Dream Akademi’ de 4 Haftalık Mutfak Kampı 4-
‘’4 Haftalık Mutfak Kampı’’ 4. gün programında tüm püf noktalarıyla Pizza Hamuru Nasıl Hazırlanır? Tavada Kolay Pizza ve Karamelize Soğan yapılışları vardı. Unutmadan söyleyeyim nutellalı, muzlu ve çilekli pizza bile yaptık🍕🍫🍌🍓👌😋
Şef Fehmi Samancı’nın verdiği aydınlatıcı bilgilerle yine keyifli ve yeni birşeyler daha öğrenmenin mutluluğuyla sertifikalarımızı da alarak 4 haftalık mutfak kampından mezun olduk👩🍳🎓🤗
Tarifleri vermeden önce Fehmi şefin pizza hamuru hakkında verdiği bilgiler doğrultusunda aldığım notları aktarayım;
☑️Pizza hamuru için ihtiyacımız olanlar un, su, maya ,tuz ve bal.
☑️Hamur biraz cıvık ve yapışkan olmalı! Yani makarna hamurunun tam tersi olacak! Makarna hamuru daha sert ve tok bir hamur oluyor (3. hafta makarna yapılışında belirtmiştim).
☑️Glutenin kırılmaması için hamuru çok çırpmıyoruz! Mikserde çok çırparsak hamur lastik gibi olur ve yerken de lastik gibi çekiştirmek zorunda kalırız.
☑️Aslında pide ve pizza hamurları birbirlerine çok benzeyip her ikisi de taş fırında pişiriliyor. Taş ısındığından kısa sürede hamurlar kurumadan gayet kıvamında pişiyor.
☑️Pizza taşınız varsa yarım saat önceden 220 dereceye ayarlanmış fırında ısıtmak gerek! (evde de bu yöntemle pişiriyorum🍕👌).
☑️Pizza hamurunu mayalandırıp açtıktan sonra tepsiye geçirip malzemelerini tepsideyken veya pizza küreğinde eklemek gerekir. Tepside pişirecekseniz tepsiye zeytinyağı sürülmeli!
☑️Bazı pizza hamurlarının altına pişirmeden önce mısır unu serpiliyor (tamamen sizin tercihinize kalmış).
☑️Hamuru açtıktan sonra temel olarak ilk önce domates sos yayılır, mozarella peynir serpiştirilir. Üzerine sucuk, pastırma, karamelize soğan, mantar, patlıcan, renkli biberler, aromalı başka bir çeşit peynir (küflü Konya peyniri kullandık) gibi arzu ettiğiniz malzemeler ilave edebilirsiniz 🌶🍆🍅🧀🍕🥓
☑️Hamuru çok fazla malzemeyle doldurmamak gerekiyor, dilimlediğiniz pizzayı elinize aldığınızda malzemeler dökülmemeli! (Fehmi şef özellikle belirtti).
☑️Karamelize soğan üst malzeme olarak ile çok lezzetli🍕👌😋 deneyin derim (ayrıntılarını tarif sonuna ekledim👇).
1_Pizza Hamuru Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler:
300 ml ılık su
8 gr instant kuru maya
1 tatlı kaşığı bal
450 gr un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı, mayalanma kabına sürmek için
Yapılışı:
*Ilık su, maya ve balı karıştırıp üzerini streç film ile kapatarak 10 dakika maya ve bal çözülüp kabarcıklar oluşana kadar bekletin.
*Unu derin bir kaba eleyin, içine tuzu ekleyip ortasına çukur açın (stand mikseriniz varsa onun kabını kullanın) . Mayalı ve ballı suyu karıştırarak una ekleyin. Hamur karıştırma aparatını takarak hamur toparlanana kadar karıştırın (stand mikseriniz yoksa hamur toparlanana kadar elinizde yoğurun).
*Elinizi una bulayarak hamuru elde yuvarlayın, mayalandıracağınız kaba 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı sürüp hamuru kaba alın. Üzerini streç film ile kapatıp üzerini temiz bir
mutfak havlusuyla kaplayarak ılık bir yerde hamur iki katına ulaşana kadar mayalandırın (yaklaşık 50 dakika).
*Mayalanan hamurun ortasına yumruğunuzla basarak havasını çıkartın. Hamuru 4 parçaya ayırıp her birini yuvarlayarak un serpilmiş tezgahta merdane yardımıyla yarım cm inceliğe gelene kadar açın (tercihinize göre daha kalın olacak şekilde de açabilirsiniz). Bu arada mayalanan hamur yumuşak olduğundan merdaneye yapışmaması için hamurun üzerine un serperek açın.
*Kenarlarına 1 cm kadar yükseklik bırakın (bu şekilde malzemeler taşmayacaktır).
*Açtığınız hamuru pişireceğiniz tepsiye alın (tepsiye önceden 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı sürün), 1 kepçe kadar domates sosunu ortadan başlayarak çok fazla kenara gelmeyecek gibi kaşık yardımıyla yayın (domates sosunun tarifi aşağıda👇). Bir avuç dolusu küp doğranmış mozarella peynirini hamurun üzerine serpin.
*Arzu ettiğiniz 2-3 malzemeyi de ekleyip üzerlerine 1 er tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirin.
