Tarif defterimden;
Sofra Dergisi için hazırladığım ”Altın Elma Domates” başlıklı 6 lezzetten biri…
Altında kıyır kıyır lezzette tart hamuru, arasında üç peynirli & limon aromalı dolgusu ve üzerindeki rengarenk domateslerle hem sunum, hem de tat olarak davet sofralarına çok yakışan leziz tartı deneyin derim.
Önceden yapabilme kolaylığı olan tart hamurunu bir gün önceden hazırlayıp pişiriyorum, peynirli dolgusunu da karıştırıp buzdolabına alıyorum. Servis esnasında tart tabanına peynirli karışımı doldurup domateslerle süsleyerek hazır hale getiriyorum.
Sofra Dergi fotoğrafçısı sevgili Erkin Ön ve stylingi yapan derginin editörü sevgili Selma Şen ile keyifle yapılan çekimlerden sonra tüm lezzetlerin bir arada olduğu toplu foto tarif sonunda:)
Servis: 25 cm ilk altı çıkarılabilen tart kalıbında
Hazırlama süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 15+15 dakika
Malzemeler:
Tart hamuru için;
1,5 su bardağı un, 190 gr
115 gr tereyağı, küp kesilip buzlukta bekletilmiş
1 orta boy yumurta
2 yemek kaşığı soğuk su
Yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tereyağı, tart kalıbına sürmek için
1 tatlı kaşığı un, tart kalıbına serpmek için
Peynirli dolgu malzemeleri;
200 gr lor
200 gr krem peynir
200 gr keçi peyniri
1 limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Üzerine;
300 gr karışık çeri, şeker, sarı ve mor domatesler
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 er sap fesleğen ve reyhan
Hamurun yapılışı:
*Hamur malzemelerini miksere alın, stand mikseriniz varsa onu kullanın. Hamur toparlanana kadar 30 saniye kadar mikseri orta devirde çalıştırın (el mikseriyle 1 dakika) hamur toparlanınca mikserden alıp elinizle yuvarlak disk haline getirerek streç film ile kaplayıp buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
*25 cm lik altı çıkarılabilen tart kalıbına tereyağını sürüp unu serpin, fazla unu silkeleyin. Dinlenen hamuru iki fırın kağıdı arasında 30 cm çapında açın, üstteki kağıdı alarak hamuru kalıba aktarın, kenarlarını kalıbın yüksekliğinde düzeltin.
*Hamurun üzerine ve yanlarına çatal ile delikler açın (bu işlemi hamur pişerken kabarmaması için yapıyoruz). Kalıbın boyutunda kesilmiş fırın kağıdını hamurun üzerine alın, üzerine ağırlık yapması için 1 su bardağı nohut veya fasulye yerleştirin. Hamurlu kalıbı buzdolabında 1 saat soğutun (buzlukta 30 dakika).
*Hamuru 10 dakika önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin, üzerindeki nohutları ve kağıdı kaldırıp ısıyı 180 dereceye düşürerek kızarana kadar yaklaşık 15 dakika daha pişirin.
*Fırından çıkartıp tamamen soğuması için kenara alın, soğuyunca kalıptan servis tabağına geçirin.
*Peynir dolgu malzemelerini karıştırıp pişirilip tamamen soğuyan tart hamurunun üzerine spatula ile yayın.
*Domatesleri yıkayıp kuruladıktan sonra her birini ikiye kesin, zeytinyağı, tuz, fesleğen ve reyhan yapraklarıyla harmanlayarak peynir dolgusunun üzerine alın.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın