Patlıcan, kabak ve biberleri az yağ ile fırında pişirerek sağlıklı yemek haline getirmek mümkün hem de kızartma lezzetinde:) Üzerine mis kokulu yaz domatesleriyle hazırlayacağımız sos fırında kızarmış sebzelere ekstra lezzet katacaktır.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 20-25 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
3 orta boy patlıcan
1 tatlı kaşığı tuz
3 orta boy sakız kabağı
2 kapya biber
7-8 sivri biber
1 baş sarımsak
1 büyük kuru soğan
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Sos malzemeleri:
5 orta boy domates
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
Az karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sirke
Yapılışı:
*Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayın ve üzerlerini aşana kadar su ilave edin, 1 tatlı kaşığı tuzu da ekleyip 15 dakika kadar acı suyunun çıkması için bekletin.
*Bu arada kabakları yıkayıp küp şeklinde doğrayın. Kapya biber ve sivri biberleri de yıkayıp çekirdeklerini çıkartın, iri doğrayın.
*Soğanın kabuğunu ayıklayıp iri küpler halinde doğrayın. Sarımsakları ayıklayın.
*Patlıcanları bol suda yıkayın hafifçe sıkarak geniş bir kaba alın. Doğranmış sebzeleri, kekik, pulbiber, tuz ve zeytinyağını ekleyip malzemeleri harmanlayın.
*Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Harmanladığınız malzemeleri tepsiye yayın. 5 dakika önceden 200 derecede ısınmış fırında 20 dakika pişirin, tepsiyi fırından çıkartıp spatula ile ters yüz yapın, 15 dakika daha üzereleri kızarana kadar pişirip yayvan bir servis tabağına alın.
*Sebzeler fırında pişerken domates sosu için;
*Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik küçük küpler halinde doğrayın. Sos tenceresine 1 çorba kaşığı zeytinyağını alın, ince doğranmış 2 diş sarımsağı ekleyip 1-2 dakika soteleyin, sarımsakların yanmamalarına dikkat edin! Doğranmış domatesler, biber salçası, karabiber, tuz ve sirkeyi ekleyip 20 dakika kadar domatesler suyunu çekip koyulaşana kadar pişirin (bu sosu aynı zamanda 7-8 dal fesleğen ekleyerek makarnalarda da kullanabilirsiniz).
*Domates sosunu sebzelerin üzerine alıp ılık veya soğuk olarak servis yapın.
***Arzu ederseniz yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın