Tatlının içindeki ceviz & tarçın karışımının damakta bıraktığı lezzetli tadıyla isterseniz sadece pudra şekeri serperek kurabiye olarak da tüketebilirsiniz. Hamurunda yumurta, yoğurt gibi malzemeler olmadığından pişirdikten sonra kapağı sıkıca kapatılmış kavanozda uzun süre saklanabilir.
Basit bir kaç malzeme ile kolaylıkla yapabileceğiniz tatlıyı bayram sofralarınız için deneyin derim.
Servis: 20 adet
Pişirme süresi: 20-25 dakika
Malzemeler:
200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
1 su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı su
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu, 10 gr
1 paket vanilya, 5 gr
1 su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 dilim limon
1 yemek kaşığı Antep fıstığı ezmesi, üzerini süslemek için
Yapılışı:
*İç harcı malzemelerini rondoda çekip hazırda bekletin (cevizlerin pirinç tanesi boyutunda olmaları yeterlidir).
*Tepsiye fırın kağıdı serin (ön hazırlıkları yaptığımızda işimiz daha kolaylaşacaktır).
*Zeytinyağı ve suyu yoğurma kabına alıp karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek zeytinyağlı karışıma eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edeceksiniz (gerekirse +1 yemek kaşığı un ekleyin).
*Hamuru 20 eşit parçaya ayırıp her birini avucunuzda çay tabağı boyutunda açarak ortasına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzeme yerleştirin, kenarlarından ortaya doğru toparlayarak kapatıp ters çevirerek tepsiye alın. Tüm hamurlar bitene kadar aynı işlemi uygulayıp aralıklı olarak tepsiye yerleştirin.
*Fırın ısısını 175 dereceye ayarlayın.
*Hamurların üzerlerine elinizdeki herhangi bir kurabiye kalıbı ile hafifçe bastırarak şekil verin (fotoğraftaki gibi).
*Isınmış fırında üzerleri kızarana kadar 20-25 dakika kadar pişirin.
*Hamurlar fırında pişerken bu arada şerbeti hazırlayın. Şeker, su ve limon dilimini orta boy bir tencereye alıp orta ateşte şeker eriyene kadar ara sıra karıştırın. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra ocağı kapatın.
*Pişen tatlıyı fırından çıkarıp soğumaları için kenara alın. Tamamen soğuyan tatlıyı servis tabağına geçirip soğuyan şerbeti üzerlerine gezdirerek Antep fıstığı ezmesiyle süsleyin.
*Şerbetli tatlılardaki genel kural şerbet veya tatlıdan birinin sıcak, diğerinin soğuk olmasıdır ama bu tarifte şerbeti çekmesine gerek yok, sadece üzerinin şerbetle kaplanması yeterlidir.
Afiyetle tüketmeniz dileğiyle…
Bir yanıt yazın