Yemeğe misafir davet ettiğimizde menüyü oluşturduktan sonra alışveriş ve hazırlıklara başlarız, bir gün önceden yapılacaklar, son anda sıcak sunulması gerekenleri planlarız. Sofra düzeni ve iştah açıcı sunumlarla misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlamak isteriz, yaptığımız yemekler herkes tarafından da beğenildiyse çok mutlu oluruz değil mi;)
Geçen yıllarda ”Menü’‘ başlığı altında bölüm açarak sizlerle blogda yazdığım tariflerden ilk menüyü oluşturmuştum. Etkinlikler, tekli tarifler, mutfak atölyeleri ve gastronomi seyahatlerimin yoğunluğundan bu bölümü ihmal etmişim:(
Aşağıdaki tarifler Menü önerisi olarak Sofra dergisi Kasım 2018 sayısında yayınlanmıştı, bazı tariflerin benzerleri yapılış aşamalarının fotoğraflarıyla blogda var ama Menü kolaylığı olsun diye buradan paylaşmak istedim sizlerle:)
1-ZERDEÇALLI ÇEKİRDEKLİ BALKABAĞI ÇORBASI
Servis: 6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 20-25 dakika
Malzemeler:
1 kg balkabağı, ayıklanmış net ağırlık
2 çorba kaşığı fındık yağı
1 adet kuru soğan, yemeklik doğranmış
2-3 diş sarımsak, ezilmiş
1 yemek kaşığı un
1 küçük parça taze zerdeçal rendesi veya yarım çay kaşığı toz zerdeçal
Yarım çay kaşığı muskat rendesi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı et suyu
2 su bardağı su
Üzeri için:
1 çay bardağı iç kabak çekirdeği
Yapılışı:
*Derin bir çorba tenceresine fındık yağı ve kuru soğanı alarak pembeleşene kadar kavurun, yıkanıp küp doğranmış kabakları ekleyip birkaç dakika ara sıra karıştırarak soteleyin.
*Sarımsak, un, zerdeçal, muskat, karabiber, pul biber, tarçın ve tuzu ilave edip 1 dakika kadar daha soteleyin.
* Et suyu ve suyu ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika orta ateşte pişirin.
*Ocaktan aldıktan sonra el blendırı yardımıyla püre haline getirin.
*Kabak çekirdeklerini 150 derecede 5 dakika önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kavurun.
*Çorbayı servis kasesine aldıktan sonra üzerini kabak çekirdekleri ile süsleyin.
Afiyetle…
Notlar:
*Tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayın.
*Çorba koyu olursa arzu ettiğiniz kıvam için kaynar su ekleyebilirsiniz.
2-BAHARATLI SARIMSAKLI ÇITIR TORTİLLALAR
Çorba ve dip sosların yanına çok yakışan baharatlı tortillaları yemek öncesi atıştırmalık olarak da sunabilirsiniz.
Servis: 6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Malzemeler:
1 paket küçük boy lavaş (15 cm çapında olanlardan)
1 çay bardağı zeytinyağı, 100 ml
1 er tatlı kaşığı kekik, çörek otu, mavi ve beyaz haşhaşlar
1 er çay kaşığı pul biber, sarımsak tozu
Yapılışı:
*Zeytinyağı ve baharatları derin bir kaseye alıp karıştırın.
*Lavaşları elinizde varsa tırtıllı pizza kesicisi veya bıçakla her bir lavaştan 8 adet çıkacak gibi üçgen parçalar halinde kesin.
*Kestiğiniz lavaşları fırın kağıdı serilmiş tepsilere tek sıra halinde yerleştirip üzerlerine fırça ile baharatlı zeytinyağı karışımından sürün.
*5 dakika önceden 140 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar üzerleri pembeleşene kadar kızartın.
*Soğuduktan sonra servis tabaklarına geçirin.
Notlar:
*Lavaşlar çok ince olduğundan çabuk kızarıyor yakmamaya dikkat edilmeli, pembeleşmesi yeterlidir.
*Yukarıda verdiğim ölçüden 2 fırın tepsisi baharatlı tortilla çıkıyor.
