Yumuşacık dokusuyla özellikle çocukların çok beğeneceği Danubio, İtalya’nın güney bölgesine ait bir lezzet. Tariflerini güvenerek denediğim sevgili arkadaşım Zeynep Bloğunda paylaştığından beri aklımdaydı, kendisi dil peynirli ve salamlı yapmış ve içine başka malzemeler de konulabilir diye belirtmiş. Onun sayfasından da bakabilirsiniz. www.mutfakmaceralarim.com
Genelde tuzlu olarak yapılan Danubio hamurunun çoğunu peynir, domates, biber ve fesleğenli yapıp, birazını da çikolatalı denedim, her iki türlü de sonuç mükemmel oldu. Aşağıda yuvarlak kelepçeli kek kalıbında (tuzlu) ve iki adet kalp tekli kalıplarda (çikolatalı) hazırladığım ve kendi yorumumla yaptığım tarifi veriyorum. Yapılışı çok kolay olan bu lezzeti kahvaltı ve çay sofralarınız için deneyin derim.
Servis: Yuvarlak kelepçeli kalıp, 25 cm çapında + 2 adet kalpli küçük kalıp
Hazırlama, mayalanma süresi: 1 saatten fazla
Malzemeler:
200 gr lık su bardağı ölçüsüyle;
Hamur için;
1 + 1/4 su bardağı ılık süt, 250 ml
1 çorba kaşığı toz şeker
1 paket instant kuru maya, 10 gr
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1/4 su bardağı zeytinyağı, 50 ml
450-500 gr un (3,5 – 4 su bardağı)
Üzerine sürmek için; 1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıplara sürmek için
İç Harcı;
5-6 adet çeri domates
2 adet sivri biber
125 gr dil peyniri
1/4 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı pul biber
Çikolatalı için; 40 gr bitter çikolata
Yapılışı:
*Ön mayalama için ılık süt, toz şeker ve mayayı hamuru yoğuracağınız kaba alın, karıştırın. Üzerine temiz bir havlu kapatın, çatlak bir toprak görüntüsü alana kadar bekletin (yaklaşık 10 dakika).
*Bu arada iç harçı hazırlayın; domates, biber ve fesleğeni yıkayıp incecik doğrayın, dil peynirini küçük küpler halinde doğrayıp karabiber ve pul biberi de üzerlerine ekleyip karıştırın.
*Fırın kablarına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürüp kenarda bekletin.
*Ön mayalama yaptığınız sütlü karışıma, 1 yumurta, zeytinyağı ve elenmiş unu ekleyin, en üstüne tuzu serpin ( burada Zeynep tuzu mayayla temas ettirmeyin diye uyarmış! ben de öyle yaptım).
*Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettiğinizde hamurdan iki tane mandalina büyüklüğünde ayırıp (çikolatalı için) kalanı 14 eşit parçaya bölün. Eğer hepsini tuzlu yapmak isterseniz 16 eşit parçaya bölün.
*Her bir bezeyi çay tabağı boyutunda açıp içine bol miktarda peynirli harçtan koyup fotoğraftaki gibi kenarlarını ortaya toplayın ve uçlarını birleştirin, ters çevirip kelepçeli kalıba yerleştirin. Burada dikkat etmeniz gereken şey hamurları fazla birbirine yaklaştırmayın! mayalandıkça zaten şişip yapışacaklar.
*Çikolatalı için; Ayırdığınız 2 bezeyi aynı şekilde açıp içlerine aldığı kadar çikolatala yerleştirin, kapatıp ters çevirin ve yağlanmış kalıplara alın.
*Hamurların üzerine yumurta sarısı sürün ve iki kat kabarana kadar mayalanmasını bekleyin (1 saat kadar).
*Hamurları 100 derece ısıya ayarlanmış fırında 10 dakika kadar pişirin, fırın ısısını 175 derece alın ve yaklaşık 30-35 dakika üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Tülây Özatalay der ki
merhaba harika olmuş elletinize paylaştığınız için güzel yüreğinize sağlık,merak ettiğim üzerine sürülen yumurtanın içine bir şey katıldı mı?çok güzel kızarmış ve de çok parlak.Sevgiler❤️
Chez Maman der ki
Tülay Hanım merhaba,
Sadece yumurta sarısı kullandım. Beğeniniz için ben çok teşekkür ederim🙏Sevgiler❤️