Tarif defterimden;
Eritilmiş çikolata, badem krokan ve haşlanmış kestanenin bir araya geldiği lezzetli pastayı Sofra Dergisi Nisan 2019 sayısı için hazırlamıştım.
Badem krokan yapılışı ve kestane haşlama yöntemine tarif sonundan ulaşabilirsiniz.
Servis: 28*10 cm lik baton kalıpta
Hazırlama süresi: 15 dakika
Malzemeler:
150 gr bitter çikolata
100 gr tereyağı
Yarım kg kestane püresi
80 gr pudra şekeri (1/2 su bardağı)
150 gr badem krokan (2 yemek kaşığını üzerini süslemek için ayırın)
2 yemek kaşığı acı badem likörü isterseniz ekleyebilirsiniz.
Üzerine:
80 gr bitter çikolata
Yapılışı:
*Kalıbınızı streç film veya temiz bir buzdolabı poşetiyle yanlarından taşacak şekilde kaplayın ve hazırda bekletin.
*Geniş bir tavaya tereyağını alıp kısık ateşte eritin, çikolatayı küçük parçala ayırıp tereyağına ekleyerek çikolata eriyinceye kadar karıştırın ve ocağı kapatın. Kestane püresi, pudra şekeri, badem krokan ve arzu ederseniz acı badem likörünü ilave edip karıştırın.
*Karışımı baton kalıba boşaltıp üzerini düzeltin (hazırlama aşamasında yumuşak kıvamlı olan pasta soğuduktan sonra sertleşiyor). Pastayı üzeri kapalı olarak bir gece veya 5-6 saat saatbuzdolabında beklettikten sonra servis tabağına alın.
80 gram çikolatayı benmari usulü veya mikrodalgada eritip sıkma torbasına alın. Ucunu yarım cm keserek pastanın üzerine gelişigüzel çizgiler halinde akıtın ve badem krokan ile süsleyin.
Kestane püresi:
1 kg kestane
4 lt su
*Kestanelerin dış kabuklarını keskin bir bıçakla hafifçe yarıp geniş bir tencereye alın ve üzerlerini aşacak şekilde su ekleyin. Su kaynamaya başladıktan sonra kestaneleri 10 dakika haşlayın, tencereyi ateşten alın, 3’er-4’er tane kestaneyi sudan alıp kabuklarını soyun (kestanelerin kolay soyulabilmeleri için sıcak olmaları gerekir, su ılındıkça ısıtın).
*Kestanelerin tamamını soyduktan sonra ayrı bir tencereye alın, üzerlerini kaplayacak kadar su ilave edin. 50-60 dakika kestaneler yumuşayana kadar haşlayın.
*Haşlanan kestanelerin suyunu süzgeçte süzdürün, sıcakken çatalla ezin. İstediğiniz zaman kullanmak üzere kilitli poşetlerde derin dondurucuda saklayın.
Badem krokan:
100 gr badem
Yarım su bardağı esmer şeker
*Pişirme kağıdını fırın tepsisi boyutunda kesip tezgahta bekletin.
*Bademleri teflon bir tavada orta ateşte 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Esmer şekeri ekleyip ocağı kısık ateşe alın, tavayı sallayarak şekerin bademlerin üzerine eşit yayılmasını sağlayın. Şeker eriyene kadar tavayı ocakta tutun ve bu esnada kaşık kullanmayın!
*Şeker tamamen eriyince karamelize olmuş bademleri pişirme kağıdına aktarın. Soğuduktan sonra robotta veya havanda iri parçalara ayırın. 2 yemek kaşığı kadarını üzerini süslemek için ayırın, kalanı pastanın içinde kullanın.
Kısa bir not;
Bir çok tatlı, kurabiye, kek ve pastalarda kullandığım, tatlılara lezzet katan krokanı aynı yöntemle fındıkla da yapabilirsiniz.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Betüşün Dükkanı der ki
Harika görünüyor.
Chez Maman der ki
Çok teşekkürler:)