Sofra Dergisi için hazırladığım Ocak 2019 da yayınlanan ”Kıymalı Minik Top Börekler”in kapak yıldızı olduğu menü…
Evde en beğendiğimiz lezzetlerin bir arada olduğu menüyü havaların soğumaya başladığı bugünlerde ister ailenize, isterseniz misafirleriniz için hazırlayabilirsiniz.
1-BAHARATLI TAVUK BAGETLER
Bol baharatlı kış yemeği olan tavuk bagetlerin yanına basmati pirinçli zerdeçallı pilav ve kök sebzeler çok yakışıyor.
Servis: 6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
2 çorba kaşığı fındık yağı
4 adet orta boy kuru soğan, piyazlık doğranmış
12 adet tavuk baget, kemikli derisiz
5-6 adet kakulenin iç tohumları
4 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
200 gr ev yapımı domates püresi (veya 2 adet domates, kabukları soyulup küp doğranmış)
1 tatlı kaşığı taze zencefil, minik doğranmış
2 tatlı kaşığı köri
1 çay kaşığı tuz
1 adet acı süs biber
1 su bardağı sıcak su
Yarım demet taze kişniş, yıkanıp kurutulmuş
Yapılışı:
*Sıvı yağı geniş bir tencereye alıp soğanları ilave edin ve orta ateşte pembeleşene kadar kavurun.
*Sarımsak, yıkanmış tavuk bagetler ve kakule tohumlarını ekleyin, tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
*Zerdeçal, pul biber, biber salçası, domates, taze zencefil, köri, tuz, acı süs biber ve sıcak suyu ekleyerek karıştırın. Kısık ateşte 20-25 dakika daha pişirin.
*Pişerken arada suyunu kontrol edin suyu azalmış ise 1 çay bardağı kadar kaynar su ekleyebilirsiniz ama burada dikkat edilmesi gereken piştikten sonra tavukların dibinde kalan sos miktarı 1 su bardağı kadar olmalı! (sos pilavın yanına çok yakışıyor).
*Taze kişnişin yarısını incecik doğrayıp yemeğe ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve 5 dakika demlendirin.
*Sıcakken servis tabağına aktarın ve kalan kişnişlerle süsleyerek servis edin.
Notlar:
*Tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayın.
*Domates yerine yaz domatesleriyle hazırladığım domates püresini kullandım.
2-KAKULELİ ZERDEÇALLI BASMATİ PİRİNÇ PİLAVI
Servis: 6 kişilik
Hazırlama, pişirme süresi: 25 dakika
Malzemeler:
200 ml ilk su bardağı ölçüsüyle;
2 su bardağı basmati pirinç
1 çay kaşığı zerdeçal tozu
1 tutam safran
7-8 adet kakule
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
*Pirinçleri bol suda yıkayıp pilav tenceresine alın. Üzerine zerdeçal tozu, safran, kakule, tereyağı, zeytinyağı, tuz ve sıcak suyu ekleyip karıştırın.
*Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
*Servis yaparken arzunuza göre kakule ve safran ile servis edin.
Kısa bir not:
*Tuz miktarını tariflerimde az ölçüde veriyorum. Yemeklerinizi tuz yerine baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz.
3-PORTAKALLI BADEMLİ KÖRPE ISPANAK SALATASI
Salatanın sosundaki portakal aroması ıspanağın ağızda acılık veren tadını alıp bambaşka bir boyuta dönüşüyor.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Malzemeler:
1 paket körpe ıspanak, 250 gr
1 portakal
1 çay bardağı kavrulmuş badem
6-7 adet kurutulmuş domates
4-5 adet pancar sapı
Sosu:
1/4 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı hardal
1 çorba kaşığı bal
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı:
*Körpe ıspanakları bol suda yıkayın ve sularını tamamen süzdürün, temiz bir mutfak havlusuna serin veya sebze kurutucunuz varsa onu kullanın.
