Geçen hafta yılbaşı yemekleri workshopu için davet edildiğim Dream Akademi, İstanbul Beşiktaş Dikilitaş’ta bir plazanın girişinde yeme- içme sektöründe kurumsal eğitim programları ve her ay amatör mutfak atölyelerinde farklı dünya mutfaklarını, yeni tarifleri ve pişirme tekniklerini öğrenmek isteyen mutfak meraklılarını ağırladıkları çok şık bir okul.
Akademiye girdiğim andan itibaren tertemiz ferah ve çok geniş alana yayılmış, profesyoneller ve amatörler için ayrı ayrı bölümleri olan okulu Direktör Özlem Uzun ve Eğitim yöneticisi Sedef Kargı eşliğinde daha önce ziyaret etme şansım olup Eğitmen Şef Fehmi Samancı’dan ızgarada et pişirme teknikleriyle ilgili çok faydalı bilgiler öğrenmiştik.
İkinci defa katıldığım mutfak atölyesinin ferah, donanımlı ekipmanları ve herkesin rahat çalışabileceği bölümleriyle hazırlanmış ve profesyonel eğitimciler eşliğinde yeni birşeyler öğrenirken vaktin su gibi geçtiğini belirtmeliyim.
Şef Hüseyin Ceylan deniz ürünleriyle Paella yaptı. Haşhaş ve Susamla Kaplanmış Orkinos, yanında Kuş Otu Salatasını Asistan şef Kübra Nur Altıntaş ve mutfaktaki görevlilerin destekleriyle uygulamalı olarak pişirip afiyetle yedik 🙂
Her biri çok lezzetli olup, evde de kolaylıkla yapabileceğimiz yemeklerin tarifleri şöyle;
Haşhaş Ve Susamla Kaplanmış Orkinos
Hüseyin Şef orkinos yerine aynı yöntemle bonfile ile yapabileceğimizi söyledi.
Hazırlama süresi: 5 dakika
Pişirme süresi: 6-7 dakika
Malzemeler:
100 gr haşhaş
100 gr susam
150 gr orkinos balığı, fileto🐟🐟
15 gr soya sos
Karabiber
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak, kabuğuyla ezilmiş
Yapılışı:
*Haşhaş ve susamı bir kasede karıştırın.
*Orkinosu tuz ve karabiberle baharatlandırın, susam-haşhaş karışımına bulayın.
*Zeytinyağını tavaya alın ve ocağı orta ısıya ayarlayın. Sarımsağı ekleyin, tava yeterli ısıya gelince orkinosu ilave edip dışı kabuk olana kadar her tarafını çevirerek pişirin.
*Ilınınca dilimlere ayırıp soya sosu ve kuş otu salatası ile servis edin.
Not:
*Kuş otunu Beykoz’da Cumartesi günleri kurulan pazardan alıyorlarmış.
Bol narenciyeli leziz salata, Kuş Otu yerine bebek roka veya ıspanak ile de yapılabilir.
Servis: 2 kişilik
Hazırlama süresi: 10-15 dakika
Malzemeler:
150 gr kuş otu🍃🍃🍃
1 adet yeşil elma🍏
1 adet portakal🍊
1 adet greyfurt🍊
100 gr sarı-kırmızı çeri domates🍅
2 adet minik kırmızı turp
1 tatlı kaşığı hardal
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
*Kuş otunu bol suda yıkayıp iyice kurulayın.
*Elma, portakal, greyfurt, domates ve kırmızı turpları doğrayın. Kuş otu ile karıştırın.
*Hardal, zeytinyağı, Tuz ve karabiber ile sos yaparak salataya ekleyin ve karıştırın.
Paella
Hüseyin Şef paellayı yaparken video çekimleriyle izledik. Bize hazırladığı paella yaklaşık 10 -12 porsiyondu.
Aşağıdaki ölçüler iki kişilik, ayrıntılar için videolara bakabilirsiniz.
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak, ezilmiş
1 adet kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 tutam safran
200 gr pirinç
1 çorba kaşığı susam
500 ml tavuk suyu
50 gr ahtapot
50 gr karides
50 gr kalamar
50 gr haşlanıp dilimlenmiş tavuk göğüs
10 adet midye içi
10 adet kabuklu midye
50 gr bezelye
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 şer dal maydaoz, taze fesleğen yaprağı
Yapılışı:
*Zeytinyağında soğan ve sarımsakları soteleyin, safranı ekleyin. Pirinci ve susamı ilave edip, biraz kavurun.
*Tavuk suyunu da ekleyip, sırasıyla ahtapot, karides, kalamar, tavuk göğüs, midye içi, kabuklu midye, bezelye, tereyağı, tuz ve karabiberi ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar tavanın kapağı kapalı olarak pişirin. Üzerine maydanoz ve fesleğen yapraklarını serpiştirin.
*15 dakika kadar demlendirdikten sonra servis edin.
Afiyetle…
Mukaddes der ki
Müjğan hanım hem gözüm hem ruhum doydu bu güzel tarifler için ayrıca teşekkürler
Chez Maman der ki
Asıl ben çok teşekkür ederim beğenileriniz için 🙂
Sevgilerimle…