
Yarım su bardağı un
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 kutu labne, 200 gr
1 kutu krema, 200 ml
Karamelize kabak çekirdekleri için:
1 su bardağı iç kabak çekirdeği
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Balkabağı püresi için;
*Kabakları 2 şer cm kalınlığında keserek fırın kağıdı serilmiş tepsiye tek sıra halinde yerleştirin. 10 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kabaklar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin (üzerlerinin yanmamasına dikkat edin). Bu süre sonunda çatal kolay batıyorsa pişmiş demektir.
*Pişen kabakları blendera alıp bal, muskat, karanfil tozu ve tarçın ilave ederek püre haline getirin.
Puding için;
*Toz şeker, buğday nişastası ve unu derin bir tencereye alıp harmanlayın, sütü yavaş yavaş eklerken topaklaşma olmaması için bir yandan karıştırın. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Limon kabuğu rendesi ve vanilyayı ekleyip karıştırın (bu aşamada fazla koyulaşmayan kıvamda oluyor, soğudukça epey koyu kıvam alıyor).
*Pişen pudingi cam bir kaba aktarın, üzerine yapışacak gibi streç film ile kaplayıp soğuması için buzdolabına alın.
*Soğuyan pudinge labneyi ilave ederek mikserin yüksek deviri ile çırpmaya başlayın. Homojen kıvama gelince kremayı ekleyip kremamsı olana kadar çırpın.
*6 adet kup veya cam bardağa balkabağı püresinin yarısını eşit oranda pay edin. Pudingin yarısını üzerlerine alın. Aynı işlemi bir kez daha uygulayıp karamelize kabak çekirdekleriyle süsleyin. Servis yapana kadar buzdolabında bekletin.
Karamelize kabak çekirdekleri:
*Fırın kağıdını tepsiye yerleştirip hazırda bekletin.
*1 yemek kaşığı toz şekeri tavaya alıp kısık ateşte eritin (bu aşamada kaşık değdirmeyin). Eriyen şekere tereyağını ekleyip tereyağı eriyene kadar hızlıca karıştırın. Kabak çekirdeklerini de ilave edip karıştırdıktan sonra ocağı kapatarak fırın kağıdı üzerine aktarın. soğuduktan sonra arzu ettiğiniz tatlılara süs olarak kullanın.
Notlar:
*Mevsimine göre balkabağı yerine vişne, çilek, şeftali gibi meyvelerle hazırlayabilirsiniz.
*Balkabağı püresinde kullandığım baharatları (pumpkin spice) harmanlayıp kek, kurabiye gibi tatlılara aroma vermesi için kullanabilirsiniz.
Bir yanıt yazın