*Portakalın kabuğunu soyup dilimlere ayırın.
*Kurutulmuş domatesleri incecik doğrayın.
*Pancar saplarını yıkayıp kurulayarak ince doğrayın.
*Sos malzemelerini cam kavanoza alıp kapağını sıkıca kapatarak çalkalayın.
*Ispanakları salata kasesine alın, kurutulmuş domates, dilimlenmiş portakal, kavrulmuş badem, kurutulmuş domates ve pancar saplarını üzerine serpiştirin. Servisten önce sosu döküp karıştırın.
Notlar:
*Kavrulmuş bademler;
Bademleri fırın kağıdı serilmiş tepesiye alın, fırın ısısını 150 dereceye ayarlayıp tepsiyi fırına verin. Bademler pembeleşene kadar yaklaşık 15 dakika fırınlayın.
*Fırında pişirdiğim pancarların saplarını ziyan etmeyip salatada kullandım.
*Ispanak ve diğer yeşilliklerle yaptığınız salatalarda sosun tam lezzetini bırakması için yeşillikler iyice kurutulmuş olmalı.
*Tarifdeki sosu yeşilliklerle yaptığınız salatalarda kullanabilirsiniz.
4-FISTIKLI KIYMALI TOP BÖREKLER
Yemek öncesi misafirlerinize sunabileceğiniz lezzetli atıştırmalıklar…
Yapılış aşamalarına buradan ulaşabilirsiniz.
Servis: 24 adet
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30-35 dakika
Malzemeler:
2 yufka
İç harç için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 orta boy kuru soğan
Yarım çay bardağı çam fıstığı
250 gr az yağlı dana kıyma
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı yenibahar
Yarım çay bardağı dolmalık üzüm
1 çay kaşığı tuz
Sosu için:
1 yumurta
1/4 su bardağı süt, 50 ml
1/4 su bardağı zeytinyağı, 50 ml
Börekleri kaplamak için:
2 yumurta
1 su bardağı galeta unu
Yapılışı:
*Soğanları yemeklik doğrayıp tavaya alın, sıvı yağ ve fıstıkları ilave edip pembeleşene kadar kavurun. Kıymayı da ekleyip kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun. Karabiber, yenibahar, dolmalık üzüm ve tuzu ekleyip karıştırın. Ocağı kapatıp ılınması için kenara alın.
*Sos malzemelerini iyice çırpın.
*Yufkanın birini temiz bir tezgaha serin. Sosun yarısını yufkanın üzerine fırça yardımıyla sürün. Diğer yufkayı ilk yufkanın üzerine alıp kalan sosu sürün.
*Sosladığınız yufkayı 24 adet minik üçgenler olacak gibi kesin. Üzerlerine kıymalı harcı eşit olarak pay edin. Harç koyduğunuz her bir üçgeni kabaca muska gibi sarıp avucunuzda yuvarlayın. Su dolu kaba batırıp fazla suyunu hafifçe sıkın.
*2 yumurtayı iyice çırpın.
*Galeta ununu düz bir tabağa alın.
*Top yaptığınız yufkaları önce yumurtaya batırıp, sonra galeta unu ile kaplayın. Fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 10 dakika önceden 180 derece ısıya ayarlanmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Not:
*Börekleri hemen pişirmeyecekseniz sardıktan sonra tek sıra halinde derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Tamamen donduktan sonra kilitli poşetlere alarak derin dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz. Pişirmeden önce çıkarıp çözüldükten sonra yumurta ve galeta ununa batırıp pişirebilirsiniz.
5-FIRINDA KÖK SEBZELER
Tavuk ve et yemeklerinin yanına çok yakışan bir lezzet…
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika
Malzemeler:
10 adet taze patates
2 adet orta boy havuç
4 adet küçük boy pancar,
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı toz biber
1/2 çay kaşığı karabiber
8-9 sap taze kekik veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik
Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
*Patates, pancar ve havuçları yıkayıp kabuklarını soyun. Patates ve pancarları ikiye, havuçları 3-4 cm uzunluğunda kesin.
