Mis gibi tarçın kokulu, ılık bir dilim elmalı turtayı çay veya kahvenizi yudumlarken hayal edin 😉
Bu lezzetle tanışmamın hikayesi, geçen ay evdeki kediciğimiz Köpük’ün ameliyat sonrası kontrole gittiğimiz veteriner kliniğinde ismini bilmediğim, hayvan dostu bir hanımefendinin sıcacık turtayı oraya getirmesiyle başladı.
Yerken ağızda dağılan ve yumuşacık, hamuru ince, elması bol miktarda kullanılmış leziz mi leziz turtanın tadı damağımda kalmıştı. Tarifini istediğimde göz kararı yaptığını ama yaklaşık ölçüleri yazıp oraya bırakacağı sözünü vermişti. Bir kaç gün sonra tekrar kontrole gittiğimizde tarifi yazıp oradaki görevlilere bana iletilmek üzere bırakmış. Son zamanlarda favorimiz olan bu lezzetli turtayı yapmama vesile olduğu için kendisine buradan da teşekkür ediyorum 🙂
Deneyip tarif defterlerinizde yerini almasını arzu ettiğim elmalı turtamızın kendi yorumumla ve ölçüleri netleştirerek hazırladığım tarifine geçelim…
Servis: 25 cm çapında yuvarlak turta kalıbı
Hazırlama süresi: 20 + 30 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
Malzemeler:
Hamur malzemesi;
200 gr lık su bardağı ölçüsü ile;
1 orta boy yumurta
125 gr tereyağı, eritilip oda ısısında bekletilmiş
2 çorba kaşığı yoğurt
2,5 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu, 5 gr
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıba sürmek için
İç malzemesi;
6 adet sert sulu elma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı ceviz içi, iri parçalara ayrılmış
Piştikten sonra üzerine serpmek için;
1 çorba kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
*Öncelikle elmalı harcı hazırlayın.
*Elmaların kabuklarını soyup rendenin iri tarafıyla rendeleyin, geniş bir tencereye alın, şekeri ilave edip orta ateşte elmalar suyunu tamamen çekinceye kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
*Ocağı kapattıktan sonra tereyağı, tarçın ve cevizleri ekleyip karıştırın. Soğuması için kenara alın.
*Hamuru için geniş bir yoğurma kabına yumurta ve toz şekeri alın el çırpıcısıyla karıştırın.
*Tereyağı ve yoğurdu ilave edip homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
*Un, kabartma tozu ve vanilyayı harmanlayıp eleyerek sıvı karışıma yavaş yavaş eklerken, yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
*Hamurun üzerini strech film ile kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.
*Bu arada kalıbın her tarafına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün ve hazırda bekletin.
*Dinlenen hamurun 2/3 nü merdaneyle kalıbın genişliğinden 2-3 cm daha fazla açın ve kalıba yerleştirin, kenarlarını yükseltin.
*Soğuyan elmalı harcı hamura yerleştirin, üzerini düzeltin.
*Kalan hamuru 3 mm inceliğinde merdaneyle açın, kurabiye kalıplarıyla istediğiniz şekilde kesin ve elmalı harcın üzerine yerleştirin.
*5 dakika önceden 175 derecede ısıttığınız fırında 35-40 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
*Sıcakken üzerine pudra şekeri ve tarçın serpin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
tuğba der ki
Bu tarifi de Pişmeye hazır hale getirip derin dondurucuda saklamamızın bi sakıncası var mı acaba?
Chez Maman der ki
Kurabiyelerde pişmeye hazır halde buzlukta saklıyorum. Sonuçta fırın tepsisinde pişiyor.
Bu tarifte denemedim ama yapacaksanız buzluktan çıkardıktan sonra tamamen oda sıcaklığına gelmeli veya çelik, teflon gibi kaplar kullanılmalı.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.