Yeni keşifler;
Mayalı ama mayalanmasını beklemeden hazırlama, pişirme 35-40 dakikada sofraya gelecek kadar çabuk yapılan bu çöreklere bundan başka ne isim verilebilirdi;)
Temel hamuru kullanarak tuzlu veya tatlı olarak bir çok yerde kullanabileceğimiz hamurun tarifini sevgili arkadaşım can dostum Beyza’dan aldım. Verdiği ölçüleri aynen uygulayarak, yumuşak kıvamlı ve kolay şekil alan bir hamur elde ettim. Sadece beyaz una biraz tam buğday un ilavesiyle ve baharatları biraz değiştirerek kendi yorumumla hazırladığım çöreklerin temel hamur tarifini not alın derim.
İlerleyen günlerde bu sihirli hamurla peynir ve zeytinli çörekler, tarçınlı veya çikolatalı rulolar gibi çeşitli lezzetler yaratıp sizlerle paylaşırım. Arkadaşımın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
*Çılgın Hamur Temel Tarif*
Servis: 40 adet çörek
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Pişirme süresi: 15-20 dakika
Malzemeler: (1800 gr hamur için)
750 gr beyaz un
250 gr tam buğday unu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant kuru maya, 10 gr
1 paket kabartma tozu, 10 gr
220 ml ılık süt
360 gr yoğurt, oda ısısında
2 yumurta, oda ısısında
Yapılışı:
*Öncelikle unları, toz şeker, tuz ve mayayı karıştırıp eleyin, kenarda bekletin.
*Karıştırma kabına süt, yoğurt ve yumurtaları alın, hamur yoğurma aparatını takarak karıştırın, yavaş yavaş unu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Yumuşak bir hamur olmalı! Eğer hamur sert olursa 1-2 kaşık süt ekleyin veya çok yumuşak olursa 1-2 kaşık un ekleyin. Hamurumuz hazır.
Şimdi sıra sarımsaklı sosla buluşturmaya geldi;)
Sarımsaklı Çörek Hazırlığı:
Yarım ölçü çılgın hamur
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı sarımsak tozu veya 2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 çorba kaşığı taze sarımsağın yeşil bölümleri, incecik doğranmış
1 çorba kaşığı taze kekik
1 çay kaşığı granül deniz tuzu
1 çorba kaşığı parmesan
*Küçük bir sos tenceresinde tereyağını eritin ve ocaktan alın. Hamur haricindeki malzemeleri ekleyin, karıştırın ve kenarda bekletin.
*Fırın tepsisine fırın kağıdı serin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayın, elinizle 20 cmlik çubuklar yapın, düğüm şekli verip aralıklı olarak tepsiye yerleştirin, yaklaşık 19-20 adet çörek oluyor.
*Sarımsaklı sosu çöreklerin üzerine bol miktarda sürün.
*5 dakika önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Önceden pişirip servisten önce 150 dereceye ayarlanmış fırında 7-8 dakika ısıtıp servis yapabilirsiniz.
Not:
*Sarımsağın toz olanını tercih edin derim, çöreklere ekstra lezzet katıyor.
*Hamurun diğer yarısını kilitli poşette buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz.
*Hamurun ne kadar çılgın olduğunu görmeniz için sade olarak denediklerimin fotoğraflarını da ekledim;)Sade hamurdan iri boy yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayıp, üzerine keskin bıçakla çizikler yaptım, yumurta sarısı ve haşhaş serperek 190 derecede ısıtılmış fırında 20-25 pişirdim.
Ağız tadıyla, lezzet dolu sofralar dilerim…
Bir yanıt yazın