





Dream Akademi’de Şef Ali Ronay ile keyifle geçirdiğimiz etkinlikte benim de çok sevdiğim İspanyol yemeklerini deneyimledik.
Defalarca seyahat ettiğim İspanya’da ağırlıklı olarak deniz ürünleriyle yapılan yemekler ve tapas diye adlandırdıkları çeşitli malzemelerden hazırlanan minik atıştırmalıklar ilk sıralarda yer alır.
Bask bölgesindeki San Sebastian’a özgü pincho (pintxo) barlarda sıra sıra şölen gibi atıştırmalıklar ve dünyaca meşhur burnt cheesecake’in (yanmış peynirli kek) orjinalinin yapıldığı Lavinia Bar ve İspanyol yemek ve mutfak kültürüyle ilgili seyahat notlarımda yazmam gereken o kadar çok şey var ki…
Başta şef Ali Ronay olmak üzere şef Kübra Altuntaş, Sedef Kargı ve her aşamada yardımımıza koşan Selma hanım ve isimlerini bilmediğim emeği geçen herkese teşekkürlerimle🙏🤗
**Akşam 19:00 gibi başlayan etkinlikte Ali şef herkesin aç olduğıunu düşünerek baget ekmeklerle nefis bir iştah açıcı hazırlayıp ikram etti. Halen tadı damağımda olan sarımsaklı bagetlerin nasıl yapıldığını tariflerin sonuna ekliyorum.
1-Kuşkonmaz Salatası
Malzemeler:
6 adet kuşkonmaz
250 gr kırmızı damarlı kuzu kulağı
50 gr frisee (bir çeşit yeşillik)
20 ml beyaz şarap sirkesi
20 ml zeytinyağı
10 gr dijon hardal
2 adet bıldırcın yumurtası
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
*Kuşkonmazların kök bölümündeki sert taraflarını kesin. Kaynar suda 15-20 saniye pişirdikten sonra buz dolu bir kaba alın (bu işlemi kuşkonmazların yeşil rengini kaybetmemesi için yapıyoruz). Tamamen soğuduktan sonra süzgeçe alın.
*Zeytinyağı, dijon hardal ve beyaz şarap sirkesini derin bir karıştırma kabına alıp karıştırın (cam kavonaza alıp kapağını sıkıca kapatarak çalkalamak evde uyguladığım en pratik yöntem).
*Yeşillikleri ve kuşkonması sosa bulayıp servis tabağına geçirin.
*1 yemek kaşığı zeytinyağında pişirilmiş bıldırcın yumurtalarıyla servis edin.
Not: Beyaz şarap sirkesi yerine herhangi bir sirke kullanabilirsiniz.
2-Deniz Mahsulleri Tabağı
Etkinlikte kalabalık olduğumuzdan Ali şefin epey fazla miktarda yaptığı deniz mahsulleri tabağını aşağıda 4 kişi için hazırlayabileceğiniz ölçülerde veriyorum.
Malzemeler:
1 çay bardağı zeytinyağı
6 adet arpacık soğan, kabukları soyulup her biri dört parçaya bölünmüş
8 adet kum midyesi
8 adet kara midye
100 ml beyaz şarap
1 adet levrek fileto, 3 er cm lik şeritler halinde doğranmış ve derili
4 adet jumbo karides, kabuksuz kuyruklu kafalı
2 diş sarımsak, ince doğranmış
6-7 sap maydanoz, yıkanıp incecik doğranmış
10 sap frenk soğanı, yıkanıp incecik doğranmış
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Yapılışı:
*Zeytinyağının 1/4 ünü geniş bir tavaya alıp ocağı açık ateşe ayarlayın. Yağ ısınınca arpacık soğanları ilave edip soteleyin. Midyeleri üzerine alıp 1 dakika sonra şarabı dökün ve tavanın kapağı kapalı olarak 3-4 dakika pişirin. Bu süre sonunda kapağı açın, midyelerin ağızlarının tam açılmış olduklarından emin olun. Midyeleri kenara alın.
*Aynı tavada levreğin derili kısmı tavanın içine gelecek şekilde derisi kızarana kadar pişirip diğer tarafını da 2 dakika daha pişirerek kenara alın (bu arada tavada yağ azaldıkça azar azar ekleyin).
*Karidesleri de sarımsaklarla birlikte aynı tavada pişirin.
*Pişen tüm deniz ürünlerini tavaya alıp üzerlerine tuz, karabiber, maydanoz ve frenk soğanlarını serpin.
3-Patates Bravas
Aslında bildiğimiz patates tavası gibi ama patatesler küp küp doğranıp üzerine fırınlanmış domates sos ile servis ediliyor. İspanya’da tapas ve pincho barlarda genelde bira ile servis edilen bu lezzeti deneyin derim.
Patates Bravas’a sos olarak ekleyeceğimiz domates sosunun benzer bir tarifini daha önce katıldığım, Fehmi şef ile yaptığımız etkinlikte hazırlayıp tarifi buradan paylaşmıştım, çok lezzetli olan bu sosu makarna ve pizzalarda da kullanabilirsiniz.
Domates sos için malzemeler:
1 kg domates
3 diş sarımsak
4-5 sap taze kekik
2-3 sap taze biberiye
1 er çay kaşığı tuz ve taze çekilmiş karabiber
1 silme yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
*Domatesleri dörde bölüp fırın tepsisine tek sıra halinde yerleştirin. Diğer malzemeleri üzerlerine alarak fırın tepsisini önce fırın kağıdı, sonra folyo ile sıkıca kaplayıp 5 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Üzerini açarak 10 dakika daha pişirdikten sonra blendırdan geçirip püre haline getirin.
Patates için:
2 adet kumpirlik iri boy patates
100 gr parmesan peyniri, rendelenmiş
2 su bardağı kızartmalık sıvı yağ
Tuz, karabiber
Yapılışı:
*Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın, su dolu kaba alarak nişastalarının çıkması için 10 dakika kadar beklettikten sonra sudan geçirip temiz bir mutfak havlusuna alarak tamamen kurumalarını sağlayın.
*Derin bir kızartma tenceresine yağı alıp açık ateşte ısındıktan sonra patatesleri ekleyip kızartın.
*Kızaran patatesleri kağıt mutfak havlusunun üzerine alıp daha sonra servis kasesine geçirin, tuz ve karabiber ile tatlandırın, üzerlerine domates sosundan 1 su bardağı kadar döküp parmesan peyniri serpin. 1 yemek kaşığı kadar frenk soğanı veya maydanoz ile süsleyerek sıcak olarak servis edin.
**Sarımsaklı Domatesli Bagetler
*Baget ekmeği dörde bölüp her bir parçayı uzunlamasına ikiye kesin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirip maldon tuz serperek fırında kızartın.
*Fırından aldıktan sonra sıcakken üzerlerine önce sarımsak, sonra ikiye bölünmüş domatesi iyice bastırarak sürün.
*Şu anda yazarken bile ağzımı sulandıran bu basit ama çok lezzetli ekmeği denediğinizde yorum bırakırsanız sevinirim🤗
Aşağıdaki fotoğraftaki mantar soteye servis esnasında eklenen yumurta sarısı pişirilmeden konuluyor (şefin ikramlarından).
İspanyol lezzetleri olup da burnt cheesecake olmaz mı 😉 Şefin sürpriz ikramı olan bu lezzetli kek ile keyifle geçen gecenin sonuna geldik 🙂
Afiyetle sevgiyle kalmanız dileğiyle…






birbirinden kaliteli lezzetler mükemmelsiniz..
Çok teşekkürler, sağolun🙏