Creme Patissiere (okunuşu Krem Patisiyer)
Paris’te pastane sahibi olan, Fransız arkadaşımın babasının verdiği geleneksel tarife kendi yorumumu ekleyerek Mayıs 2014 Sofra Dergisinde ve Sevgili arkadaşım Maria’nın ismiyle Yunanistan’da çıkan aylık yemek dergisinde paylaştığım tarif…
Davet sofralarında, yemek sonrası için bol meyveli, hafif ve lezzetli bir tatlı oluyor. Bir gün önceden hazırlanabilmesi de kolaylık sağlıyor.
Şeftalili olan, yaz mevsiminde; Anans, çilek ve kivili tatlı kış mevsiminde favorilerimiz arasındadır.
Şeftalili Creme Patissiere için 3 adet büyük boy şeftalinin kabuklarını soyduktan sonra ince elma dilimi gibi doğrayıp aynı yöntemle yapabilirsiniz. Fikir olsun diye buraya fotoğraf ekliyorum.
Servis: 8-10 kişilik
Hazırlama süresi: 45 dakika
Malzemeler :
200 gr lık bardak ölçüsüyle;
1 su bardağı un
3/4 su bardağı toz şeker
3 adet yumurtanın sarısı
1 adet çubuk vanilya veya 2 paket şekerli vanilya
75 gr tereyağı
Piştikten sonra aralarına eklemek için:
3 dilim ananas
2 adet kivi
250 gr çilek
250 ml süt, bisküvileri ıslatmak için
250 gr savoyer bisküvi
Üzeri için:
1 çay bardağı hindistancevizi
5-6 adet çilek
Boziç
Yapılışı:
*Un ve şekeri pişireceğiniz tencereye alın ve karıştırın. Bu işlem, pişirme esnasında topak olmayı önlüyor.
*1 litre sütün, 1 çay bardağı kadarını ayırıp yumurta sarılarını ekleyin ve çatalla çırpın.
*Kalan sütü, süt ile çırptığınız yumurta sarılarını unlu karışıma ekleyin. Çubuk vanilya kullanacaksanız bu aşamada ekleyin (çubuk vanilyayı bıçakla uzunlamasına ikiye kesin, içindeki tohumlarını bıçağın ucuyla kazıyarak ayırın ve süte ekleyin) Şekerli vanilyayı ise aromasını kaybetmemesi için daima piştikten sonra ekleyin! Koyu muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
*Ocağı kapatıp tereyağını ekleyin. Mikser ile 3-4 dakika kadar çırpın.
*Meyveleri dilimleyin. 250 ml sütü bir tabağa alın. Servis yapacağınız kabı az su ile ıslatın ve muhallebiden 2-3 çorba kaşığı koyun. Üzerine, süt ile ıslattığınız savoyer bisküvilerini yerleştirin. Bir sıra dilimlenmiş meyvelerden yayın ve üzeri kapanacak kadar muhallebi dökün. Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın ve kalan karışımı üzerine yayın.
*Hindistancevizi, çilek, eğer elinizde varsa boziç ile süsleyin. 4- 5 saat buzdolabında bekletin.
Dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun
Püf noktaları:
* Muhallebiyi pişirirken topak olmaması için sürekli karıştırın.
* Savoyerlerin dağılmamaları için süte tek tek batırıp hemen çıkartın.
* Savoyer bisküvi bulamazsanız bebe bisküvisi ile de yapabilirsiniz.
*Boziç: Antepfıstığının olgunlaşmadan önceki evresi.
Bir yanıt yazın