Rus mutfağına ait bu lezzetli çorbayı (borş okunur) uzun yıllar önce ailesi Rusya’dan İstanbul’a göç etmiş bir büyükanne yapardı bizler için…
Defalarca tarifini istememe rağmen ben yaparım size diye vermemişti. En sonunda tarifi almayı başarmanın mutluluğuyla ilk denemeyi onun verdiği püf noktalarıyla yapmaya başlayalı belki 20 yıldan fazla olmuştur.
Bir çok yerde ‘’borch çorbası’’ diye sadece lahana ve pancarla pişirilenlerin tadına bakmışlığım vardır ama gerçek ve en lezzetlisinin bu tarif olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İçindeki et ve sebzelerle bol vitaminli, çorba & yemek arası olan bu lezzet soğuk havalarda tek başına bile öğün olarak tüketilebilir.
Geçen haftalarda akşam yemeğine davet ettiğimiz sevgili arkadaşım Beyza, eşi ve kızıyla geldiğinde yaptığım çorbayı o günden beri arkadaşımın ‘’haydi artık tarifi blogda paylaş da rüyalarıma giren bu lezzeti kış bitmeden yapalım’’ diye rica etmesiyle yazıyorum şu anda 🙂
Bu arada denediğiniz tariflerimin fotoğraflarını sosyal medyadan gönderirseniz ‘’Sizden Gelenler’’ bölümünde keyifle paylaşırım.
*Tarif sonundaki notlar bölümüne göz atmayı unutmayın diyerek Borsh Çorbası nasıl yapılır? Hep birlikte ayrıntılarıyla bakalım ;
Servis: 6-8 kişilik
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Pişirme süresi: Yaklaşık 2 saat
Yarım kg pançeta veya dana kol bölümünden iri kuşbaşı
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ (fındık yağı)
1 orta boy kuru soğan
1 orta boy havuç, ince dilimlenmiş
700 gr beyaz lahana, yıkanıp incecik doğranmış
2 büyük boy pancar, kabukları soyulup bütün bırakılmış
2 kesme şeker
500 gr domates püresi (yaz domateslerinden hazırladığımı kullandım)
3 lt sıcak su
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
6-8 adet orta boy patates, kabukları soyulup bütün bırakılmış
3 adet kereviz sapı, ince doğranmış
3-4 çorba kaşığı dolusu ince doğranmış kereviz yaprağı
Yapılışı:
*Öncelikle Geniş ve derin bir tencereye sıvı yağı alın, açık ateşte yağ ısındıktan sonra etleri tek sıra halinde tencereye alıp kızarana kadar 9-10 dakika pişirin (buna mühürleme diyoruz, yani et suyunu salıp besin değerini kaybetmesin diye yaptığımız bir yöntem).
*Fotoğraflardaki gibi mühürlenen etin üzerine kuru soğanı ilave edin ve pembeleşene kadar kavurun, havuç dilimlerini ekleyip kavurmaya devam edin.
*Doğranmış lahana, kabukları soyulmuş pancar, limon suyu, kesme şeker, domates püresi ve 3 lt kadar sıcak suyu da tencereye alıp pişirmeye başlayın.
*Tencerenin kapağı kapalı olarak kaynayana kadar orta ateşte, sonrasında kısık ateşte 1 saat kadar pişirin, bu süre sonunda ocağı kapatıp pancarları tencereden çıkarın ve biraz ılınınca rendeleyip tekrar tencereye alın. Karabiber, tuz, pul biber, patates ve doğranmış kereviz saplarını ilave edin, ihtiyaç duyarsanız 1 lt sıcak su daha ekleyip orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Patateslerin bir tanesine kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edin.
*Çorbayı kaselere aldıktan sonra ortalarına birer adet patates ve üzerlerine birer tutam doğranmış kereviz yaprağıyla sıcak olarak servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Pançeta nedir?
Filetonun devamı olan pançeta, dananın karın boşluğundan çıkan ince ve yağsız bir ettir.
*Büyükannenin verdiği tarifteki gibi genelde pançeta et ile yaptığım çorbaya bu defa kasapta pançeta bulamadığımdan dana kol bölümünden iri kuşbaşı yaptırarak kullandım.
*Çorba kaynadıkça su miktarı azaldığından sonradan ekleyeceğiniz su mutlaka kaynamış ve sıcak olmalı!
*Tuz ve baharat miktarını damak tadınıza göre ayarlayın.
*Patates miktarını kişi sayısına göre belirleyin ve eşit büyüklüklerde olmasına dikkat edin!
Aşağıdaki linke tıklayarak çorbanın kısa videosuna ulaşabilirsiniz.
Beyza der ki
Müjgancım, iyi ki o akşam bu çorbayı tattırmışsın bize. Hakikaten rüyalarıma girdi. Öyle lezzetliydi ki. Çok teşekkür ederim senin için çok özel bu tarifi paylaştığın için:) Şu an bu çorbayı pişiriyorum, seninki kadar lezzetli olur umarım.
Sevgiler
Chez Maman der ki
Beyzacım çorbanın tarif istemeseydin belki sadece tarif defterimde kalacak ve kimbilir ne zaman blogda yazacaktım. Eminim senin ellerinden de çok lezzetli olacaktır. Ben çok teşekkür ederim beğenileriniz için.
Sevgilerimle