3-KÖFTELİ ZERDEÇALLI PATATES
Servis: 15 adet
Hazırlama süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 20+10 dakika
Köfte için malzemeler:
*600 gr orta yağlı köftelik kıyma
*1 orta boy kuru soğan, rendelenmiş
*1 dilim bayat ekmek, ufalanmış
*1 çay kaşığı karabiber
*1 çay kaşığı tuz
Zerdeçallı patates için malzemeler:
*4-5 adet patates, yaklaşık 600 gr
*1 yemek kaşığı tereyağı
*Yarım çay kaşığı muskat
*Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
*Yarım çay kaşığı karabiber
*1 çay kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı süt
*100 gr rendelenmiş mozarella veya taze kaşar peyniri (2 yemek kaşığını üzeri için ayırın)
Yapılışı:
*Kıyma, rendelenmiş kuru soğan, ekmek içi, karabiber ve tuzu geniş bir kaba alarak iyice yoğurun. Üzerini streç film ile kapatarak buzdolabında yarım saat bekletin.
*Bu arada patateslerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra tencereye alın. Üzerlerini dört parmak aşacak gibi su ilave edip orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra 25 dakika kadar haşlayın. Bu süre sonunda çatal kolay batıyorsa pişmiş demektir.
*Pişen patateslerin suyunu tamamen süzerek tekrar tencereye alın. Tereyağı, muskat, toz zerdeçal, karabiber, tuz ve sütü ilave ederek patates ezicisi veya çatalla püre haline getirin (malzemelerin iyice karışabilmesi için patates sıcakken ezilmeli!). Püre ılındıktan sonra rendelenmiş peyniri ekleyip karıştırın.
*Hazırladığınız köfte harcını 15 eşit parçaya ayırın. Herbirini yuvarlayıp çanaklar hazırlayarak fırın kabına dizin. Patates püresini çanakların içlerine yerleştirin (1 er dolu yemek kaşığı yeterli olacaktır).
*10 dakika önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Bu süre sonunda köfteleri fırından çıkarıp üzerlerine rendelenmiş peyniri serperek tekrar fırına verin. Peynirler eriyip üzerleri kızarana kadar 10 dakika daha pişirin.
*Sıcakken servis edin.
Notlar:
*Köfte çanaklarını hazırlarken hazırda bir kase su bulundurun, elinizi suyla ıslatarak çanakları kolaylıkla açabilirsiniz. Ayrıca mümkün olduğu kadar ince açın ki dışları kızarırken içleri de pişsin.
*Köftelere patates püresini yerleştirip pişmeye hazır hale getirdikten sonra üzerlerini hava almayacak gibi streç film ile kaplayarak buzdolabında 4-5 saat bekletebilirsiniz. Önceden hazırlamak kolaylık sağlayacaktır.
*Köftenin lezzetli olması için kıymasının biraz yağlı olması gerekiyor. Fırında pişerken yağları eriyip tepside kalacaktır.
*Tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayın.
4-ISPANAKLI PEYNİRLİ ARNAVUT BÖREĞİ
Servis: 30 cm çapında yuvarlak 1 adet fırın tepsisi (yukarıdaki tepsilerden biri)
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 45 dakika
Malzemeler:
200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
Yarım kg un, 4-4,5 su bardağı
1,5 su bardağı su, 300 ml
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı un + yarım su bardağı nişasta, hamurları açarken kullanmak için
İç malzemesi:
Yarım kg ıspanak
200 gr taze köy peyniri
Hamurların arasına sürmek için;
175 gr tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı, 50 ml
1 tatlı kaşığı tereyağı, tepsiye sürmek için
Yapılışı:
*Geniş bir yoğurma kabına elenmiş un ve tuzu alarak harmanlayın. Yavaş yavaş suyu eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz!
*Yaklaşık 10 dakika yoğurduktan sonra hamurun üzerine temiz bir mutfak bezi kapatarak yarım saat kadar dinlendirin (dinlenen hamur güzel bir kıvam alacak ve kolaylıkla açılacaktır).
*Hamur dinlenirken bu arada ıspanakları sirkeli suda 15 dakika bekletip bol su ile yıkayın. Yapraklarını ayırıp sebze kurutucu ile kurutun veya temiz mutfak havlusuna sererek sularından arındırın ve kabaca doğrayın (saplarını kullanmayacağız ama nasıl değerlendirebileceğimizi tarif sonuna ekliyorum).
Peyniri de ufalayarak ıspanaklara ekleyin ve elinizle hafifçe yoğurun (ıspanaklar börekle birlikte pişeceklerinden çiğ olarak kullanıyoruz).
*Tereyağını eritip zeytinyağını ekleyerek karıştırın ve ılınması için kenarda bekletin.
