Her birini defalarca deneyerek mevsimindeki meyvelerle yaptığım reçel ve marmelatların 19. su olan Çilek Reçeli’nin püf noktalarına daha önceki verdiğim tariflerin sonundaki gibi notlar bölümüne bakabilirsiniz.
Lezzetli ve mis kokulu çilekler bitmeden kolaylıkla yapabileceğiniz reçeli kış boyu kahvaltı sofralarında ve sütlü tatlılarda süs olarak değerlendirebilirsiniz.
1,5 kg çilek
1 kg toz şeker
1 çay kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Çilekleri bol suda yıkayıp süzgeçe aldıktan sonra saplarını kesip reçeli kaynatacağınız tencereye alın. Üzerine şekeri serpip tencerenin kapağı kapalı olarak 4-5 saat veya bir gece serin bir yerde bekletin Çilek reçeli 2 (çileklerin sularını bırakması için bu işlemi yapıyoruz, ayrıca su eklenmeyecek).
*Tencerenin kapağını açık olarak ocağa alın, orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri delikli kepçe yardımıyla alın ve bu aşamada tereyağını ekleyin. Yaklaşık 40-45 dakika pişirdikten sonra limon tuzunu ekleyip 3-4 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.
*Reçelin kıvam alıp almadığını kontrol etmek için belirttiğim sürede pişirdikten sonra ocağı kapatın, küçük bir tabağa reçelden 1 çorba kaşığı kadar alıp buzdolabında soğuyana kadar bekletin, kaşıktan hemen dökülmüyorsa olmuş demektir. Sulu ise birkaç dakika daha pişirin.
*Ilındıktan sonra cam kavanozlara alın, tamamen soğumalarını bekleyip kapaklarını sıkıca kapatın ve serin bir yerde saklayın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
*Eğer güneş ışığı alan balkonunuz varsa, reçeli 30 dakika pişirdikten sonra geniş bir cam kaba alın. Üzerini temiz tülbent gibi ince bir örtüyle veya masa şemsiyesi ile kapatın. Günde bir defa karıştırıp koyulaşınca kavanozlara aktarın. Güneş ışığına göre 7- 8 günde koyu kıvamlı muhteşem bir reçel oluyor.
*Çileklerin ezilip dağılmamaları için pişerken karıştırmamalı!
*Yaz mevsiminde yaptığım reçellerde tercihim, reçeli az kaynatıp güneşte suyunu çektirme yöntemi, böylelikle reçel ve marmelatlarda küflenme veya şekerlenme olmadığını belirtmek isterim.
*Reçel yaparken mutfaktan ayrılmayın, başka işlerinizi yaparken bir taraftan da reçeli kontrol edin.
*Reçeli pişirirken kullandığımız tereyağı, köpük olmasını ve taşmayı önlüyor.
DİLEK MOĞOL der ki
günışığı alan kapalı balkon olur mu
Chez Maman der ki
Dilek hanım merhaba,
Ben de gün ışığı alan kapalı balkonda bekletiyorum.
Nil der ki
40 dakika kaynayınca kokusu ve aroması azalıyor reçellerin maalesef güneş alan balkonum da yok 15 dk kaynatıp tepsiye koyup fırına atıyorum 130 140 derecede ara ara kontrol ederek 1 saat civarı sürede çektiriyorum suyunu ama ayarı kaçarsa kararıyor sürekli kontrol etmeli
Chez Maman der ki
Merhaba, her ocak farklı olabilir, benim ocağımda orta ateşte yukarıda yazdığım miktardaki çileklerle yaptığım reçelde aroması kaybolmuyor. Aynen bahsettiğiniz gibi fırında veya ocakta reçel yaparken sürekli başında durmalı!
Sevgiler…