Annemin tarif defterinden;
Çocukluğumda annemin yaptığı ve daha sonraları püf noktalarıyla bana öğrettiği kıymetli tariflerimden biridir. Bol elma dolgulu, incecik hamuru sanki elmalı harca kabuk görevi yapıyormuş gibi kıyır kıyır ve yerken ağızda dağılan bir lezzet. Hamurunda şeker olmadığından tuzlu poğaça olarak da yapabilirsin diye önermesi halen aklımdadır.
Belki 40 yıllık bir tarif ama her bilgisayar başına geçtiğimde daha sonra diye ertelediğim tadını bilen yakınlarımın defalarca yazmamı istemesine rağmen bir türlü paylaşmaya hazır hissetmediğim ama evde sıklıkla yaptığım poğaçanın tarifini vermek bugüne kısmetmiş.
Blogda ilk defa defterimde onun yazdırdığı halini de paylaşıyorum buradan…
Temel tarifi bozmadan hamuruna margarin yerine tereyağı, elmalı harca beyaz şeker yerine karamelamsı tadıyla lezzetini artırdığından esmer şeker kullanıyorum ama arzu ederseniz annemin tarifindeki gibi beyaz şekerle yapabilirsiniz.
Bu arada yumurtayı yazmayı unuttuğumu zannetmeyin, tarifte yumurta yok!
**Tarifi deneyen bir çok arkadaşım tarafından çok beğenilen, hatta yıllar evvel Paul Pastanesi’nin menüsünde yer alan leziz poğaçayı yaptığınızda fotoğraflarını gönderirseniz Sizden Gelenler bölümünde keyifle yayınlarım 🙂
Elmalı Poğaçaların YouTube videosuna buradan ulaşabilirsiniz.
Servis: 16 poğaça
Hazırlama süresi: 20 + 20 dakika
Pişirme Süresi: 15-18 dakika
Malzemeler:
İç harcı;
4 adet büyük boy elma
4 yemek kaşığı esmer şeker
1 silme yemek kaşığı tarçın
50 gr ceviz içi, iri parçalara ayrılmış
Hamuru;
125 gr tereyağı eritilmiş
1 çay bardağı yoğurt, 100 gr
1 çay bardağı sıvı yağ, 80 ml
3,5 su bardağı un, yaklaşık 440 gr
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Piştikten sonra üzerine serpmek için;
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
*Elmaları rendenin iri tarafıyla rendeleyip tencereye alın, esmer şekeri ekleyip orta ateşte elmalar sularını salıp tamamen çekinceye kadar tencerenin kapağı açık olarak ara sıra karıştırarak pişirin.
*Ocağı kapattıktan sonra tarçın ve cevizleri ilave edin, elmalı harcı soğuması için bir tabağa alın ve kenarda bekletin.
*Erimiş tereyağını yoğurma kabına alın, yoğurt ve sıvı yağı ilave ederek karıştırın.
*Unun üç bardağı, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek harmanlayın, unlu karışımı sıvı malzemeye eklerken bir yandan hamur toparlanana kadar yoğurun, ihtiyaç duyarsanı yarım bardak unu da kontrollü olarak ekleyin. (burada dikkat etmeniz gereken şey hamur toparlandıktan sonra yoğurmaya devam etmeyin). Hamur pürtüklü olacaktır, endişelenmeyin, bu arada hamur ele yapışmayan yumuşak kıvamda olmalı!
*Hamuru iki eşit bezeye ayırın. İlk bezeyi yağlı kağıt veya slikon mat üzerinde merdane ile 30 cm çapında açın. Açarken hamur parçalanmaya başlarsa elinizle düzelterek birleştirin.
*Fotoğraftaki gibi 8 eşit parçaya ayırın ve geniş yerlerine elmalı harcın yarısını pay edin ve gevşek olacak şekilde rulo yapın, kenarlarını hafifçe bastırarak kapatın.
*Diğer bezeye de aynı işlemi uygulayın.
*Poğaçaları fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı yerleştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri pembeleşene kadar yaklaşık 20 dakika pişirin (daha fazla kıyır kıyır olsun isterseniz 20. dakikadan sonra fırının derecesini 150-160 dereceye düşürerek 10 dakika daha pişirebilirsiniz). Fırın ısıları markalara göre farklılık gösterdiğinden kurabiye pişirdiğiniz ayarı kullanın.
*Fırından aldıktan sonra üzerlerine pudra şekeri ve tarçın serpin.
*Ilık olarak servis edin.
Yeni yılın öncelikle ülkemiz için huzur getirmesi dileğiyle afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Elmalı harcı tamamen soğuduktan sonra kullanın.
*Poğaçaları hazırlayıp fırınlamadan önce yağlı kağıt üzerinde tek sıra halinde dondurucuda tamamen donana kadar bekletip, daha sonra kilitli poşetlerde saklayabilirsiniz. Çözülmelerini beklemeden 5 dakika önceden ısıtılmış fırında çay demlenene kadar pişen sıcacık mis gibi elmalı, tarçınlı ev yapımı poğaçalara kimse hayır demez değil mi;)
*Eğer peynirli yaparsanız hamuruna vanilya yerine 1 çay kaşığı tuz ekleyin.
Gönül der ki
Elmalı poğaça tarifinizi yaptım.ailece çok beğendik.2 yaşındaki kızım da dahil.leZzetli bir tarif kıyır kıyır 👍.acaba bu hamur ile kuruyemişli de yapabilir miyiz? Fındık fıstık kayısı incir vs .uyar mı acaba.tşkler
Chez Maman der ki
Öncelikle 2 yaşındaki minik kızınız da dahil tüm ailenin beğenmesine çok mutlu oldum 🙂 kuru yemişle birlikte kayısı, incir gibi kuru meyveler, hatta az şekerli ayva reçeli ile yapabilirsiniz. Denediğinizde yorumlarınızı bekliyorum. Sevgilerimle…
Filiz Erkan der ki
Şimdi şu saatte (14.05.2017/ 00.25) tadına baktık ve çok beğendik👍 Kıyır kıyır nefis bir kurabiyem oldu sayende😉😋 sürekli yapılacaklar arasına girdi, kesin… sevgiler canım❤️
Chez Maman der ki
Annem hayatta olsaydı tariflerinin denenip beğenilmesine eminim çok mutlu olurdu🙏
Afiyetler olsun Filizcim😍İstanbuldan sevgiler♥️
serap der ki
muhtesem bir tarif, yağar yapmaz yarısını yedik, hamuru cok güzel, yapması çok basit.her misafirim geldiğinde yapıyorum.
Chez Maman der ki
Deneyip beğenmenize çok sevindim:)afiyetler olsun, sevgilerimle🤗
deniznur der ki
bayıldım çok nefis oldu iyiki varsınız
Chez Maman der ki
Beğenmenize memnun oldum, iyi ki sizler de varsınız, sevgiler🤗
Asli der ki
Bu kadar mi harika bir tarif olur, ellerinize saglik, hic hamur isi yapmamis biri olarak bu kadar mi guzel tutturdum,sayenizde,cok cok tesekkurler ❤
Chez Maman der ki
İlk defa yapıp da tutturmanıza ve beğenmenize çok sevindim❤️
Ellerinize sağlık…
Sevgilerimle🤗❤️