Uzun zamandır yazmak istediğim tariflerden biri olan Cevizli Biberiyeli Ekmek, 2016 da evlerimize bolluk ve bereket getirmesi dileğiyle yeni yılın ilk tarifi olsun:)
Evde ekmek yapmak zannedildiği kadar zor değil, tarife bire bir uyarak kolaylıkla hazırlayabilir ve zamanla tecrübe edip farklı malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Asıl tarif instagramdan takip ettiğim Sevgili Esra Hanım’a @neomutfak a ait. Döküm tencerede, kapağı kapalı pişirilmesi dikkati çekmişti. Temel ölçüleri kullanarak 3 defa farklı zamanlarda çavdar + beyaz un, tam buğday + beyaz un ve sadece beyaz unla yaptığım ekmeklerin lezzetleri aynı aromaları farklı oldu. Her defasında gayet lezzetli ekmekler elde ettim. Ekşi maya, yaş maya veya instant kuru maya, daha doğrusu elinizde hangisi varsa kullanabilirsiniz.
*Maya miktarları için notlar bölümüne bakın.
Aşağıda çavdar unu + beyaz un karışımı ve bir arkadaşımın gönderdiği aktifleşmiş ekşi maya ile yaptığım tarifi veriyorum. Döküm tencerede veya kapaklı borcamda yapabileceğiniz bu lezzetli ekmeği deneyin derim.
Servis: 26 cm çapında ısıya dayanıklı kapaklı tencerede 1 adet ekmek için
Hazırlama süresi: 15 -20 dakika
Mayalanma süresi: 2 saat
Pişirme süresi: 55 dakika
Malzemeler:
*Ölçü olarak 240 ml.lik su bardağı veya cup ile*
300 gr çavdar unu + 200 gr ekmeklik beyaz un (toplamda 3,5 su bardağı+1 çorba kaşığı)
370 ml su + 1 çorba kaşığı ılık su (1,5 su bardağı)
100 gr aktifleşmiş ekşi maya
8 gr tuz, 1 tatlı kaşığı
1 tatlı kaşığı bal
1 çorba kaşığı taze biberiye, ince doğranmış
Yapılışı:
*Elenmiş unu ve tuzu karıştırma kabına alın.
*Aktifleşmiş ekşi maya ve balı, un + tuz karışımına ilave edin, ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur karıştırma makinasında 5 dakika, elde yoğurunca 10 dakika yeterli oluyor. Ele yapışan, elastik ve yumuşak bir hamur olmalı, eğer hamur sert olursa 1-2 çorba kaşığı daha su ekleyin. En son ceviz ve biberiyeleri ekleyin, hamura eşit dağılmalarını sağlayın. Ben ekşi maya kullandığım için geceden hazırladığım hamurun üzerini strech film ile hava almayacak şekilde kapatıp buzdolabında sabaha kadar beklettim. Veya oda ısısında 2 saat hamur iki katı kabarana kadar mayalandırın. Diğer mayalardan kullanacaksanız oda ısısında 1-1,5 saat mayalandırmak yeterli oluyor.
*Ekmeği pişirmeye başlamadan 20 dakika önce fırını 220 derece sıcaklığa ayarlayın, pişirme kabını kapağı kapalı olarak fırında 20 dakika ısıtın. Bu arada hamuru buzdolabından çıkartın, pişirmeye başlamadan 5 dakika önce unlanmış tezgahta tencerenin formuna göre şekillendirip, ısınmış tencereye dikkatlice yerleştirin (tencere ve kapağı çok sıcak olduğundan elinizi yakmamaya dikkat edin). Hamurun üzerini çok keskin bir bıçakla 1 cm derinliğinde kesin, tencerenin kapağını kapatın ve fırına koyun, aynı zamanda fırının zeminine ısıya dayanıklı ve içi suyla dolu bir kap yerleştirin.
*220 derece ısıda 40 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak, 200 derece ısıda 15 dakika açık olarak pişirin. Ekmeği kalıptan çıkartıp soğuması için tel üzerine alın.
Afiyet olsun
*Notlar
*100 gr. aktif ekşi maya, 21 gr. yaş maya veya 5 gr. instant kuru maya 500 gr. un için yeterli ölçü oluyor.
*Yaş maya kullanacaksanız ılık suda önce balı sonra mayayı eritin, 10 dakika kadar mayanın aktifleşmesi için bekletin.
*İnstant kuru maya kullanacaksanız mayayı doğrudan una karıştırın ve suyun miktarını 2-3 çorba kaşığı kadar artırın, hamur yumuşak ve elastik yapıda olmalı.
Bir yanıt yazın