Piemonte, İtalyan Mutfağından;
Kızarmış veya kavrulmuş anlamına gelen ‘’Brasato’’ yavaş pişirme tekniğiyle yapılan klasik Piemonte, İtalyan yemeği…
Mutfağımızın Dünya’ya açılan Penceresi projemiz için geçen Kasım ayında hazırladığım menünün ana yemeği olan Brasato Al Vino’nun tarifini aşağıda veriyorum, etkinlikte yaptığımız ve herkesin beğenisini alan tam menüyü ayrı bir yazı olarak paylaşırım sizlerle🤗
Servis: 8-10 kişilik
Hazırlama bekletme süresi: 12 saatten fazla
Pişirme süresi: 4 saat
Malzemeler:
1750 gr brisket veya antrikot (bütün parça) dış yağları temizlenmiş
2 kuru soğan, piyazlık doğranmış
3 havuç, ince halkalar halinde doğranmış
2 taze defne yaprağı
10 adet ardıç tohumu (baharatçılardan bulabilirsiniz)
1 şişe kırmızı sek şarap, 750 ml
2 dal taze biberiye
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Sosu için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı dolusu un
Yapılışı:
*Eti derin ve geniş bir kaba alın. Doğranmış kuru soğan, havuç, defne yaprağı, ardıç tohumu, biberiye ve şarabı etin üzerine ekleyerek hava almayacak şekilde streç fim ile kaplayın, buzdolabında en az 12 saat ile 24 saat arası bekletin (bu süre içinde eti iki kez alt-üst edin).
*Buzdolabında beklettiğiniz eti pişirmeden yarım saat önce oda ısısına alın (eti sosun içinden çıkartarak kenarda bekletin).
*Tereyağı ve zeytinyağını derin ve geniş döküm veya kalın tabanlı tencereye alın, açık ateşte yağlar eriyip tencere tamamen ısınınca etin her iki tarafını kızartın (etin suyunu salmaması ve lezzetini kaybetmemesi için yaptığımız bu işleme mühürleme deniliyor).
*Kızaran ete soğanlı şaraplı sosu ilave ederek kaynama noktasına gelene kadar açık ateşte, sonrasında tencerenin kapağını kapatarak çok kısık ateşte 4 saat pişirin (son bir saatte tuz ve karabiberi ekleyin). Et kısık ateşte pişerken her yarım saatte eti alt-üst ederek çevirin ( etin her iki tarafının eşit oranda pişmesi için).
*Pişen eti tencereden çıkartıp kesme tahtasının üzerine alarak 10 dakika kadar dinlendirin.
*Bu arada ayrı bir sos tenceresinde bir yemek kaşığı tereyağını eritin, bir yemek kaşığı unu ekleyerek un kokusu çıkana kadar 1-2 dakika kavurun.
*Et tenceresindeki sosun içinden defne yaprakları ve ardıç tohumlarını çıkartıp atın. Sosu tel süzgeçten geçirerek tereyağlı & unlu sos tenceresine aktarın, orta ateşte sos hafif kalınlaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
*Dinlenen eti ince dilimler halinde kesin, üzerine sosu dökün. Yanında fırında kök sebzeler veya patates püresi, nar taneleri ve mikro filizlerle servis edin.
Kısa bir not:
*Fırında kök sebzeler tarifime buradan ulaşabilirsiniz. Tarifte iri doğradığım kök sebzeleri Brasato Al Vino yanına yapacaksanız yukarıdaki gibi doğramanızı öneririm.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın