Tarif defterimden;
”Kış Güzelleri’‘ başlığı altında Sofra Dergisi için hazırladığım çorba & yemek arası doyurucu nefis lezzeti deneyin derim…
Servis: 6-8 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 1,5 saat
Malzemeler:
400 gr dana kol bölümünden iri kuşbaşı
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 orta boy kuru soğan
1 orta boy havuç, ince dilimlenmiş
500 gr beyaz lahana, yıkanıp incecik doğranmış
2 büyük boy pancar, kabukları soyulup bütün bırakılmış
1 limonun suyu
2 kesme şeker
500 gr domates püresi
3 lt sıcak su
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
6-8 adet orta boy patates, kabukları soyulup bütün bırakılmış
3 adet kereviz sapı, ince doğranmış
3-4 çorba kaşığı dolusu ince doğranmış kereviz yaprağı
Yapılışı:
*Öncelikle Geniş ve derin bir tencereye sıvı yağı alın, açık ateşte yağ ısındıktan sonra etleri tek sıra halinde tencereye alıp kızarana kadar 9-10 dakika pişirin (buna mühürleme diyoruz, yani et suyunu salıp besin değerini kaybetmesin diye yaptığımız bir yöntem).
*Mühürlenen etin üzerine kuru soğanı ilave edin ve pembeleşene kadar kavurun, havuç dilimlerini ekleyip kavurmaya devam edin.
*Doğranmış lahana, kabukları soyulmuş pancar, limon suyu, kesme şeker, domates püresi ve 3 lt kadar sıcak suyu da tencereye alıp pişirmeye başlayın.
*Tencerenin kapağı kapalı olarak kaynayana kadar orta ateşte, sonrasında kısık ateşte 1 saat kadar pişirin, bu süre sonunda ocağı kapatıp pancarları tencereden çıkarın ve biraz ılınınca rendeleyip tekrar tencereye alın, karabiber, tuz, pul biber ve patatesleri ilave edin, ihtiyaç duyarsanız 1 lt sıcak su daha ekleyip orta ateşte 15-20 dakika pişirin. Patateslerin bir tanesine kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Çorbayı kaselere aldıktan sonra ortalarına birer adet patates ve üzerlerine birer tutam doğranmış kereviz yaprağıyla sıcak olarak servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Çorba kaynadıkça su miktarı azaldığından sonradan ekleyeceğiniz su mutlaka kaynamış ve sıcak olmalı!
*Tuz ve baharat miktarını damak tadınıza göre ayarlayın.
*Patates miktarını kişi sayısına göre belirleyin ve eşit büyüklüklerde olmasına dikkat edin!
Bir yanıt yazın