Buğday, yoğurt ve bol yeşillik ile özellikle yaz aylarında yaptığım bu lezzetli, soğuk çorbayı büyüklerimden öğrendiğim şekliyle paylaşıyorum.
Servis: 4 kişilik
Pişirme süresi: Yaklaşık 1 saat
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Malzemeler:
1 su bardağı buğday
1 çay bardağı yeşil mercimek, haşlanmış ölçü
1 çay bardağı nohut, haşlanmış ölçü
3 su bardağı yoğurt
2-3 diş sarmısak, ezilmiş
3-4 sap taze soğan, ince doğranmış
Yarım demet dereotu, ince doğranmış
Yarım demet maydanoz, ince doğranmış
Yarım demet taze nane,ince doğranmış veya 1 çorba kaşığı kuru nane
5-6 sap fesleğen, ince doğranmış
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber, üzerine serpmek için
*Buğdayı bir gece önceden sıcak suda ıslatın.
*Ertesi gün bol suda yıkayıp üzerini 4 parmak aşacak şekilde su ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin, suyunu dökmeyin, soğuması için bir kenarda bekletin.
*Yeşillikleri incecik doğrayın.
*Yoğurdu geniş ve derin bir kaba alın, homojen bir kıvam alana kadar karıştırın, soğuyan buğdayı pişirdiğiniz suyuyla birlikte, mercimek, nohut, sarmısak, soğan,yeşillikler ve baharatları ilave edin, karıştırın, servis kaselerine alıp üzerlerini toz kırmızı biberle süsleyin. Buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Not:
*Buğdayı haşladıktan sonra derin dondurucuda saklayıp çorba yapmak istediğinizde pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.
Bir yanıt yazın