Ağustos bizim evde karıncalar gibi çalışma ayı;) Yaz domatesleriyle hazırladığım bu lezzetli sosu kış mevsiminde makarna, çorba ve yemeklerde bol bol kullanıyorum. Sağlıklı ve katkısız sosun yapılışı çok kolay, sadece biraz zaman alıyor ama kışın iyiki yapmışım dedirtecek kadar leziz:)
Malzemeler:
10 kg rio domates, yumurta domates diye de adlandırılan cinsten
8 adet kırmızı kapya biber
1 baş sarımsak, kabukları soyulmuş
1 çorba kaşığı tuz, damak tadınıza göre artırıp eksiltebilirsiniz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
*Domatesleri bol suda yıkayın, kabuklarını soymadan herbirini 4-5 parçaya bölün, rondoda püre haline getirin.
*Kırmızı biberleri de yıkayın, çekirdeklerini çıkartın, iri dilimler halinde kesin ve sarımsaklarla birlikte rondoda püre haline getirin,.
*Püre haline getirdiğiniz domates , biber ve sarımsakları büyük bir tencereye alın, ben iki tencere kullandım.
*Tencereleri ocağa alın ve açık ateşte, önce kapağı kapalı olarak kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca kapakları açın ve orta ateşte ara sıra karıştırarak 2/3 oranına düşene kadar yaklaşık 1,5 saat pişirin, son 5 dakikasında tuzu, karabiberi, pulbiberi ve zeytinyağını ekleyin.
*Bu arada temiz cam kavanozlarınızı hazırda bulundurun, ocağın altını kısık ayara alın ve kepçe yardımıyla kavanozları boğum yerine kadar doldurun, beklemeden kapaklarını sıkıca kapatıp bir mutfak havlusunun üzerine ters çevirin. Tamamen soğuduktan sonra serin ve kapalı dolapta saklayın.
Notlar:
*Kapaklarınız hiç kullanılmamış olmalı! kaynar suda bekletip dezenfekte edin.
*Her kavanozu tek tek doldurup kapağını kapatın ve domates sosu bitene kadar aynı işlemi yapın.
*Ellerinizi sıcaktan korumak için doldurma işleminde mutfak eldiveni kullanın. Eldiven ayrıca kapağı daha sıkı kapatmaya yardımcı oluyor.
Bir yanıt yazın