Tarif defterimden;
Sofra Dergisi Baharat özel sayısı için hazırladığım lezzetlerden biri…
Bol baharatlı dana yahninin yanına 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve birkaç kakule tohumuyla pişirebileceğiniz basmati pirinç pilavı çok yakışıyor.
Malzemeler:
1 kg yahnilik dana eti
1 sap taze biberiye
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı acı pul biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çubuk tarçın
6 kakule çekirdeği
1 yeşil acı biber
1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
2 kuru soğan, yemeklik doğranmış
4 diş sarımsak, ince doğranmış
3 cm lik taze zencefil, rendelenmiş
1 çay kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı kişniş tohumu
10 adet tane karabiber
2 tatlı kaşığı garam masala
Yarım kg domates püresi
1 su bardağı sıcak et suyu veya sıcak su
2 domates, yemeklik doğranmış
Yarım demet taze kişniş, ince kıyılmış
Yapılışı:
*Dana etine limon suyu, biberiye, toz kırmızı biber ve acı pul biber ekleyerek en az 2 saat veya bir gece marine edin (üzerini streç film ile kaplayarak buzdolabında bekletin).
*Eti pişirmeye başlamadan yarım saat önce buzdolabından çıkartın.
*Döküm veya kalın tabanlı tencerede sıvı yağı orta ateşte ısıtın, çubuk tarçın, kakule çekirdekleri, acı yeşil biber ve kimyon tohumlarını ilave ederek baharatların aromaları çıkana kadar yaklaşık 2 dakika kavurun. Soğan ve zencefili ekleyerek soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Sarımsak ve eti marine suyuyla birlikte tenceye aktarın, açık ateşte 5-6 dakika soteleyin.
*Zerdeçal, kimyon, kişniş tohumu, tane karabiber ve garam masalayı ekleyip karıştırın. En son domates püresi ve sıcak et suyu veya sıcak suyu ilave ederek tencenin kapağı kapalı olarak çok kısık ateşte 1,5 saat pişirin. Yemeklik doğranmış domatesleri ekleyerek 5 dakika sonra ocağı kapatın.
*Servisten önce kıyılmış taze kişnişlerin yarısını yemeğe ekleyip karıştırın, diğer yarısını üzerine serpiştirin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın