Tüm dünyada yaşanan corona virüs nedeniyle mecbur kalmadıkça evlerimizden çıkmadığımızdan mutfakta daha fazla vakit geçirmeye başladık. Hepimiz sorumluluk bilincinde olursak bu zor günleri daha çabuk atlatırız. Bugünlerde neler yapmamız gerektiğini uzmanlar basın yoluyla sık sık uyarıyor. Kendimiz, ailemiz ve tüm toplum sağlığı için çok dikkatli olmalıyız.
Bu menü aslında uzun zamandan beri taslaklarda bekliyordu, mevsimindeki sebze ve meyvelerle hazırladığım lezzetleri paylaşmaya özen gösterdiğimden Mayıs ayında paylaşmayı planlamıştım.
”Geçen Mayıs ayında Sofra Dergisi Ramazan sayısı için hazırladığım 12 adet leziz ve pratik tariften oluşan menüyü brunch, veya akşam yemeği davetleriniz için yapabilirsiniz” diye başlık yazmıştım ama bugüne kısmetmiş, madem evdeyiz bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaya özen göstererek sofralarımızda bol çeşite yer vermeliyiz. Aşağıdaki tariflerden mevsiminde olanları yapmanız dileğiyle tariflerimize geçelim…
Bu arada eve misafir davet ettiğimde ilk aklıma gelen tatlı olduğundan tatlılara öncelik verdim🍧🍫🙈
1- SÜTLAÇ BRÜLE
Servis: 8 kişilik
Hazırlama, pişirme süresi: 1 saat
Malzemeler:
1 su bardağı osmancık pirinç (200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle)
2 lt süt
1,5 su bardağı toz şeker
Üzerine;
8 yemek kaşığı toz şeker
Yaban mersini, yenilebilir çiçekler
Yapılışı:
*Pirinçleri yıkayıp 3 lt lik derin bir tencereye alarak üzerine 4 parmak aşacak gibi su ekleyin. Kaynayana kadar açık ateşte, sonrasında kısık ateşte suyu azalıp pirinçler lapa gibi olana kadar yaklaşık 15-17 dakika kaynatın (dip tutmaması için ara sıra karıştırın).
*Pişen pirinçlere sütü ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısık ateşe ayarlayın, ara sıra karıştırarak 25-30 dakika pişirin. Şekeri ekleyin, 10 dakika daha pişirdikten sonra vanilyayı ekleyip karıştırarak kaselere pay edin.
*Soğuduktan sonra üzerlerine birer yemek kaşığı şeker serpip pürmüz ile yakın. Soğuduktan sonra yaban mersini ve yenilebilir çiçeklerle süsleyin.
*Servis yapana kadar buzdolabında bekletin.
2-ANTEP FISTIKLI BADEMLİ HURMA
Malzemeler:
15 adet medine hurması
30 adet iç badem
50 gr beyaz çikolata
2 yemek kaşığı antep fıstığı tozu
Yapılışı:
*Hurmaların çekirdeklerini çıkartıp her birinin içine 2 şer adet badem yerleştirin.
*Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin, hurmaların uçlarını çikolataya batırıp antep fıstığına bulayın.
3-PAZILI SPİRAL BÖREK
Malzemeler :
3 adet yufka
1 kutu krema, 200 ml
4 yemek kaşığı zeytinyağı
İç harcı:
Yarım kg. pazı
200 gr böreklik beyaz peynir
100 gr rendelenmiş mozarella veya taze kaşar
2 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Üzerine :
1 yumurta sarısı
Susam
Yapılışı:
*Pazıları yıkayıp saplarını ayırın, yapraklarını incecik doğrayın.
*İç harç malzemelerini geniş bir kaba alarak pazı yumuşayıncaya kadar yoğurun.
*İlk yufkayı açık olarak serin, zeytinyağını üzerine her tarafını kaplayacak şekilde bir fırça yardımıyla sürün.
İkinci yufkayı zeytinyağı sürdüğünüz yufkanın üzerine açık olarak yerleştirin ve kremayı sürün.
Üçüncü yufkayı da en üste açık olarak yerleştirin ve önceden hazırladığınız iç harcı her tarafına eşit şekilde yerleştirin. Rulo yaparak ortadan ikiye keserek derin donduruca alın.
*Pişireceğiniz zaman ,fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Börekleri 2 cm kalınlığında keserek aralıklı olarak tepsiye yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin, 5 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Notlar:
* Pazı yerine aynı miktarda ıspanak ile de yapabilirsiniz.
4-SÜZME YOĞURTLU KIZARTMA
Malzemeler:
4 patlıcan
4 sivri biber
1 kırmızı dolmalık biber
1 sarı dolmalık biber
1 su bardağı sıvı yağ
200 gr süzme yoğurt
5-6 adet acı süs biber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber, ince doğranmış
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
*Patlıcanları doğrayıp tuzlu suda yarım saat bekletin, bol suda yıkayarak süzdürün, kağıt mutfak havlusuyla kurutun.
*Biberleri yıkayıp küpler halinde doğrayın.
*Sıvı yağı tavaya alarak yağ ısınınca patlıcan ve biberleri kızartın.
*Süzme yoğurtu yayvan bir tabağa alın, üzerlerine kızarmış patlıcan ve biberleri yayın.
*Küçük bir sos kabında zeytinyağını ısıtın, süs biberlerini ve toz biberi ekleyip ocağı kapatın. Sosu kızartmanın üzerine dökün.
5-ZERDEÇALLI GAMBİLYA ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı gambilya
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kuru soğan
1 havuç
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
5 su bardağı kaynar su
1/2 limon suyu
Üzerine;
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Taze otlar
Yapılışı:
*Gambilyayı bol suda yıkayın.
*Çorba tenceresine zeytinyağını alın, doğranmış soğan ve havuçu ekleyerek 3-4 dakika soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Sarımsakları doğrayıp ilave edin, üzerine gambilya ve baharatları ekleyerek karıştırın. Sıcak suyu da ilave edip tencerenin kapağı kapalı olarak gambilyalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
*Çorbayı blenderden geçirip limon suyunu ekleyin.
*Servis ederken üzerlerini nar ekşisi ve taze otlarla süsleyin.
6-TAZE OTLU PEYNİRLİ DOMATES DOLMASI
Malzemeler:
6 adet salkım domates
200 gr beyaz peynir
7-8 dal frenk soğanı veya taze soğanın yeşil ince sapları
7-8 adet fesleğen yaprağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Az karabiber, pul biber
Yapılışı:
*Domateslerin kapaklarını kesip içlerini çay kaşığı ile oyun.
*Soğan ve fesleğen yapraklarını incecik doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırıp domatesleri doldurun, üzerlerine kapaklarını yerleştirin.
7-TORTİLLA ÇANAĞINDA TAVUK KAVURMA
Malzemeler:
6 adet minik tortilla
Yarım kg kemiksiz tavuk kalça but
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 sivri biber
1 küçük kırmızı dolmalık biber
1 küçük sarı biber
1 kuru soğan
3 diş sarımsak
3 dal taze kekik
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
*Tortillaları muffin kalıplarına yerleştirin. 5 dakika önceden 150 derecede ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
*Piliç etlerini sotelik doğrayıp teflon tencerede sularını salıp çekene kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. 3-4 dakika pembeleşene kadar kavurup kenara alın.
*Biberleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartarak minik küpler halinde doğrayın. Soğan ve sarımsakları da yemeklik doğrayın.
*2 yemek kaşığı sıvı yağı tavaya alın, ocağı açık ateşe ayarlayın, yağ ısınınca biber ve soğanları ekleyip 4-5 dakika ara sıra karıştırarak soteleyin, sarımsak, kavrulmuş piliç etleri, karabiber ve tuzu ekleyip 2-3 dakika sonra ocağı kapatın. Taze kekikleri ilave ederek tortilla çanaklarına pay edin. Taze kekik yapraklarıyla süsleyerek sıcak olarak servis edin.
8-HELLİMLİ SUCUK ŞİŞLERİ
Malzemeler:
1 baton sucuk
Yarım paket hellim
2 sivri biber
Tahta çubuklar
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Üçgen kesilmiş pideler
Yapılışı:
*Sucuk, hellim ve sivri biberleri eşit kalınlıkta doğrayıp çubuklara geçirin.
*Oluklu tavaya zeytinyağını alın. Yağ ısınınca her iki tarafı kızarana kadar pişirin.
*Aynı tavada pideleri ısıtıp hellimli sucukları üzerlerine yerleştirin.
9-RULO SALATALIKLAR
Malzemeler:
2 salatalık
100 gr beyaz peynir
6 adet siyah zeytin
2 adet kurutulmuş domates
3 dal dereotu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı krem peynir
Yapılışı:
*Salatalıkları yıkayıp kurulayın. Sebze soyacağı ile şeritler elde edin.
*Peyniri ufalayın, zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın, kurutulmuş domateslerle birlikle incecik doğrayın. Dereotunu da yıkayıp incecik doğrayın. Zeytinyağı ekleyip karıştırın.
*Şerit salatalıkların ikisini üst üste yerleştirin. üzerlerine krem peynir ve hazırladığınız harcı ekleyip rulo yaparak kürdan ile sabitleyin. Diğer şerit salatalıklara da aynı işlemi uygulayın.
10-EKMEK ÜZERİNDE PASTIRMA
Malzemeler:
6 dilim baget ekmeği, ızgarada kızartılmış
6 yemek kaşığı krem peynir
6 dilim pastırma
3 adet kırmızı biberli yeşil zeytin
3- 4 dal taze kekik
Yapılışı:
*Bagetlere krem peyniri sürün, üzerlerine pastırma dilimleri, zeytin ve taze kekik yerleştirin.
11-MOZARELLALI ANANASLI ATIŞTIRMALIKLAR
Malzemeler:
12 adet mini top mozarella
6 nane yaprağı
1 kalın dilim ananas
Yapılışı:
*Ananas dilimini 6 eşit parçaya kesin. Ananas, nane yaprağı ve mozarellaları kürdana geçirin.
12-REYHAN ŞERBETİ
Malzemeler:
1 demet taze reyhan
Yarım su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
5-6 adet karanfil
3-4 adet kakule
5 su bardağı kaynar su
Yapılışı:
*Reyhanları yıkayıp kuruladıktan sonra tencereye alın, toz şeker, limon tuzu, karanfil ve kakuleyi ekleyin. Üzerlerine kaynar suyu ilave edip tencerenin kapağı kapatarak yaklaşık 1 saat demlenmeye bırakın.
*Tel süzgeçten geçirerek cam sürahiye alın, buzdolabında soğuttuktan sonra taze fesleğen yapraklarıyla süsleyerek servis edin.
Sevdiklerinizle bol muhabbetli sofralarda afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın