Glutensiz bol çikolatalı karamelli lezzet;
Yoğun karamel ve çikolata tadıyla, un yerine badem unu kullanarak hazırladığım ve evde çok beğendiğimiz lezzetlerden biri olan tart kekin farklı versiyonunu blogda daha önce yazmıştım.
Diğer tarifte karameli en üste yaymıştım. Bu tarifte karameli araya, ganajın çikolata & krema oranlarında biraz değişiklik yaparak üzerine yaydım. En üstte hangisini görmek isterseniz öyle hazırlayın derim, lezzeti aynı görseli biraz farklı olan diğer tarife buradan ulaşabilirsiniz.
Sofra Dergisi Nisan 2019 da yayınlanan lezzetin stillerini sevgili Selma Şen hazırladı, fotoları sevgili Erkin Ön çekti. Hazırlık aşaması fotoları bana ait 😉
Servis: 30 cm lik yuvarlak tart kek kalıbı
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Tart-kek pişirme süresi: 25 dakika
Tart-kek için malzemeler:
180 gr bitter çikolata
175 gr tereyağı, oda ısısında
125 gr esmer şeker
4 adet yumurta, oda ısısında
200 gr badem unu
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıplara sürmek için
Yapılışı:
*Çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritip ılınması için kenara alın (eritme yöntemleri tarif sonunda).
*Kalıbın dibine ve yanlarına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürüp hazırda bekletin.
*Tereyağı ve esmer şekeri kremamsı bir hale gelene kadar mikserle çırpın.
*Tereyağlı karışıma yumurta sarıları, badem unu ve erimiş çikolatayı ekleyip homojen bir kıvam alana kadar 2-3 dakika çırpın.
*Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını kar haline gelene kadar mikserle çırpın.
*Fırını 170 derece ısıya ayarlayın (fırın 15 dakika bu ısıda olmalı!).
*Kar haline gelen yumurta aklarının 1/3 ünü çikolatalı karışıma ekleyip spatula yardımıyla alttan üste doğru dikkatlice karıştırın. Kalan 2/3 nü de iki defada ekleyip aynı şekilde karıştırın, homojen bir kıvam aldığında kalıba döküp üzerini düzeltin.
*Tart-kek hamurunu fırına verdikten sonra fırın ısısını 150 dereceye düşürüp 25 dakika pişirin. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
*Tart-keki fırından alın, 20 dakika kadar ılınması için beklettikten sonra kalıptan dikkatlice ters çevirip çıkartarak servis tabağına geçirin.
Karamel sos için malzemeler:
200 ml krema
90 gr tereyağı
375 gr toz şeker
25 ml su
Yarım çay kaşığı iri deniz tuzu
Yapılışı:
*Kremayı ve tereyağını sos tenceresine alıp kısık ateşte eriyene kadar karıştırın. Tereyağı eriyince ocağı kapatıp kenarda bekletin.
*Ayrı bir sos tenceresine şeker ve suyu alıp kısık ateşte karıştırmadan erimeye bırakın (yaklaşık 15 dakika). Koyu altın rengini alınca ocağı kapatın ( karamelin tadının acı olmaması için çok pişirilmemeli!)
*Kremalı tereyağlı karışımı yavaş yavaş şekerli karışıma eklerken bir yandan karıştırın. Bu aşamada şekerli karışım çok sıcak olduğundan elinize sıçramamasına dikkat edin!
*Karışımı tekrar ocağa alın, kısık ateşte koyulaşıp kıvam alana kadar yaklaşık 8 dakika daha pişirip tuzu ekleyin.
*Karamel sıcakken tart-kekin özerine dökün, soğuyup sertleşmesi için en az bir saat buzdolabında bekletin.
Ganaj için malzemeler:
170 gr bitter çikolata
120 ml krema
30 gr tereyağı
Yapılışı:
*Kremayı sos tenceresine alıp hafif ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtıp (kaynatmayın!) ocağı kapatın.
*Çikolatayı parçalara ayırıp kremaya ekleyerek karıştırın. Çikolata eriyince tereyağını ilave edip homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
*Ganajı pişip soğuyan tartın üzerine dökerek donması için en az 1 saat buzdolabında bekletin. Üzerini arzu ettiğiniz gibi süsleyin.
*Servis yapana kadar buzdolabında 2-3 gün bekletebilirsiniz.
Notlar:
*Eğer ters çevirdiğinizde içini doldurabileceğiniz derinlikte kalıbınız yok ise kelepçeli kek kalıbı kullanabilirsiniz. Eğer böyle yapacaksanız tartı pişirip servis tabağına geçirdikten sonra kenarlarından 2 şer cm bırakıp ortalarına doğru tatlı kaşığının tersiyle hafifçe bastırıp karamel ve ganaj için oyuk yapın.
Çikolata eritme yöntemleri;
1-Mikrodalda fırınınız varsa çikolatayı cam bir kaba alın, üzerini streç filmle kaplayıp 850 watt ayarında 40 saniye ısıtın, çatal yardımıyla homojen bir hale gelene kadar karıştırın. Eğer tam olarak erimemiş ise bir kez daha aynı işlemi yapın (çok pratik olduğundan bu yöntemle eritiyorum).
2-Benmari usulü eritecekseniz tenceye 3 parmak yükseklikte olacak gibi su alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kısık ateşe ayarlayın. Çikolatayı cam kaba alarak kaynayan suyun olduğu tenceye yerleştirin (burada dikkat etmemiz gereken en önemli püf noktası çikolatanın bulunduğu kap suya değmemeli!). Çikolata eriyene kadar bu şekilde bekletip istediğiniz gibi kullanın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın