Tarif defterimden;
Bal kabağı mevsiminin sonuna yaklaştığımız bugünlerde bol cevizli, kaymaklı nefis tatlıyı deneyin derim.
Türk mutfağının en lezzetli ve yapılışı kolay tatlılarından biri olan bal kabağının tadına varabilmek için şekerini bol koymak gerekiyor. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirildiğinde şerbeti içine çekecek, saydam ve iştah açıcı bir görüntü alacaktır.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama pişirme süresi: 2 saate yakın
Malzemeler:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
1250 gr bal kabağı, kabukları soyulmuş net ölçü
4 su bardağı toz şeker, yaklaşık 700 gr
Yarım su bardağı su
Üzerini süslemek için:
100 gr ceviz içi
100 gr kaymak
1 yemek kaşığı boziç
Yapılışı:
*Bal kabaklarının kabuğa yakın yerlerinde yeşil bölümleri varsa kesip atın. 4 – 5 cm genişliğinde doğrayıp yıkayın. Geniş bir tencereye tek sıra halinde yerleştirin, üzerlerine şekeri serpin.
*Eğer vaktiniz varsa geceden tencerenin kapağını kapatarak sabaha kadar kabaklar suyunu bırakana kadar bekletin. Sabaha kadar suyunu bıraktığından ekstra su eklemenize gerek kalmadan pişirmeye başlayabilirsiniz.
*Vaktim yok hemen yapmam gerekiyor derseniz üzerlerine şeker serptiğiniz balkabaklarının kenarından yarım su bardağı suyu akıtın ve tencerenin kapağı kapalı olarak kaynayana kadar açık ateşte, sonrasında kısık ateşte 1,5-2 saat kabaklar saydamlaşana kadar pişirin.
*Ocağı kapattıktan sonra soğuyana kadar tatlıyı tencerede bekletin.
*Tamamen soğuyan tatlıyı ceviz içi, kaymak ve boziç ile süsleyip kalan şerbetinden üzerine gezdirdikten sonra servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Not:
*Kabak tatlısını pişirirken taşmaması için ateşin kısık olmasına dikkat edin!
*Boziç nedir ?
Antep fıstığının olgunlaşmadan önceki haline verilen isim olan ‘boziç’i daha önceki tariflerimde de belirttiğim gibi tatlı süslemelerinde kullanabilirsiniz.
Bir yanıt yazın