*190 derecede 15 dakika önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 12-15 dakika pişirin🍕🍕🍕
Not:
Pizza taşı kullanacaksanız pizza küreğine mısır unu veya un serpin, hamuru yerleştirdikten sonra malzemeleri ilave edin (mısır unu veya un kayganlık sağlayacağından kürekle pizza taşına kaydırmak kolay olacaktır! evde yaptığımda yaşadığım tecrübelerden😉).
☑️Tavada da gayet lezzetli pizzalar yapabilirsiniz. Fehmi şefin önerisi elinizde varsa döküm tava kullanın, yoksa teflon tavada da aynı şekilde pişirebilirsiniz🍳🍕
☑️Tavada pizza yaparken peynir gibi kolay eriyecek ve pişmiş malzemeler tercih edin🍅🧀
☑️Aynı hamuru tavada sade olarak pişirip içine istediğiniz malzemeleri ekleyerek dürüm de yapabilirsiniz. Yani tek bir hamurla farklı lezzetlerde pide, pizza ve dürüm gibi lezzetler yaratmak mümkün🍳🌯👌😋
*Yukarıda verdiğim hamur ölçüsünün 1/4 ünü tavaya sığacak boyutta açın.
*Tavaya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı sürüp tavayı ısıtın. Hamuru tavaya alıp orta ısıda bir tarafını kızarana kadar pişirin. Öbür tarafını çevirdiğinizde pişen tarafının üzerine 1 çorba kaşığı domates sosundan, bir avuç mozarella peynir, zeytin, karabiber, dilim mozarella peyniri ve mısır ekleyin. Alt tarafı pişerken üstteki peynirler de eriyecektir.
*Pişen pizzayı servis tabağına geçirip ince dilimlenmiş roka ve fesleğen yapraklarıyla süsleyin🍕🍃🍕🍃🍕🍃
3_Fırınlanmış Domates Sosu nasıl Yapılır?
Mutfak kampı 3. haftasında ravioli için hazırlamıştık. Sosu pişirdikten sonra küçük kavanozlara alıp kapaklarını sıkıca kapatarak buzdolabında 1 ay kadar saklayabilirsiniz. Ravioli, pizza, ve çeşitli makarnalarda kullanabileceğiniz bu leziz sosun tarifini bir yere not alın derim.
Malzemeler:
1,5 kg domates (etli olanlardan seçin)
60 ml zeytinyağı
8 diş sarımsak, kabukları soyulup hafifçe ezilmiş
6 dal taze kekik
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı pul biber, arzu ederseniz
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
*Domatesleri yıkayıp her birini dörde bölün, çekirdekli iç bölümlerini keserek derin bir kap üzerine koyduğunuz süzgeçe alın (domatesin çekirdekli bölümleri çok ekşi ve asidik olup sosun lezzetini bozduğundan kullanmıyoruz! süzülen suyu daha sonra pişen etli bölümlerle karıştıracağız).
*Domateslerin etli bölümlerini tek sıra halinde fırın tepsisine yerleştirin. Zeytinyağı, sarımsak, kekik dalları, toz şeker, karabiber, pul biber ve tuzu üzerlerine serpiştirip 200 derece önceden ısıtılmış fırında domatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 35-45 dakika pişirin.
*Fırından çıkardığınız domateslerin kabuklarını soyup, sarımsaklarla birlikte blendırda püre haline getirin. Diğer tarafta çekirdekli bölümlerin sadece süzülen suyunu püre haline getirdiğiniz domates sosuna ekleyip karıştırın ve birlikte 10 dakika kadar daha pişirin🍅🍅🍅
4_Karamelize Soğan Nasıl Yapılır?
Karamelize soğanı pizza haricinde hamburger ve çeşitli sandviçler için hazırlayabilirsiniz🌯👌😋
Malzemeler:
2 adet büyük boy kuru soğan, jülyen doğranmış
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam tuz
Yapılışı:
*Tavaya yağları alıp tereyağı eriyince soğanları ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak kahverengileşene kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
5_Nutellalı Muzlu Çilekli Pizza
Mutfak kampında finali bu leziz pizza ile yaptık🍕🍫🍌🍓
Hatta geçen aylardaki Almanya seyahatimizde Hachenburg’da bir restoranda incecik açılmış hamurun üzerinde ananas ve elma dilimleriyle yapılmış pizzaya benzeyen bu lezzeti çok beğenmiştik.
Sizler de evde yukarıda ölçüsünü verdiğim pizza hamurunun 1/4 ile yemek sonrası tatlısını kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
*Hamuru incecik açıp yağlanmış tepsiye alın.
*Tepsiyi 190 derecede 15 dakika önceden ısıtılmış fırına verin. Hamurun üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
*Pizza hamuru pişerken bu arada 1 muzu ince dilimleyin, 7-8 adet çileği yıkayıp kurulayarak ince dilimlere ayırın.
*Pişen pizza hamurunu fırından alarak sıcakken üzerine nutella sürüp muz ve çilek dilimleriyle süsleyin🍕🍫🍌🍓
Herkes kolaylıkla yapabilsin diye uzun uzun yazdım🤗Yine de sormak istediğiniz birşeyler olursa aşağıdaki mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.
Afiyetle sevgiyle kalmanız dileğiyle…
mujgan@chezmaman.com.tr
Bir yanıt yazın