Yöresel lezzet;
Gaziantep mutfağının çok özel lezzetlerinden biri olan ”Çağla Aşı” Sofra dergisi için yazdığım tariflerimden biri…
Tek başına öğün olarak tüketebileceğiniz nefis lezzeti deneyin derim…
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 1 saat
Malzemeler:
400 gr çağla
Yarım limonun suyu
1 lt su
400 gr kuzu kuşbaşı et
1 lt su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 su bardağı nohut, haşlanmış ölçü
1 çay kaşığı tuz
Terbiyesi için:
400 gr süzme yoğurt
1 yumurta
Sosu için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı haspir
Yapılışı:
*Orta boy tencereye 1 litre su ve yarım limon suyunu aktarın. Çağlaların küçüklerini bütün olarak, büyüklerini ikiye bölüp iç çekirdeklerini çıkardıktan sonra limonlu suya alarak orta ateşte kaynamaya bırakın, kaynama noktasına gelince 6-7 dakika kadar haşlayarak suyunu süzüp üzerine soğuk su dökün.
*Eti yıkayıp tencereye alın, üzerine 1 lt su ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu ekleyerek orta ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak kaynamaya bırakın, kaynamaya başlayınca kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin (tencerenin dibinde 1 su bardağı kadar etin suyundan kalmış olmalı, suyu azalırsa yeteri kadar sıcak su ekleyin). Pişen ete haşlanmış nohutlar, çağlalar ve tuzu ekleyip 5 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Terbiyesi için; Süzme yoğurt ve yumurtayı iyice çırpın, etin suyundan 1 kepçe kadar yoğurda ekleyip karıştırın, yoğurtlu karışımı yavaş yavaş etli karışıma eklerken bir yandan karıştırın, 3-4 dakika daha kısık ateşte pişirip ocağı kapatın.
Sosu için; Tereyağı ve zeytinyağını sos tenceresine alın, yağ kızınca haspiri ekleyip ocağı kapatın. Bekletmeden yemeğin üzerine dökerek sıcak olarak servis edin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın