Yoğurt makinasına ihtiyaç duymadan fırında mayalama yöntemiyle hazırladığım yoğurdu herkes kolaylıkla yapabilir. Sadece mayaladığınız kaplar mutlaka cam olmalı! Sütü de cam şişede günlük satılanlardan tercih edin derim.
Eğer güvenilir yerlerden taze inek, manda veya keçi sütü bulabilirseniz çok daha iyi olur elbette… Cam şişede satılan sütler zaten pastörize olduğundan gıda mühendisi arkadaşlarımın da önerileriyle artık sadece mayalanma derecesine kadar ısıtıyorum, bu da 45 derece ısı demek oluyor.
**Taze süt ile yapacaksanız kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocağı kapatıp ılınması için kenara alarak aşağıdaki yöntemi takip edin.
İlk mayalama için katkısız doğal satılanlar yoğurtlardan tercih edin derim. Daha sonraları kendi yaptığınız yoğurttan ayırdığınızla zamanla katkısız yoğurt elde edersiniz.
Malzemeler:
2 kilo cam şişede satılan günlük süt
2 tepeleme çorba kaşığı yoğurt
Yapılışı:
*Tencereye sütleri boşaltıp orta ateşte 45 dereceye gelene kadar ısıtın.
*Bu arada temiz ve kuru cam kavanozları fırın tepsisinde hazırda bulundurun.
*Fırını alt-üst konumunda 45 derecede 20 dakika ısıtın, ısındıktan sonra derecesini kapalı konuma getirin.
*Yukarıda belirttiğim gibi yoğurt mayalamanın ideal ısısı 45 derece olmalı! Sıvı termometreniz varsa onu kullanın, yoksa küçük parmağınızı süte batırdığınızda parmağı ısıracak ısıya geldiyse ”bu bölümü annem usulü anlatıyorum 😉 ” Sütten tahta kaşıkla mayalama yoğurdunun üzerine 2-3 kaşık alarak homojen bir kıvam alana kadar çatalla karıştırın. Yavaşça süte akıtıp karıştırın, bekletmeden cam kavanozları doldurun.
*Tepsiyle birlikte ısınmış fırına alarak üzerlerini temiz bir mutfak havlusuyla kapatın. Fırının kapağını kapatıp 4 saat sonra yoğurt kavanozlarını dikkatlice buzdolabına alın.
*Yoğurtlar tamamen soğuyunca (yaklaşık 3 saat sonra) kavanozların kapaklarını kapatın.
*Ertesi gün ve daha sonraki günlerde daha da koyulaşmış olan yoğurdunuzu afiyetle tüketmeniz dileğiyle…
Bir yanıt yazın