Derin bir fırın kabına alıp üzerlerine zeytinyağı, kırmızı toz biber, karabiber, kekik, sarımsak tozu ve tuzu ekleyip harmanlayın.
*Fırın kabını önce fırın kadığı, sonra folyo ile hava almayacak şekilde kaplayın.
*190 derecede 10 dakika önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin.
*Taze kekik yapraklarıyla süsleyip sıcak olarak servis edin.
Not:
Tarifte kullandığımız pancarın yaprak ve saplarını ziyan etmeyip az zeytinyağında soteledim. Soğuduktan sonra süzme yoğurt ile harmanladım. Leziz bir meze oluyor.
6-BALKABAKLI KARAMELİZE KABAK ÇEKİRDEKLİ PUDİNG
Yemek sonrası için leziz ve hafif tatlı…
Servis: 6 kişilik
Hazırlama pişirme süresi: 1 saat
Malzemeler:
Balkabağı püresi için:
1 kg balkabağı, ayıklanmış ölçü
2 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı muskat, rendelenmiş
Yarım çay kaşığı karanfil tozu
1 çay kaşığı tarçın
Puding için:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
1 lt süt
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı buğday nişastası
Yarım su bardağı un
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 kutu labne, 200 gr
1 kutu krema, 200 ml
Karamelize kabak çekirdekleri için:
1 su bardağı iç kabak çekirdeği
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Balkabağı püresi için;
*Kabakları 2 şer cm kalınlığında keserek fırın kağıdı serilmiş tepsiye tek sıra halinde yerleştirin. 10 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kabaklar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin (üzerlerinin yanmamasına dikkat edin). Bu süre sonunda çatal kolay batıyorsa pişmiş demektir.
*Pişen kabakları blendera alıp bal, muskat, karanfil tozu ve tarçın ilave ederek püre haline getirin.
Puding için;
*Toz şeker, buğday nişastası ve unu derin bir tencereye alıp harmanlayın, sütü yavaş yavaş eklerken topaklaşma olmaması için bir yandan karıştırın. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Limon kabuğu rendesi ve vanilyayı ekleyip karıştırın (bu aşamada fazla koyulaşmayan kıvamda oluyor, soğudukça epey koyu kıvam alıyor).
*Pişen pudingi cam bir kaba aktarın, üzerine yapışacak gibi streç film ile kaplayıp soğuması için buzdolabına alın.
*Soğuyan pudinge labneyi ilave ederek mikserin yüksek deviri ile çırpmaya başlayın. Homojen kıvama gelince kremayı ekleyip kremamsı olana kadar çırpın.
*6 adet kup veya cam bardağa balkabağı püresinin yarısını eşit oranda pay edin. Pudingin yarısını üzerlerine alın. Aynı işlemi bir kez daha uygulayıp karamelize kabak çekirdekleriyle süsleyin. Servis yapana kadar buzdolabında bekletin.
Karamelize kabak çekirdekleri:
*Fırın kağıdını tepsiye yerleştirip hazırda bekletin.
*1 yemek kaşığı toz şekeri tavaya alıp kısık ateşte eritin (bu aşamada kaşık değdirmeyin). Eriyen şekere tereyağını ekleyip tereyağı eriyene kadar hızlıca karıştırın. Kabak çekirdeklerini de ilave edip karıştırdıktan sonra ocağı kapatarak fırın kağıdı üzerine aktarın. soğuduktan sonra arzu ettiğiniz tatlılara süs olarak kullanın.
Notlar:
*Mevsimine göre bal kabağı yerine vişne, çilek, şeftali gibi meyvelerle hazırlayabilirsiniz.
*Bal kabağı püresinde kullandığım baharatları (pumpkin spice) harmanlayıp kek, kurabiye gibi tatlılara aroma vermesi için kullanabilirsiniz.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın