Erik, arpacık soğan, köfte ve sarmısak ile lezzetli, kolay bir fırın yemeği;
Hafif ekşimsi lezzetleri seviyorsanız en az bir kez deneyin derim.
Yanında bulgur pilavı ve mevsim salatasıyla davet yemeği olarak yapılabilir.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 20-25 dakika
Pişirme süresi: 1 saat
Yarım kilo orta yağlı köftelik kıyma; Kasabınızdan 400 gr dana,100 gr kuzu etinden hazırlamasını isteyin.
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
7-8 dal maydanoz, yıkanıp incecik doğranmış
16-18 adet yeşil papaz erik, sert olanlardan seçin, yıkanmış
12 adet arpacık soğan, büyük olanlardan, kabukları soyulup yıkanmış
1 baş sarmısak, kabukları soyulup bütün bırakılmış
2 büyük boy domates
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı:
*Geniş bir kaba kıyma, kimyon, karabiber, tuz, pulbiber ve maydanozu alın, yoğurun, eriklerin büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlayın.
*Geniş ve yayvan bir fırın tepsisine köfte, erik, soğan ve sarmısakları tek sıra olarak yerleştirin.
*Üzerinin sosu için domatesleri rondoda püre yapın, salçayı ve nar ekşisini ekleyin, karıştırın. Köfteli malzemenin üzerine dökün, kekikleri serpin.
*Tepsiyi hava almayacak şekilde fırın kağıdı ve alüminyum folyo ile kaplayın. 200 derecede 5 dakika önceden ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Folyo ve fırın kağıdını çıkardıktan sonra fırını 180 dereceye ayarlayın ve üzerleri kızarana kadar 10-15 dakika pişirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Folyoyu açtıktan sonra suyu bitmişse 1 çay bardağı sıcak su ekleyip sonra üzerlerinin kızarması için fırına verin.
*Köftelik kıymanın yağı yeterli, ayrıca yağ eklemeye gerek kalmıyor.
*Erik çok ekşi ise nak ekşisinin miktarını azaltabilirsiniz.
*Tuz miktarını minimum ölçüde veriyorum, damak tadınıza göre ayarlayın.
*Karabiberi tane alıp öğütücüde taze çekilmiş kullanmak yemeğin lezzetini artırıyor.
buket cengiz der ki
Çok farklı bir lezzet.Anadolu’da yapanlar vardır ama benim için yeni bir deneyim olacak.Yaşasın yeşil erikler..Ellerine sağlık canım
Chez Maman der ki
Evet Buketciğim denemeye değer farklı bir lezzet. Güzel yorumların için teşekkür ederim 🙂