2015 yılında yazmaya başladığım bloğumda bu lezzetle birlikte 500 tarif oldu🥰❤️Her biri defalarca denediğim tatlıdan tuzluya, reçelden sağlıklı atıştırmalıklara, doğanın bize mevsiminde sunduğu sebze ve meyvelerle, zaman zaman tarif defterimden, bazen yeni keşfettiklerimi, bazen de farklı kültürlerden lezzetleri paylaştım sizlerle🤗
Büyüklerimden öğrendiklerimin de gönlümde ayrı bir yeri var elbette🙏❤️
Anne lezzetleri nesillerden nesillere geçsin, unutulmasın diye tüm gayretim…
Tariflerimin anlaşılır olması için yapılış aşamalarını da paylaşmaya ve ayrıntılı yazmaya özen gösterdiğim ve çok güzel geri dönüşler aldığım bloğum sizlerle birlikte büyümeye devam ediyor:) Her birinize ayrı ayrı teşekkürlerimle🙏🥰❤️
Bizim evde en sevilen elmalı lezzetlerden biri olan 500. tarifime ve ayrıntılarına bakalım birlikte;
Elmaya çok yakışan tarçın ve cevizli yumuşacık kekin içinde tereyağı yerine krema var. Kremanın ipeksi hali keke o kadar güzel yansıyor ki damakta bıraktığı nefis tadıyla elmalı lezzetleri sevenlerin favorisi olacağı kesin…
Servis: 24 cm lik kelepçeli kalıpta
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 50 – 55 dakika
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıbı yağlamak için
4 yumurta
200 gr toz şeker
250 ml krema
200 gr un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
5 adet elma, fuji cinsi olanlardan
70 gr ceviz içi
1 yemek kaşığı esmer şeker
Üzerine:
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
*Yumurta ve kremayı yarım saat önceden oda ısısına çıkartın.
*Kek kalıbının tabanını fırın kağıdı ile kaplayıp yanlarına tereyağı sürün.
*Un, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı harmanlayıp eleyin (ön hazırlıklar işimizi kolaylaştıracaktır).
*Elmaların iki adetinin kabuklarını soyup minik küpler halinde doğrayın.
*Yumurtaları ve şekeri derin bir kaba alarak mikserin yüksek deviri ile kremamsı olana kadar yaklaşık 5 dakika çırpın. Kremayı ilave ederek 2 dakika daha mikserin düşük deviri ile çırpın. Bu aşamadan itibaren mikser kullanmıyoruz, unlu karışımı yumurtalı karışıma ekleyip spatula ile homojen kıvama gelene kadar karıştırın. Minik küpler halinde doğranmış elmaları ve iri kıyılmış cevizleri de ilave ederek karıştırdıktan sonra kalıba aktarın.
*Fırın ısısını 170 derece ayarlayın. Kalan üç elmanın kabuklarını soyarak ince dilimleyin, kek hamurunun üzerini kaplayacak gibi yerleştirin. Bir yemek kaşığı esmer şekeri elmaların üzerine serperek ısınmış fırında 50 – 55 dakika pişirin. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir, gerekirse fırın ısını 160 derece ısıya düşürerek 5 dakika daha pişirin.
*Keki fırından çıkardıktan sonra tamamen soğuyunca üzerine pudra şekeri ve tarçını karıştırarak serpin.
Kısa notlar:
*Sulu ve kendine has aroması olan Fuji cinsi elmalardan bulabilirseniz kekin lezzeti kat kat artacaktır.
*Kek pişerken ısı kaybı olmaması ve kekin kabarması için ilk 30 dakika fırının kapağını açmayın.
*Fırın ısıları markalara göre farklılık gösterdiğinden kek pişirdiğiniz ısıya ayarlayın.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla evde kalın…
Pelin Akman der ki
Çok güzel bir kek oldu. Ellerinize sağlık.
Chez Maman der ki
Beğenmenize mutlu oldum:)
Ellerinize sağlık, afiyetler olsun….
Sevgilerimle:)