*Pişireceğiniz tepsiye 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün (ön hazırlıklar işimizi kolaylaştıracaktır).
*Dinlenen hamuru 40 eşit parçaya ayırıp (kabuklu ceviz büyüklüğünde) bezeler yapın.
*Her bir bezeyi unlanmış tezgahta merdane ile tatlı tabağı boyutunda açın, (kolay açabilmek içinun + nişasta karışımından kullanın). Açtığınız hamurların yapışmamaları için unlanmış ayrı bir yere serin.
*Tezgaha un serpip tabak boyutunda açılmış hamurlardan bir tanesini tezgaha alın, üzerine 1 yemek kaşığı yağ karışımından sürerek bir hamur daha yerleştirin. Toplamda 20 tanesini (her katın üzerine yağ karışımından sürerek) üst üste yerleştirin. En üstteki hamura yağ sürmeden oklava ile tepsi boyutundan 3 cm daha geniş açın (33 cm çapında).
*Oklava yardımıyla hamuru tepsiye yerleştirin. Üzerine ıspanaklı peynirli iç harcı serpin.
*Diğer 20 hamura da aynı işlemi uygulayıp tepsi boyutunda açtıktan sonra iç harcın üzerine yerleştirin, alttaki hamuru kenarlarından kıvırarak üstteki hamura sabitleyin (bu arada tereyağı & zeytinyağı karışımının 2 yemek kaşığını en üste sürmek için ayırın).
*Ayırdığınız yağ karışımını da en üste sürün, ortasını yuvarlak kalıpla dibine kadar kesin, yanlarını istediğiniz boyutta dilimlere ayırın.
*10 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdikten sonra fırın ısısını 170 dereceye düşürün. 25 dakika daha üzeri kızarana kadar pişirin (toplamda 45 dakika pişirilecek). Fırın ısı ayarları markalara göre farklılık gösterdiğinden börek pişirdiğiniz ısıyı kullanın.
Kısa bir not:
*Stand mikseriniz varsa elinizle yoğurmak yerine mikser kolaylık sağlayacaktır;
Un ve tuzu mikserin kabına alıp düşük ayarda çalıştırmaya başlayın, suyu yavaş yavaş ilave edin. Hamur toparlanana kadar yaklaşık 5 dakika mikserde yoğurulsun, sonrasında kabın üzerine örtü örterek dinlendirin ve yukarıdaki yöntemle böreğinizi hazırlayın.
Ispanak saplarını değerlendirme;
*Sapları incecik doğrayın, 1 orta boy kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve soğanları alın. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Sapları da ekleyip tavanın kapağı olarak kısık ateşte 7-8 dakika pişirin. Az miktarda karabiber, pul biber ve tuz ekleyip karıştırın. Arzu ederseniz 2 yumurta ekleyip ıspanaklı omlet yapabilirsiniz veya soğuduktan sonra yoğurt ile karıştırabilirsiniz.
5-PORTAKALLI BİSKÜVİLİ PASTA
Servis: 17*25 cmlik dikdörtgen cam kalıp
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika
Malzemeler:
200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı mısır nişastası
3 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu, yaklaşık 7-8 portakal
2 su bardağı su
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon suyu
3 paket kakaolu bisküvi
Üzerini süslemek için;
2-3 çorba kaşığı rendelenmiş bitter çikolata
1 çorba kaşığı Antep fıstığı ezmesi
1 portakal kabuğu rendesi
Yapılışı:
*Derin bir tencereye toz şeker ve mısır nişastasını alıp karıştırın. Portakal suyu, su, portakal kabuğu rendesi ve limon suyunu ilave edin, orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Pelte kıvamına gelince ocağı kapatın.
*Cam kabı su ile ıslatın, pelteden 3-4 kaşık dökün ve üzerine bisküvileri yerleştirin, aynı işlemi 2 defa daha yapın, en üstüne kalan pelteyi dökün ve spatula yardımıyla düzeltin (bisküvi 3 kat olacak).
*Tamamen soğuduktan sonra rendelenmiş çikolata, portakal kabukları ve Antep fıstığı ezmesiyle ile süsleyin.
*Buzdolabında 3-4 beklettikten sonra dilimlere ayırın.
Notlar:
*Cam kuplarda aynı yöntemle porsiyonluk hazırlayabilirsiniz.
*Mevsimine göre portakal yerine, mandalina ve vişne suyu ile yapılabilir.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın