Kış Hazırlıkları;
Domatesleri doğrayarak hazırladığım konserve kış boyu makarna, kuru fasulye yemeği veya bir kaç yumurta ile pazar kahvaltılarında menemen olarak çok lezzetli oluyor. Geçen yaz sos olarak tarifi vermiştim, bu defa kabuklarını soyup yemeklik doğrayarak biraz sarımsak ve baharat ile tatlandırdırdığım, yemeye hazır vaziyette olan tarifi veriyorum. Hazırlaması biraz zaman alsa da kış mevsiminde katkısız doğal domates konservesini kim istemez;)
Malzemeler:
1 baş sarımsak, kabukları soyulmuş ve ezilmiş
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tuz, damak tadınıza göre artırıp eksiltebilirsiniz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber, arzu ederseniz
Yapılışı:
*Domatesleri bol suda yıkayın.
*Büyük bir tencerede suyu kaynatın, domateslerin alt bölümlerine bıçakla çizik atarak kaynayan suda 2-3 dakika bekletin, daha sonra soğuk suya alın (bu işlem kabukları kolay soymanızı sağlayacaktır).
*Kabukları soyduktan sonra yemeklik doğradığınız domatesleri ve sarımsakları büyük bir tencereye alın, elimde 10 kg domatesi alacak büyük tencere olmadığından iki tencere kullandım;)
*Tencereleri ocağa alın ve açık ateşte, önce kapağı kapalı olarak kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca kapakları açın ve orta ateşte ara sıra karıştırarak 2/3 oranına düşene kadar yaklaşık 1,5 saat pişirin, son 5 dakikasında zeytinyağı, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin.
*Bu arada temiz cam kavanozlarınızı hazırda bulundurun, ocağın altını kısık ayara alın ve kepçe yardımıyla kavanozları boğum yerine kadar doldurun, beklemeden kapaklarını sıkıca kapatıp bir mutfak havlusunun üzerine ters çevirin. Tamamen soğuduktan sonra serin ve kapalı dolapta saklayın.
Afiyetle…
Notlar:
*Kapaklarınız hiç kullanılmamış ve kaynar suda bekletip dezenfekte edilmiş olmalı!
*Her bir kavanozu tek tek doldurup kapağını kapatın ve bitene kadar aynı işlemi yapın.
*Ellerinizi sıcaktan korumak için doldurma işleminde mutfak eldiveni kullanın. Eldiven ayrıca kapağı daha sıkı kapatmaya yardımcı oluyor.
Bir yanıt yazın