Tarif defterimden;
İçindeki damla sakızı ve mahlep, üzerindeki susam ile yapmaya değecek kadar leziz olan bu kek pişerken, etrafı saran kokulara komşuların ellerinde tabakla gelmesi de her an mümkün;)
Birkaç yıl evvel Armada Otel’de yapılan Sakızlı Etkinliklere götürdüğüm bu kekin lezzetini çok beğenen Sevgili Sibel benden tarifini alarak web sitesinde yayınlamıştı. Sizlerle paylaşmak bugüne kısmetmiş. Herkes yapsın diye bu kadar methettiğim kekin yapılışı da çok kolay;)
*9 Mart 2016 tarihinde Slow Food Yağmur Böreği Birliği olarak Mübadele, Göç ve Azınlık Yemekleri başlığıyla baharı kutladığımız etkinliğimiz için hazırladığım bu lezzetli kekin yenilenmiş fotoğraflarını ekledim.
Afiyetle, sevgiyle kalın..
Servis: 26*26 cm kare fırın kabı, büyük boy kare borcam tam ölçü oluyor.
Pişirme süresi: 50 dakika
Malzemeler:
250 gr tereyağı, eritilmiş
2 yumurta
1,5 su bardağı yoğurt
2 su bardağı toz şeker
6-7 adet damla sakızı, ezilmiş
1 paket kekun (450 gr) sade olandan
Üzeri için:
1 yumurta akı
1 çay bardağı susam
*Öncelikle fırın kabının her tarafına 1 tatlı kaşığı tereyağ sürün ve 1 çorba kaşığı un serpin, kabı sallayarak unun her tarafına dağılmasını sağlayın.
*Tereyağını derin bir karıştırma kabına alın, yumurta, yoğurt ve şekeri ilave edip el çırpıcısı ile karıştırın. Mahlep, damla sakızı ve kekunu ekleyip karıştırın. Hamuru önceden hazırladığınız fırın kabına dökün, kek hamurundan biraz daha koyu kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz. Üzerine yumurta akını sürün ve susamı serpin. 5 dakika önceden 170 derecede ısıttığınız fırında 50 dakika pişirin. Kürdanı batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
Afiyet olsun
Notlar:
*Fırın ayarları farklılık gösterebilir, kek pişirdiğiniz ısıyı kullanın.
*Damla sakızını buzlukta saklayın, ihtiyacınız olduğu kadarını çıkartıp soğukken havanla ezin, birbirine yapışmayan kristal tanecikleri elde edeceksiniz ve hamura homojen bir şekilde dağılacaktır.
Buket Cengiz der ki
Ellerine sağlık canım, çok güzeldi,mis gibi kokuyordu..
Chez Maman der ki
Afiyet olsun Buketciğim, beğenmene mutlu oldum:) Sevgiler…
Aslı der ki
Bu kekin tuzlusunu yapmayı denesek, tavsiyeniz olur mu?
Chez Maman der ki
Merhaba, bu kekin tuzlusunu denemedim ama bloğumda çok lezzetli tuzlu kek tariflerim var, arama kutusuna kek yazarak ulaşabilirsiniz.