Tarif defterimden;
Erişteli Graten, kabak mevsimi bitmeden sebze yemeyenlere bile içinde ne olduğunu söylemeden beğendirebileceğiniz lezzetli bir fırın yemeği.
Yanında yeşil salata ve cacıkla sağlıklı ana öğün olarak servis yapabilirsiniz.
Servis: Büyük boy kare borcam, 28*28 cm
Hazırlama süresi: 25-30 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
200 gramlık su bardağı ölçüsüyle;
1 paket kare erişte, 500 gr
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı sıvı yağ
3 orta boy sakız kabak
1 orta boy kuru soğan
8-9 adet kurutulmuş domates
1 demet dereotu
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar veya İzmir tulum peyniri
1 tatlı kaşığı tereyağı, fırın kabına sürmek için
Sosu için:
4 yumurta
1,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı karbonat
Üzerine:
Haşhaş tohumu
3 çorba kaşığı rendelenmiş eski kaşar veya İzmir tulum peyniri
Yapılışı:
*Derin bir makarna tenceresinde 3 litre suyu kaynatıp 1 tatlı kaşığı tuz ve erişteleri ekleyin. 6-7 dakika haşlayın ve süzdükten sonra tekrar tencereye alın. Erişteler sıcakken yarım su bardağı sıvıyağı ekleyip karıştırın ve kenarda ılınmaya bırakın.
*Fırın kabına tereyağı sürün.
*Kabakları yıkayıp rendenin iri tarafını kullanarak rendeleyin, kuru soğanı tavla zarı formunda doğrayın, dereotunu yıkayıp kuruttuktan sonra incecik doğrayın, kurutulmuş domatesleri de incecik doğrayıp hepsini tenceredeki haşlanmış eriştelere ilave edin, karabiber, pul biber, muskat, tuz ve rendelenmiş kaşarı da ekleyip karıştırın.
*Sosu için yumurtaları 2-3 dakika çırpın. Un ve karbonatı harmanlayarak yavaşça yumurtalara eklerken bir yandan çırpmaya devam edin, sütü de ekleyip karıştırın ve kabaklı erişteli harcın üzerine dökün ve karıştırıp fırın kabına alın (epey sulu olan sos erişteli harç ile buluşunca gayet iyi bir kıvam alıyor), üzerini spatula ile bastırarak düzeltin.
*3 çorba kaşığı rendelemiş kaşarı gratenin üzerine serpin, haşhaş tohumlarıyla süsleyip 5 dakika önceden 175 derecede ısıttığınız fırında 35-40 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra dilimlere ayırıp servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın